Dámske tuniky – praktické aj elegantné

Máloktorá žena by vo svojom šatníku nenašla aspoň jednu tuniku. Tento druh oblečenia sa stal neodmysliteľnou súčasťou domáceho, športového, elegantného aj pracovného outfitu. Tuniky môžu mať veľa podôb, ale vždy sú pohodlné a praktické. Nosiť ich môžu všetky ženy bez ohľadu na vek a postavu. Ocenia ich tiež tehotné ženy s ohľadom na rastúce bruško.

Kde sa vzali?

Tuniku poznáme všetci, ale málo kto vie, akú ďalekú históriu má toto oblečenie. Slovo tunika pochádza z latinského výrazu „tunica“. V pôvodnom zmysle slova išlo o starovekú košeľu, ktorú nosili starí Rímania. Vtedy ich využívali nie len ženy, ale predovšetkým muži. Tuniku tvorili dva kusy látky, ktoré sa spájali na ramenách sponami. Na verejnosti bola tunika prekrytá takzvanou tógou. Postupne sa tieto dva kusy látky začali zošívať. V dávnych časoch mali tuniky veľa podôb, od jednoduchých bavlnených až po pánske prepychové. Napríklad pánska honosná damasková tunika bola určená panovníkom a vysoko postaveným ľuďom.

Tunika pre každú príležitosť

Potrebujete zakryť nejaký nedostatok na tele alebo iba hľadáte pohodlné voľné oblečenie? Tunika Vám vždy splní presne to, čo potrebujete. Ženy si ich obľúbili predovšetkým pre ich jednoduchosť a variabilitu. Tuniku si môžete obliecť k legínam, k džínsom aj k sukni a vždy vyzerá štýlovo. Pre tuniku je typická voľnosť, ide v podstate o voľný a obvykle aj dlhší top, ktorý dokáže doslova kúzliť s našou postavou. Vhodne zvolená tunika elegantne potlačí naše nedostatky a naopak podčiarkne prednosti.

Dámske tuniky majú najčastejšie áčkový alebo rovný strih. Dĺžka môže byť rôzna, niektoré siahajú až ku kolenám, to sú tzv. tunikové šaty, iné sú naopak kratšie tesne pod zadok. Dlhšie tuniky sa perfektne hodia k legínam, kratšie si môžete naopak zvoliť do spoločnosti, to sú tuniky blúzkového typu. Obľúbené sú trojštvrťové rukávy, ale tiež dlhé, krátke alebo celkom bez rukávov.

Tuniky sa šijú z rôznych materiálov, obľúbený je ľahký šifón, ľan, bavlna či hodváb – od toho sa odvíja tiež cena. Veľmi časté sú kombinácie viskózy a elastanu. Hodvábne tuniky sú vhodné do spoločnosti, bavlnené môžete využiť na každodenné nosenie.

Ako si vyberať tuniku?

Hoci je dámska tunika veľmi variabilná, je dôležité vybrať si taký strih, ktorý Vám bude dobre sedieť. Pokiaľ ste štíhla, zvoľte si radšej užší strih. Naopak ženy, ktoré chcú zakryť rizikové partie, môžu si zvoliť voľnejšiu tuniku. Pokiaľ máte veľké a plné prsia, nemusíte sa zriekať hlbšieho výstrihu a rôznych ozdobných prvkov v oblasti dekoltu. Dámsku tuniku využijú tiež nastávajúce mamičky, ktoré sa už nevojdú do klasických topov. Dámske blúzky a tuniky sú veľmi slušivé, nežné a podčiarkujú prirodzenú ženskú krásu. A vďaka svojej univerzálnosti ich môžete nosiť po celý rok.

Obľúbené značky second hand oblečenia

  • a ďalšie...
  • a ďalšie...