Komplexný pohľad na princípy, výhody, nevýhody a prípadné riziká second hand obchodov od separácie odpadu cez slow fashion po fairtrade

Nakupovanie v second hande je nielen trendy, ale aj enviromentálne zodpovedné rozhodnutie. V dnešnej dobe, kedy sa snažíme minimalizovať množstvo odpadu a zlepšiť stav životného prostredia, triedenie odpadu a recyklácia sú kľúčové faktory. Nakupovanie v second hande je jedným zo spôsobov, ako prispieť k týmto cieľom.

1. Definícia a charakteristika second hand obchodov

Garážový výpredaj oblečenia

 

Second hand obchody, tiež známe ako obchody s použitým tovarom, sú miesta, kde sa predáva a nakupuje tovar, ktorý už bol použitý alebo vlastnený niekým iným. Tieto obchody sa často špecializujú na predaj oblečenia, nábytku, elektroniky, kníh, šperkov a mnohého ďalšieho.

Dôležitým aspektom second hand obchodov je, že ponúkajú tovar za nižšie ceny v porovnaní s novými predmetmi, čo ich robí atraktívnymi pre ľudí, hľadajúcich špeciálne a vzácne kúsky, alebo potrebujú ušetriť svoje financie.

Obchody s použitým tovarom

Hlavným znakom týchto obchodov je, že predávajú predmety, ktoré už boli použité alebo vlastnené inými osobami. To môže zahŕňať veci, ktoré sú v dobrom stave a vyzerajú ako nové, ako aj položky s miernym opotrebením.

Môžete tu nájsť oblečenie, topánky, nábytok, elektroniku, knihy, hračky, šperky a ďalšie veci.

Jednou z najväčších výhod second hand obchodov je to, že tovar je často lacnejší než nové produkty. To privádza ľudí, ktorí chcú ušetriť peniaze, a zároveň je to ekologická alternatíva, pretože predaj použitého tovaru zníži množstvo odpadu.

Tieto obchody často ponúkajú unikátne a vintage kúsky, ktoré už nie sú bežne dostupné. Tí, ktorí majú záľubu v retro štýle alebo hľadajú špeciálne kúsky, môžu v týchto obchodoch nájsť cenné poklady.

Nakupovať v “sekáčoch” môže byť zábavným spôsobom objavovania nových vecí za nízke ceny. Niektorí ľudia v týchto obchodoch vidia aj udržateľný spôsob nakupovania, pretože predaj použitého tovaru znižuje potrebu výroby nových výrobkov.

Zaujímavosť: Vedeli ste, že na Brumla.cz môžete využiť online rezervačný systém?

Formy a charakter second hand obchodov

Second hand obchody existujú v rôznych formách a podľa charakteru ich prevádzky môžeme rozdeliť na niekoľko typov:

Nadácie a neziskové organizácie

Mnohé nadácie a dobrovoľnícke organizácie prevádzkujú second hand obchody, ktorých hlavným cieľom je získať finančné prostriedky na podporu svojich charitatívnych aktivít alebo sociálnych programov. Tieto obchody často prijímajú darované veci od ľudí a predávajú ich za symbolické ceny. Zisk z predaja sa potom využíva na financovanie projektov pre chudobných, chorých alebo ohrozených skupín obyvateľstva.

Dobrovoľnícke skupiny a komunitné obchody

V niektorých oblastiach fungujú dobrovoľnícke skupiny, ktoré prevádzkujú komunitné second hand obchody. Tieto obchody môžu byť organizované miestnymi obyvateľmi, ktorí chcú prispieť k udržateľnému nakupovaniu a podpore obce. Výnos z týchto obchodov sa často investuje späť do miestnych komunitných projektov.

 

Trídenie odpadu textil second hand

Tradičné second hand obchody

Tieto obchody sú fyzické prevádzky, ktoré sa zameriavajú na predaj použitého tovaru. Môžu to byť samostatné malé obchody alebo veľké reťazce s viacerými pobočkami. V týchto obchodoch si zákazníci môžu prezrieť tovar osobne a zakúpiť ho za hotovosť.

