15+ tipov pre cestovanie s deťmi

S blížiacim sa letom sníva o dovolenke snáď každý. Cestovanie s deťmi sa však môže rýchlo zmeniť na dosť chaotický a nepríjemný zážitok.

Mnohí rodičia by po takej dovolenke potrebovali ešte ďalší týždeň na spamätanie sa. Rodičia-cestovatelia, žiadny strach. Vďaka našim tipom to nemusí byť váš prípad. Ako cestovať s deťmi nielen cez letné prázdniny?

 

1.   Neplánujte si pred odchodom nič dôležité

Predstavte si tento scenár: večer pred cestou máte naplánovanú dôležitú udalosť, napríklad promóciu alebo narodeninovú oslavu. Spočiatku sa to môže zdať neškodné, pretože predpokladáte, že sa všetci budú na druhý deň cítiť len trochu unavení.

Možno si však neuvedomujete, že to môže byť začiatok katastrofy na cestách. Nadmerná stimulácia a vyčerpanie sa na vašich deťoch podpíšu a vyústia k návalu záchvatov hnevu a zrúteniu. Navyše ani vy nemusíte byť po náročnom predchádzajúcom dni vyložene pripravení na všetky nástrahy cestovania.

Tip: Ak je vaša účasť na udalosti deň pred odchodom nevyhnutná, zvážte odloženie odchodu na neskoršie hodiny, aby ste sa vyhli aspoň nutnosti skorého ranného vstávania.

Aby ste si zaistili hladký začiatok cesty, je najlepšie mať pred odchodom úplne jasný plán. Doprajte deťom aj sebe dostatok času na odpočinok pred cestou. Načerpáte tak všetci potrebné sily a v deň odchodu sa bude cítiť viac svieži a pripravení vydať sa na cestu za dobrodružstvom.

2. Pripravte auto pred cestou

Nielen seba musíte pripraviť na dlhšie cesty autom, ale aj svoje auto. V každom prípade by ste mali myslieť na bezpečnosť pri cestovaní. Skontrolujte, či je auto dôkladne umyté.

Pred každou jazdou je dôležité venovať pozornosť aj technickému stavu vozidla a skontrolovať, či sú pneumatiky správne nafúknuté. Tento jednoduchý krok môže mať zásadný vplyv na bezpečnosť a pohodlie vašej cestovnej trasy.

Naplánovať by ste mali starostlivo aj trasu. Plánujte tak, aby ste sa vyhli veľkým zápcham a robte s deťmi pravidelné zastávky na toaletu, prechádzku, jedlo alebo len zábavu.

3. Do auta pribaľte zábavu pre deti

V aute by ste mali mať pripravenú zábavu, vďaka ktorej sa deti na ceste nezačnú po 20 minútach nudiť. Chcieť po deťoch, aby sa len v tichosti pozerali z okien a pozorovali krajinu? To je nemožné. Bez zabavenia detí si môžete byť istí, že čoskoro dôjde k záchvatom hnevu.

Pribaľte do auta detské knižky, obľúbené hračky vašich detí, CD s pesničkami a rozprávkami. Dnes je k dispozícii aj celý rad aplikácií na mobilnom telefóne alebo tablete. Skvelou voľbou môžu byť aj omaľovánky.

4. Naplánujte si dobre čas svojej cesty

Nie je žiadnym tajomstvom, že deti majú najlepšiu náladu počas rána a dopoludnia. Niektoré deti vstávajú už pred šiestou hodinou ráno a prekypujú nadšením, aj keď ich rodičia bývajú aktívnejší až v neskorších hodinách. Deťom však energia počas dňa ubúda a preťažené dieťa je tým najmenej ideálnym spoločníkom na cesty. Ako teda ideálne naplánovať čas svojej cesty?