Online platformy

V posledných rokoch sa stali veľmi populárnymi online second hand platformy. Tieto webové stránky a aplikácie umožňujú ľuďom predávať a nakupovať použitý tovar cez internet. Používatelia si môžu vytvoriť svoje účty, pridávať fotografie a popis predávaných predmetov a komunikovať s ostatnými kupujúcimi a predávajúcimi.

Burzy a výmeny

Niekedy sa konajú akcie, na ktoré môžu ľudia priniesť svoje nepotrebné veci a vymeniť ich za iné. Tieto udalosti podporujú recykláciu a zdieľanie tovaru medzi ľuďmi, čím prispievajú k udržateľnému spôsobu nakupovania.

Vintage a retro obchody

Niektoré second hand obchody sa špecializujú na predaj vintage a retro tovaru, ako sú starožitné oblečenie, móda a doplnky z minulých desaťročí. Takéto obchody sú obľúbené medzi ľuďmi, ktorí hľadajú špeciálne a originálne kúsky.

 

2. Výhody nakupovania v second hand obchodoch

Nakupovanie v second handoch sa v posledných rokoch stalo populárnou alternatívou k tradičným maloobchodným reťazcom. Pri prehliadaní regálov plných jedinečných a predtým vlastnených vecí môžete mať pocit, že objavujete poklady. Aké výhody teda prináša nákup z druhej ruky?

Ekonomické výhody

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa ľudia obracajú na second handy, je možnosť získať kvalitné produkty za zlomok pôvodnej ceny. Mnohé z týchto vecí sú v dobrom stave a môžu byť zakúpené za veľmi výhodné ceny. To je obzvlášť výhodné pre tých, ktorí majú obmedzený rozpočet alebo hľadajú unikátne kúsky, ktoré nie sú dostupné v bežných obchodoch.

Second hand oblečenie ako nové

Nižšie ceny v porovnaní s novým tovarom

Nižšie ceny v porovnaní s novým tovarom sú jednou z najzreteľnejších výhod nakupovania v “sekáčoch”.

 

Finančná úspora: Second handy ponúkajú výrobky za oveľa nižšie ceny než ich nové ekvivalenty. To je obzvlášť užitočné pre ľudí s obmedzeným rozpočtom, študentov alebo tých, ktorí chcú ušetriť peniaze.
 

Kvalita za rozumnú cenu: Mnoho second handov ponúka tovar dobrých alebo dokonca luxusných značiek. Niektoré produkty môžu byť takmer nové a predávajú sa za zlomok ceny nových.

Raritné kúsky za “babku”

Second handy môžu mať unikátne a zaujímavé položky, ktoré už nie sú k dispozícii v bežných obchodoch. Nájdenie originálnych kúskov môže byť skvelou skúsenosťou. Môžete naraziť na vintage oblečenie, šperky alebo retro predmety, ktoré dodajú vášmu šatníku osobitý šarm. Mnoho ľudí ocení možnosť vyjadriť svoju originalitu a štýl prostredníctvom týchto jedinečných nálezov.

 

Tip: Viete, ako správne skladovať spodné prádlo, aby ste predĺžili jeho životnosť?

Enviromentálne výhody

Tým, že dávate starým veciam nový život a opäť ich používate, prispievate k zníženiu množstva odpadu a spotreby zdrojov. Namiesto toho, aby sa veci odhodili, dávate im šancu byť opäť využité a predlžujete ich životnosť.

Recyklácia oblečenia 

V niektorých oblastiach existujú spoločnosti alebo organizácie, ktoré prijímajú použité oblečenie a vracajú ho späť do obehu, k potrebným alebo v prípade už nenositeľného oblečenia či iného textilu ho pripravujú na recykláciu. Textil určený na recykláciu môže byť využitý na výrobu nových textilných výrobkov alebo iných materiálov.

Na Slovensku pôsobí firma SK-TEX, s.r.o., ktorá recykluje a spracuje 3 500 ton textilných vlákien pre automobilový, stavebný a nábytkársky priemysel. Textil nakupujú od spoločností, ktoré sa venujú triedeniu a predaju secondhandového oblečenia, alebo od združení a obcí.

“Predtým, ako sa textil zlisuje do izolačných panelov, roztrhá sa na základné vlákna a v procese sa upraví tak, aby sa zvýšila odolnosť proti plesniam a znížila horľavosť,” vysvetľuje postup majiteľ firmy Miroslav Futrikanič.

Recykláciou šatstva a odpadového textilu sa zaoberá aj iná slovenská firma PR Krajné. Do ponuky jej výrobkov patria aj retenčné dosky, ktoré sa využívajú na zelené strechy alebo ako povrch exteriérových zelených parkovacích plôch.

Česká firma Potex, ktorá sa zaoberá zberom textilu prostredníctvom oranžových kontajnerov, jeho triedením a následným navrátením späť do obehu a do rúk neziskových organizácií, opisuje cestu darovaného oblečenia takto:

  • Vhodíte textil do kontajnera
  • Oblečenie z kontajnerov vyberajú 2–3x do týždňa
  • Všetko putuje do skladu
  • oblečení se třídí a na míru připravuje pro jednotlivé neziskové organizace

V sklade sa práca delí na dva možné scenáre:

Týždenne vytriedia približne 5 000 kg textilu. Nie všetko z tohto množstva sa hodí pre charity z dôvodu sezónnosti alebo nadmerného poškodenia či znečistenia. Vytriedený textil potom putuje tým, ktorí ho potrebujú – Odevná banka, Klub slobodných matiek, Kvapka nádeje, Linka bezpečia, Nádeje a ďalšie organizácie.

To, čo charity nevyužijú, je pripravené na následnú recykláciu. Oblečenie potom putuje do veľkých špecializovaných triediarní, kde sa všetko roztriedi podľa materiálov, farieb a to až do tej poslednej ponožky.

Textil, ktorý je z jednozložkového materiálu, môže byť premenený na nové vlákna. Zmesi materiálov môžu byť využité ako čistiace handry, izolácie alebo rôzne výplne. Nič tak neskončí na skládke a z textilu sa môže stať mnoho ďalších vecí.

Z výťažku hradia náklady a dlhodobo finančne podporujú iné neziskové a charitatívne organizácie.

 

Recyklacia detského oblečenia

Obmedzenie produkcie odpadu

Textilný odpad je celosvetovo jedným z najproblematickejších na likvidáciu. 

 

Oprava a opätovné použitie: Oblečenie, ktoré je poškodené, ale ešte stále sa dá opraviť, môže byť výzva pre šikovnú krajčírku, ktorá si s poškodením poradí, alebo si ho môžete opraviť sami, pri troche šikovnosti. Akonáhle je opravené, môžete ho nosiť, darovať, predať cez rôzne bazáre alebo vymeniť.

 

Tip pre krajčírky: Pomôžte si pri šití s pomôckami textilnej galantérie 

 

Upcyklovanie: Tí, ktorí máte kreatívnu povahu, môžete použiť staré oblečenie na výrobu nových vecí. Napríklad môžete z neho urobiť vrecká, vankúše alebo iné doplnky do domácnosti. Vytvoriť si originálne kúsky nemusí byť vôbec náročné. Tu je jeden návod z internetu, ktorý sa venuje zero waste (nulový odpad):

 

Obal na jogamatku zo starých riflí

  • Zo starých riflí odstrihnite jednu nohavicu. 
  • Ak treba, môžete ju trochu zúžiť, aby bola rovnako široká po celej dĺžke.
  • Urobte tunel zahnutím okraja na oboch koncoch a zasuňte do neho pevnejšiu šnúrku.
  • Stačí už len prišiť popruh. Na ten môžete použiť popruh zo starej kabelky, nepoužívaný opasok alebo si ho vyrobíte zapletením troch pásov nastrihaných zo starého trička, či druhej nohavice už použitých riflí.
  Upcycling oblečenia

Podobne si môžete vyrobiť jednoduchý ruksak, vrecúško na prezúvky alebo nákupnú tašku.

Slow fashion

Slow fashion je alternatívny prístup k módnemu priemyslu, ktorý sa zameriava na trvalú udržateľnosť a etické praktiky. Jeho filozofiou je pomalá výroba, kvalitné materiály, trvanlivé dizajny a podpora spravodlivých podmienok. 

Princípy slow fashion

Slow fashion odmieta rýchly cyklus trendov a masovú produkciu, kladie dôraz na kvalitu a podporuje udržateľné spotrebiteľské návyky. Dodržiava nasledujúce princípy.