Pokiaľ plánujete kratšie výlety, odporúča sa naplánovať odchod skôr na skoré ranné hodiny. Na druhú stranu mnoho cestovateľov by vám odporučilo aj nočné cestovanie. Deti sa počas cesty v noci väčšinou prespia a cesta prebieha v tichu a pokoji. Ako rodičia nemusíte vymýšľať žiadnu veľkú zábavu do auta, lietadla a podobne.

5. Myslite na bezpečnosť na cestách

Bezpečnosť je v záujme rodičov. Zaistiť ju môže byť náročné a tipov, ako na to existuje v rôznych oblastiach veľa. V prvom rade, nenechávajte svoje dieťa bez dozoru. Turististické destinácie bývajú preplnené a je ľahké dieťa stratiť.

Tip: Vybaviť deti pri cestovaní môžete aj reflexnými páskami, vďaka ktorým budú pri cestovaní lepšie vidieť pre ostatných vodičov, napríklad na parkoviskách.

6. Zvoľte najkratšie možné trasy a lety

Rezervácia letu s medzipristátím sa môže zdať ako múdra stratégia, ako usporiť náklady, ale pri cestovaní s deťmi sa môže rýchlo zmeniť na chaotické utrpenie.

Prestávky síce ponúkajú deťom príležitosť pretiahnuť si nohy, ale realita navigácie po letiskách, ponáhľaní sa na nadväzujúce lety a možný stres z toho, že zmeškáte prípoj, môže byť veľmi nepríjemná. Navyše voľba medzipristátia výrazne predlžuje celkovú dobu cesty a môže ju zdvojnásobiť.

Pokiaľ máte relatívne krátky let (do 5 hodín), oplatí sa uprednostniť pohodlie a rezervovať si let bez medzipristátia. Výnimkou z tohto pravidla sú prípady, keď vás čaká mimoriadne dlhý let, ktorý by mohol byť lepšie zvládnuteľný, keby bol rozdelený na dva úseky.

7. Neviažte sa na presné časy

Keď sa vydáte na cestu s deťmi, je zásadné vyhnúť sa pevným termínom. V skutočnosti sa všetko odohráva pomalším tempom, keď sa do cesty zapoja deti.

Od navigácie po preplnených letiskách až po dodržiavanie termínov odbavenia je pravdepodobnosť zmeškania dôležitých vecí výrazne vyššia. Nečakané problémy sa môžu ľahko objaviť aj pri tom najstarostlivejšom plánovaní.

Aj bez detí môže byť dodržiavanie termínov počas cestovania náročnou úlohou. Pri cestovaní s malými deťmi je to však takmer nemožné. Vždy je múdre počítať s väčšou časovou rezervou, než si pôvodne myslíte, že budete potrebovať. Aj keď to môže viesť k tomu, že na niektoré aktivity dorazíte skôr, je to malá cena v porovnaní s rizikom, že úplne zmeškáte dôležité spoje alebo aktivity.

Podľa odborníkov na cestovanie je tento tip trvalo označovaný za jeden z najcennejších, pokiaľ ide o cestovanie s deťmi. Pokiaľ sa budete chovať uvoľnenejšie a doprajete si dostatok času, budete lepšie pripravení zvládnuť všetky neočakávané situácie a užijete si cestu bez stresu so svojimi malými dobrodruhmi.

8. Nezabudnite na kočík, detskú sedačku a podsedák

Jednou z najväčších chýb, ktorých sa rodičia na cestách dopúšťajú, je to, že zabúdajú vziať so sebou kočík, detskú sedačku a podsedák. To často vedie k tomu, že si na poslednú chvíľu musíte zakúpiť nepohodlné a drahé vybavenie, s ktorým nie ste spokojní ani vy, ani vaše deti. Ušetrite si problémy tým, že sa na cestu vybavíte vlastnými osvedčenými vecami.

Pokiaľ ide o výber kočíka na cesty, rozhodnite sa pre ľahký, ale odolný variant, ktorý vezme vaše veci bez toho, aby vám spôsoboval zbytočné problémy. Investícia do kvalitného kočíka je výhodná najmä v prípade, že máte viac ako jedno dieťa alebo malé dieťa, ktoré je príliš ťažké na to, aby ste ho mohli nosiť na dlhšie vzdialenosti.

So spoľahlivým kočíkom po boku budete svoje cesty absolvovať s ľahkosťou a zaistíte dieťaťu pohodlie po celú dobu cesty.

9. Vyhnite sa hádkam a stresu

Cestovanie môže byť vo svojej podstate stresujúce, a keď sa k nemu pridajú deti, môže to tieto problémy ešte umocniť. Stačí sa prejsť po akomkoľvek letisku alebo benzínovej pumpe a uvidíte niekoľko viditeľne zdrvených rodičov.

Oneskorenie, zabudnuté veci, opakované sťažnosti dieťaťa alebo nepríjemnosti počas bezpečnostnej kontroly – tieto situácie ľahko a rýchlo otestujú vašu trpezlivosť. Strata pokoja však napätie len stupňuje. Deti sú veľmi vnímavé a dokážu zachytiť reč tela a nálady dospelých a často ich svojím správaním odrážajú.

Ak si zachováte v každej situácii pokoj, zvýšite tým pravdepodobnosť, že vaše dieťa bude postupovať rovnako. Táto zásada platí pre všetky aspekty cestovania, či už sa jedná o cestu alebo zapojenie do aktivít v cieľovom meste. Nezabudnite, že zachovanie pokoja môže do značnej miery zaistiť hladší priebeh cesty pre celú rodinu.

10. Komunikujte s deťmi, aby boli v obraze

Aj keď niektoré zážitky z cestovania považujete za samozrejmosť, je dôležité si uvedomiť, že pre vaše dieťa je všetko nové a neznáme. Skutočne netušia, čo sa okolo nich deje. Prečo napríklad vediete rozhovor s osobou pri prepážke a preberáte usporiadanie sedadiel?

Po ukončení takejto interakcie si s dieťaťom na chvíľu sadnite a vysvetlite mu, čo sa odohralo. Tým, že im poskytnete kontext a porozumenie, môžete zmierniť prípadné nadmerné fúkanie alebo správanie vyžadujúce pozornosť.

Byť s dieťaťom na rovnakej vlne je zásadné pre zaistenie hladšieho a príjemnejšieho priebehu cesty pre vás oboch. Prevezmite iniciatívu a otvorene komunikujte a vysvetľujte udalosti a rozhodnutia, ktoré sa počas cesty odohrávajú. Tým, že budete svoje dieťa informovať a zapojíte ho, môžete podporiť silnejší vzťah a vytvoriť si spoločné trvalé spomienky.

11. Plánujte aktivity, ktoré sú zábavné aj pre deti

Je prirodzené, že sa rodičom cnie po deťoch, keď sa vydajú na dovolenku bez nich. Veď puto medzi rodičom a dieťaťom je silné. Než sa však rozhodnete vziať deti so sebou, je dôležité zvážiť charakter dovolenky.

Zatiaľ čo niektorí rodičia sa rozhodnú zahrnúť svoje deti do výletov zameraných na dospelých, odborníci na cestovanie to neodporúčajú. Tieto dovolenky sú často spojené s vysokou cenou, avšak vaše dieťa nemusí mať z aktivít a atrakcií veľký zážitok. Namiesto toho odporúčame hľadať možnosti rodinnej dovolenky, ktoré uspokoja záujmy všetkých.

Ak nenarazíte na cenovo dostupný zájazd pre dospelých, ktorý je skutočne vhodný aj pre deti, je najlepšie preskúmať alternatívy, ako je opatrovateľka alebo investícia do dovolenky, ktorá poskytuje rovnaký zážitok pre všetkých členov rodiny. Výberom dovolenky, ktorá vyhovuje potrebám a preferenciám dospelých i detí, zaistíte nezabudnuteľné a naplňujúce zážitky pre celú rodinu.