Trvanlivosť

Jedným z hlavných princípov slow fashion je investovanie do kvalitných odevov, ktoré vydržia dlho a môžu byť opakovane opravené a upravené. Tieto odevy sa vyrábajú s dôrazom na trvanlivosť a môžu byť univerzálne kombinované a nosené v rôznych štýloch a sezónach – kapsulový šatník. Vďaka tomu sa minimalizuje potreba neustáleho nakupovania nových odevov a zníži sa množstvo odpadu.  

Miestne zdroje

Slow fashion tiež preferuje výrobu v menšom meradle a miestne zdroje. Značky sa snažia spolupracovať s miestnymi remeselníkmi a výrobcami, podporovať tradičné techniky a zachovať dedičstvo rôznych kultúrnych štýlov. Tým sa zaručuje vyššia kvalita výroby a znižuje sa ekologický odtlačok spojený s prepravou tovaru cez dlhé vzdialenosti.

Deti nakupujú oblečenie s mamou

 

Zaujímavosť: Viete, aké existujú druhy textilu, ako sa vyrábajú a aká je ich história?

Zodpovednosť

Ďalšou kľúčovou charakteristikou slow fashion je transparentnosť a zodpovednosť. Značky sa snažia poskytovať informácie o pôvode a výrobnom procese svojich odevov, aby spotrebitelia mali možnosť informovaného rozhodnutia. Podporujú aj etické pracovné podmienky, spravodlivé mzdy a zodpovednosť voči životnému prostrediu.

Znovupoužitie

Slow fashion podporuje aj recykláciu a druhé využitie odevov. Namiesto vyhodenia starých odevov, sa podporuje ich oprava, recyklácia alebo ich predaj a výmena prostredníctvom burzových platforiem. Tým sa predlžuje životnosť odevov a minimalizuje sa množstvo textilného odpadu.

 

Celkovo je slow fashion prístupom, ktorý sa snaží zvrátiť negatívne trendy módy, ktoré sú spojené s nadmernou konzumáciou, enviromentálnymi problémami a nespravodlivými pracovnými podmienkami. 

3. Nevýhody nakupovania v second handoch

Napriek všetkým spomínaným výhodám existujú aj nevýhody, ktoré je dôležité zvážiť pred tým, ako sa pustíte do tejto formy nakupovania.

Časová náročnosť vyhľadávania 

V porovnaní s bežnými maloobchodmi môže mať second hand obmedzenejší výber produktov a veľkostí. Niektoré populárne veci môžu byť ťažké nájsť, a preto je potrebné investovať viac času a trpezlivosti pri hľadaní konkrétneho kúsku.

 

Väčšie obchody s bohatou ponukou budú pravdepodobne vyžadovať viac času na prezeranie. Aj hľadanie špecifických odevov a značiek môže trvať dlhšie. Rovnako ako kvalitné a dobre zachované oblečenie môže vyžadovať viac času na hľadanie.

 

Čas strávený vyhľadávaním sa môže líšiť v závislosti od toho, aké sú vaše osobné preferencie a nároky na oblečenie. 

Výver oblečenia v second hande

Možné riziká spojené s hygienou použitého tovaru

V niektorých second handoch sa môžete stretnúť s otázkami týkajúcimi sa hygieny. Preto je dôležité zvoliť dôveryhodné obchody, ktoré dbajú na čistotu a kvalitu ponúkaného tovaru. Je tiež dobré si o oblečení alebo textíliách, ktoré si chcete kúpiť, overiť, či je možné ich dôkladne vyprať alebo vyčistiť.

Negatívna energia - iný pohľad na nosené oblečenie

Často sa o negatívnej energii hovorí v súvislosti s našim okolím, stretávaním sa s ľuďmi alebo rôznymi situáciami, ktoré nás obklopujú. Zaujímavý a možno pre niekoho prekvapivý pohľad na negatívnu energiu sa týka oblečenia, ktoré nosíme. 

 

Hovoríme o oblečení, ktoré sa dá kúpiť v bazároch, z druhej ruky, alebo bolo po niekom darované. Má za sebou svoju vlastnú históriu a môže niesť energiu predchádzajúceho majiteľa.