12. Rozhliadnite sa po rodinných zľavách

Pri plánovaní rodinnej dovolenky je dôležité preskúmať svet rodinných ponúk, ktoré ponúkajú hotely, letoviská a atrakcie. Možno budete príjemne prekvapení, keď zistíte, že mnoho zariadení poskytuje špeciálne ponuky, v rámci ktorých sa vaše deti môžu stravovať alebo dokonca ubytovať zadarmo.

Vedeli ste, že niektoré obľúbené destinácie, ako je Disney alebo Universal Studios ponúkajú vstup zadarmo pre deti?

Môžete tiež nájsť ponuky, ktoré vám umožnia vstup na predstavenie zadarmo, expresné vstupy na atrakcie alebo každodenné pohostenie, ako je zmrzlina zadarmo. Tieto cenné ponuky môžu výrazne znížiť vaše výdavky a zlepšiť váš celkový zážitok.

Ponuky pre rodiny s deťmi sú obzvlášť časté v rezortoch all inclusive, ktoré predstavujú vynikajúcu príležitosť, ako maximalizovať svoje úspory. Je vhodné sa na tieto ponuky opýtať ešte pred rezerváciou, pretože akonáhle si rezerváciu zaistíte, môžu byť hotel alebo atrakcia menej ochotné ponúkať ďalšie zľavy.

13. Nepreháňajte to s programom

Pri organizovaní cesty môže byť pokušenie naplniť každú chvíľu vzrušujúcimi aktivitami a atrakciami. Pri cestovaní s deťmi sa však tento prístup môže rýchlo vypomstiť. Aj keď si vaše ratolesti môžu spočiatku užívať prvých pár aktivít, môžu sa ľahko vyčerpať, čo môže viesť k plytvaniu časom aj peniazmi. Je nutné si uvedomiť, že každý, vrátane detí, potrebuje čas na odpočinok a načerpanie nových síl.

Nezabudnite si naplánovať obedňajšiu prestávku, či už sa jedná o zdriemnutie alebo pokojné posedenie. Zaradením tejto pauzy do svojho plánu vytvoríte deťom príležitosť na odpočinok a načerpanie nových síl. Vďaka tomu si budú môcť naplno užiť zostávajúce aktivity a zážitky a váš výlet sa tak stane príjemnejším pre celú rodinu.

Nájdite rovnováhu medzi poznávaním a odpočinkom a vytvoríte si trvalé spomienky bez toho, aby ste zahltili svoje deti alebo sami seba.

14. Neutrácajte za luxusný hotel

Aj keď môže byť lákavé dopriať si luxusnú a drahú hotelovú izbu, je dôležité zvážiť, či je to pri cestovaní s deťmi rozumná voľba. Deti často nedokážu oceniť jemné detaily luxusných obliečok a nadštandardného vybavenia a ich zvedavá povaha môže viesť k nechceným nehodám a škodám. V dôsledku toho sa budete viac zaoberať blahom dieťaťa, než aby ste si izbu skutočne vychutnali.

Namiesto toho by bolo rozumnejšie ušetriť si finančné prostriedky na kvalitné cestovné poistenie, ktoré vám zaistí kompenzáciu straty vecí a zabezpečí kvalitnú lekársku starostlivosť, ak to bude nutné.

"Náš tip: Máte blízko k prírode a chcete, aby si aj vaše deti k nej vypestovali vzťah? Zabaľte rodinný stan a vyrazte kempovať! To bude dobrodružstvo samo o sebe."

15. Uprednostnite ubytovanie s bazénom

Nie je žiadnym tajomstvom, že deti bazény úplne zbožňujú. Len si spomeňte na svoje vlastné detské prázdniny – čo z nich vám utkvelo v pamäti ako najzaujímavejšia časť výletu? Je pravdepodobné, že to bol hotelový bazén.

Aj keď sa môže zdať lákavé vynechať rezerváciu miesta s bazénom, aby ste ušetrili pár peňazí, pravdou je, že na zážitku z bazéna skutočne záleží. Stačí hodina plávania každý deň a radosť a spokojnosť vášho dieťaťa bude obrovská.

Našťastie väčšina hotelov ponúka bazény, a dokonca môžete nájsť aj apartmány alebo Airbnb s dostupnými bazénmi. Ide o jednoduchú, ale zásadnú funkciu, ktorá môže zážitok z dovolenky vášho dieťaťa zásadne ovplyvniť.

16. Deti zbožňujú all inclusive

Ponorte sa do zázrakov rezortu all inclusive, ktorý je absolútnym potešením pre všetkých zúčastnených. Predstavte si to: zatiaľ čo sa dospelí vyhrievajú na slnku a vychutnávajú si osviežujúce nápoje pri bazéne, deti si užívajú vzrušenie pri objednávaní vlastných jedál a šantenie v rozmanitej ponuke bazénov.

Rezorty navyše ponúkajú veľké množstvo aktivít pre deti, ktoré zaisťujú nepretržitú zábavu pre vaše ratolesti.

Rozsiahlosť all inclusive rezortov poskytuje starším deťom pocit nezávislosti a umožňuje im preskúmavať a vychutnávať si slobodu výberu jedla a aktivít. Vďaka jasne stanoveným predbežným nákladom sa môžete na cestu vydať s pokojnou mysľou a s vedomím, čo môžete finančne očakávať.

Zároveň si vaše deti môžu užívať neustálu stimuláciu a zábavu, ktorú im tieto výnimočné letoviská poskytujú. Je to skutočne výhodná situácia pre celú rodinu.

17. Nepreháňajte to s vecami

Všetci sme sa niekedy previnili tým, že sme si zabalili prehnané množstvo vecí. Pokiaľ však ide o cestovanie s deťmi, je zásadné odolať pokušeniu. V skutočnosti vám nadmerné množstvo batožiny len zbytočne skomplikuje cestu.

Pri balení vlastného kufra uprednostnite to najnutnejšie a snažte sa o minimalistický prístup. Ak máte malé deti, preskúmajte možnosť kombinácie ich vecí s vašimi alebo zdieľanie batožiny s partnerom, ak cestujete spoločne.

Pokiaľ sa rozhodnete pre menší počet vecí, výrazne si uľahčíte život, najmä pri pohybe v rušných priestoroch výdaja batožiny. Počas často chaotického procesu cestovania s deťmi tak budete mať o jednu starosť menej.

18. Nezanedbávajte vrstvenie: Pripravte sa na kolísanie teplôt

Aj keď vonku môže byť dusno, je dôležité počítať s výkyvmi teplôt počas cestovania. Zvlášť v lietadle, kde nemôžete teplotu prostredia regulovať ako v aute, býva deťom zima. Skúsení rodičia na cesty vrelo odporúčajú zabaliť dieťaťu rôzne vrstvy oblečenia, počnúc ľahkým tričkom a končiac mikinou.

Vyberajte oblečenie, ktoré si dieťa môže ľahko a samostatne obliecť alebo vyzliecť, čím minimalizujete problémy pre vás oboch. Okrem toho nezabudnite pribaliť niekoľko náhradných kúskov pre prípad rozliatia alebo nehody. Pripravenosť s univerzálnym výberom oblečenia zaistí, že vaše dieťa zostane v pohodlí po celú dobu cesty bez ohľadu na meniace sa teploty.

19. Vyhnite sa topánkam so šnúrkami

Hoci sa to nemusí zdať ako dôležitý faktor, výber obuvi pre vaše dieťa môže výrazne ovplyvniť vaše cestovanie, najmä počas bezpečnostných kontrol. Ak sa rozhodnete pre šnurovacie tenisky, ktoré vyžadujú zdĺhavé vyzúvanie, môže vás to mrzieť.

V závislosti od veku si deti často musia topánky tiež vyzuť a ich obúvanie môže byť pomerne náročné. To sa stáva obzvlášť náročným v preplnených priestoroch, keď sa ponáhľate a máte ruky plné vecí.