 

Predstavte si, že nosíte sveter, ktorý kedysi patril niekomu, kto čelil mnohým životným problémom, stresom alebo strachom. Prípadne v ňom nebodaj zomrel. Niektorí ľudia veria, že tieto emócie sa môžu naviazať na oblečenie a pôsobiť potom na nového nositeľa. To môže ovplyvňovať našu náladu, emocionálny stav a dokonca aj to, ako sa cítime v priebehu dňa.

 

Na základe tejto logiky existujú podľa ezoterikov tri druhy oblečenia, ktoré ničia osobnú energiu a je najlepšie ich nenosiť:

 

Použité veci (z druhej ruky): Ako je uvedené vyššie, mnohí veria, že na oblečení ostáva odtlačok jeho bývalého majiteľa, jeho ducha, energie. V niektorých kultúrach veria, že oblečenie človeka doslova číta emócie a skúsenosti svojho majiteľa a necháva ich v látke (pravdepodobne môže záležať aj na materiáli oblečenia - prírodné materiály môžu do seba načerpávať oveľa viac energie ako umelohmotné materiály). Ak človek začne nosiť niekoho oblečenie, môžu sa mu občas objavovať problémy, ktorým nemusí rozumieť.

 

Tip: Podobné veci rieši vo svojej knihe Choroby z nenávisti, Slovenský výskumník, MUDr. Teodor Rosinský CSc. Lekár, psychiater, bývalý primár Psychiatrickej nemocnice, filozof, polygot a psychotronik, zakladateľ energoinformačnej medicíny na Slovensku.

 

Veci a časti oblečenia zosnulého: Z podobných dôvodov môže byť vhodnejšie všetky veci po zosnulom radšej spáliť ako používať. Mnohí ľudia veria, že veci zosnulej osoby nemusia prinášať šťastie a radosť osobe, ktorá sa ich rozhodla užívať. Skôr naopak.

 

Podobne aj rôzne šperky, nielen rodinné šperky. V rámci prevencie a energetickej hygieny by mohlo byť lepšie ich roztaviť (ak ide o zlato a kovy).

 

Veci, ktoré sú spojené s nepríjemnými negatívnymi spomienkami: Ak si všimnete, že sa vám v určitom oblečení vždy stane niečo zlé, mali by ste sa týchto vecí zbaviť. Podľa ezoterikov každý kúsok odevu, ktorý máte v šatníku ”prečíta” vaše emócie a potom ich “zapíše” a “vtlačí” na látku. To všetko vedie k tomu, že keď si obliekate určité kúsky opakovane, vraciate sa k šťastným aj smutným chvíľam, s ktorými je táto vec spojená.

Joga proti negativnej energii

 

Spôsoby čistenia oblečenia a vecí od negatívnej energie

Samozrejme všetko je možné nejakým spôsobom riešiť, ošetriť a vyčistiť. Môže k tomu stačiť silný vedomý zámer, práca s očistnou energiou a špeciálna vedená meditácia.

 

Tip: Pozrite sa, ako je možné v meditácii pracovať s očistou a energeticko informačnou hygienou

 

V niektorých náboženstvách používajú tradičné modlitebné obrady na posvätenie takmer všetkého, čo človeka obklopuje. Takto očistia rôzne predmety od energetickej negativity.

Existujú rôzne ritualy očistenia vecí. Čistenie ohňom sa napríklad vykonáva sviečkou, čistenie vodou zas vyžaduje svätenú vodu alebo čistú vodu zo zdroja (prameňa). Čistením kadidlom vraj vyženiete všetko najhoršie. 

 

Aj v domácom, civilnom prostredí niektorí ľudia používajú očistný rituál. Ak si kúpia napríklad dlho hľadanú knihu z antikvariátu, alebo oblečenie z druhej ruky, vykonajú na nej rituál očisty. Ten predstavuje pofŕkanie svätenou vodou, vydymenie palinou, kadidlom alebo bielou šalviou alebo vypranie oblečenia v čistej vode z potoka, či vymočenie v slanej vode.

Očista negativnej energie

 

Kto sa zaoberá pohybom energií, dôveruje zákonom harmónie. Preto títo ľudia veria, že ak poznajú pôvodného majiteľa nosenej veci a považujú ho za silného, úspešného alebo šťastného, rovnakú energiu prenášajú cez látku aj na seba.

 

4. Zoznam kvalitných second handov v Čechách a na Slovensku

Ktoré “sekáče” sa oplatí navštíviť v Čechách a na Slovensku? Z malého prieskumu, ktorý sme si urobili ponúkame tie, ktoré českí a slovenskí blogeri (častejšie blogerky) odporúčali na svojich weboch.

TEXTILEhouse

Asi najčastejšie spomínaný second hand, ktorý má svoje predajne v jedenástich krajinách v Európe, celkovo 160 obchodov. V sieti TEXTILhouse nájdete unikátne kúsky, ktoré nemá nikto iný, známe značky a kvalitné materiály. 

Na Slovensku má 40 predajní, ktoré sú roztrúsené od Bratislavy až po Košice. V našom hlavnom meste je okrem 12 second hand obchodov aj ich špeciálny verzia - Vintage house.  

V Česku má TEXTILEhouse tri Vintage predajne, z toho dve sú v Prahe a jedna v Brne. 

Celkovo patrí TEXTILEhouse k najväčším triediarní oblečenia v Európe - denne pretriedia viac ako 100 ton oblečenia, ročne cca 25 000 ton.

Nosene

Nosené nie je len second hand a e-shop. Je to koncept s ekologickými alternatívami v mnohých oblastiach života a s ušľachtilým cieľom. Kúpou tovaru z tohto obchodu môžete nepriamo podporiť aj rôzne občianske združenia a organizácie, ktorým nosene pomáha - podporujú napr. mymamy.sk, depaul.sk, utuloktulacik.sk, vagus.sk.

Spolupracujú aj s mediálne známymi osobnosťami, organizujú eventy a podporujú aj iné neziskové organizácie.


Genesis

V predajniach tejto siete second handov sa dopĺňa tovar každú hodinu, takže je tu veľká šanca, že nájdete, čo hľadáte. Môžete ich nájsť v Bratislave, kde majú až tri pobočky, ale aj v Prahe a Hradci Králové. Okrem kamenných predajní majú aj e-shop.

Retro Komnata

Ak budete v Brne, zastavte sa v tomto vintage second hande s originálnymi retro kúskami z kvalitných materiálov a plné farieb. Nájdete tam klobúky, šaty, saká rôznych strihov a ak budete mať šťastie, natrafíte aj na nejakú luxusnú značku.  

LALA Market

Slovenský e-shop s úzkoprofilovým tovarom, ako sú svadobné šaty. Svadobné šaty tu môžete tak kúpiť ako aj predať.

Vinted

Vznik českého e-shopu Vinted má naozaj úchvatný príbeh. Keď sa jeho zakladateľka sťahovala z domu, nevedela, čo s oblečením. Spolu so svojim kamarátom vytvorili webovú stránku, kde toto oblečenie rozdávali. Neskôr z toho vznikla sieť obchodov pôsobiaca na viac ako 12 trhoch v Európe a v USA. Vinted funguje ako bazár s výberom oblečenia, doplnkov, kozmetiky, spodného prádla, výbavy pre psov a veľa iného.

Ako ošetriť oblečenie kúpené zo second handu

Keď si kúpite oblečenie zo second handu, je dobré prijať niekoľko opatrení na jeho ošetrenie, aby ste sa uistili, že je čisté a vo vyhovujúcom stave. 

 

Náš tip: Viete, ako sa starať o košele, aby vám vydržali čo najdlhšie?

 

Tu je niekoľko tipov ako môžete postupovať:

 

Pranie: Väčšinu oblečenia zo second handu možno jednoducho oprať v práčke. Odporúča sa prečítať si a dodržiavať inštrukcie na etiketách oblečenia týkajúce sa teploty prania a typu oblečenia. Pranie môže pomôcť odstrániť nepríjemné zápachy a osviežiť materiál.

 

    Tip: Viete ako správne prať rôzne druhy oblečenia a materiálov?

 

Oprava: Niektoré kúsky vás môžu tak osloviť, že vám neprekáža ani drobný kaz alebo nesprávna veľkosť. Vždy môžete rukávy alebo nohavice skrátiť, opraviť postranné švy alebo našiť chýbajúce gombíky.