Pre uľahčenie tohto procesu je najlepšie zvoliť nazúvacie topánky doplnené ponožkami. To zaistí bezproblémový prechod bezpečnostnou kontrolou. Navyše oceníte pohodlie po celú dobu cesty, pretože deti majú tendenciu si topánky dávať dole, kedykoľvek sa na dlhšiu dobu usadia.

Po návrate…

Po návrate z dovolenky chce každý čo najskôr odpočívať po náročnej ceste. Avšak, je dôležité si urobiť čas na dôkladné vyčistenie interiéru vozidla. Auto po dovolenke s deťmi býva plné prachu, špiny a neporiadku. Zanechanie týchto nečistôt vo vozidle môže viesť nielen k neupravenému vzhľadu, ale aj k dlhodobejším problémom, ako je šírenie alergénov či pachov.

Pri čistení interiéru auta začnite odstránením odpadkov a vyprázdnením popolníka. Potom sa zamerajte na vysávanie podláh a sedadiel, odstránenie škvŕn či špiny z čalúnenia a čistenie vnútorných povrchov. Nepodceňujte tiež čistenie skiel a zrkadiel, ktoré zlepšia vašu viditeľnosť pri riadení.

Čo najskôr by ste sa tiež mali vrhnúť na vybaľovanie vecí.

Na záver

Cestovanie s deťmi môže byť neuveriteľne zábavné a naplňujúce, ak sa riadite niekoľkými zásadami. S vedomím toho, čo robiť a čo nerobiť, si zaistíte plynulý a radostný zážitok pre celú rodinu.

Prvým a najdôležitejším pravidlom je plánovanie. Pred cestou sa informujte o destinácii, zistite o aktivitách vhodných pre deti a zaistite si včas potrebné rezervácie. Nezabúdajte tiež na dostatok odpočinku a relaxačného času pre vaše deti, aby sa vyhli vyčerpaniu a nepríjemným situáciám.

Ďalším dôležitým tipom je komunikácia s deťmi. Vysvetlite im, čo sa deje a čo od nich očakávate. Zapojte ich do plánovania a dávajte im pocit zodpovednosti a autonómie. To im pomôže cítiť sa súčasťou cestovania a zlepší celkový zážitok pre všetkých.

V neposlednom rade, nezabudnite si užívať každý moment s vašimi deťmi. Cestovanie je skvelou príležitosťou na vytvorenie nezabudnuteľných rodinných spomienok a posilnenie puta medzi členmi rodiny. Nechajte sa uniesť dobrodružstvom a objavujte svet spoločne.

Takže, či už sa rozhodnete pre dobrodružstvo v exotickej destinácii, rodinnú dovolenku na pláži alebo objavovanie pamiatok a kultúr, pamätajte na tieto cenné rady. So starostlivým plánovaním, komunikáciou a flexibilitou môžete získať nezabudnuteľné a radostné cestovné zážitky pre celú rodinu. Prajeme vám úspešné a príjemné cestovanie s vašimi deťmi.

Pavel Horský, Špecialista na optimalizáciu webov - Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe

 

Obrázky:

https://www.freepik.com/free-photo/back-view-kids-walking-with-baggage_11309218.htm#query=traveling%20with%20kids&position=7&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/high-angle-baggage-car-trunk_27572051.htm#query=kufr%20auta%20pln%C3%BD%20v%C4%9Bc%C3%AD&position=1&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/freedom-two-boys-beach-with-arms-raied_10880847.htm#query=d%C4%9Bti%20u%20mo%C5%99e&position=3&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/family-travelers-with-backpacks-walking-track-parents-two-kids-hiking-outdoors-back-view-active-lifestyle-adventure-tourism-concept_11295354.htm#query=rodina%20na%20v%C3%BDlet%C4%9B&position=1&from_view=search&track=ais

Obľúbené značky second hand oblečenia

  • a ďalšie...
  • a ďalšie...