Oprava oblečenie doma

 

Čistenie špeciálnych materiálov: Ak máte oblečenie z citlivých materiálov, ako je hodváb, kašmír alebo kožušina, mohlo by byť vhodné ich dať vyčistiť profesionálom. Môžete ich odovzdať do čistiarní, ktoré majú skúsenosť s čistením týchto materiálov.

 

Odstraňovanie škvŕn: Ak má oblečenie škvrny, skúste ich ošetriť odstraňovačmi škŕn. Na trhu existuje veľa dostupných prostriedkov. Pred použitím však skontrolujte etiketu oblečenia a postupujte podľa odporúčaní výrobcu.

 

Vetranie: Ak oblečenie nepotrebuje okamžité pranie, môžete ho nechať niekoľko hodín alebo dní v prievane. Tento proces môže pomôcť odstrániť zápachy a osviežiť materiál.

 

Dezinfekcia: Ak máte obavy o hygienu oblečenia, môžete použiť dezinfekčné spreje, dezinfekčné pracie prostriedky alebo ich ošetriť parou. Toto môže zabiť baktérie a mikróby, ktoré sa môžu nachádzať na povrchu oblečenia.

 

Úprava: Oblečenie zo second handu môžete dozdobiť a upraviť podľa vašich predstáv. Pridajte ozdoby, zmeňte gombíky, upravte strih, aby oblečenie lepšie sedelo vašej postave aj štýlu.

 

Je dôležité si uvedomiť, že niektoré škvrny alebo poškodenia môžu byť neodstrániteľné. Pred nákupom zo second handu si oblečenie dôkladne prezrite a skontrolujte.

 

Zaujímavosťou však je, že veci zo “sekáčov” sú čistejšie ako v reťazcoch. Pach alebo vôňa novoty v obchodoch s novým oblečením nám môže v obchode so šatami z druhej ruky chýbať. Veci v bežných obchodoch sú totiž väčšinou napustené chémiou, čo pri kúskoch z druhej ruky vďaka praniu nie je.

5. Problémy s textilným odpadom

V knihe “The Story of Stuff” od Annie Leonard autorka názorne opisuje, ako sa naša spoločnosť zmenila z prevažne výrobných na konzumné bytosti. Výrobky, ktoré kedysi vydržali desaťročia, sú teraz navrhnuté tak, aby sa rýchlo opotrebovali a vyhodili. To vedie k obrovskému množstvu odpadu, ktoré naša naša planéta jednoducho nemôže udržať. A práve jednou z oblastí, ktorá prispieva k tomuto problému, je textilný priemysel.

Množstvo textilného odpadu na svete

Predstavte si, že celý svet je obrovským košom na bielizeň. Teraz si predstavte, že každý rok sa do tohto koša pridá 92 miliónov ton oblečenia. Tak veľké je množstvo odpadu, ktoré vzniká na našej planéte každý rok. To je rovnaká hmotnosť, ako keby sme vyhodili 18 000 Eiffelových veží ročne.

 

Priemerná osoba v Európe a Severnej Amerike zahodí približne 30 kg textilu ročne. Do tohto množstva sú započítané aj obuv a doplnky.

Životný cyklus trička z bavlny

  • Celosvetovú produkciu bavlny pokrýva zo 75% India, Čína, Pakistan a USA. 
  • Surová bavlna je spracovaná na priadzu a tkaninu. India, Čína a Pakistan sú traja najväčší spracovatelia surovej bavlny. Za nimi nasleduje USA, Brazília a Turecko.
  • Surová bavlna sa čistí, separuje a spriada do vlákien.Vlákna a tkanina aspoň raz prekročia medzinárodné hranice, pokým sa dostanú k spotrebiteľovi.
  • Akonáhla je bavlna spracovaná, použije sa na výrobu trička. Ide o automatizovaný proces, ktorý predstavuje strihanie látky, šitie, bielenie alebo farbenie a konečné aranžovanie.
  • Hotové tričká sú následne prepravené do distribučných centier po celom svete, kde čakajú na dodanie do jednotlivých obchodov.
  • V obchodoch sa tričko dostáva priamo k spotrebiteľovi. Aj keď nové tričko vyzerá úžasne, nosením, praním a žehlením straca svoje čaro.
 

Čo urobíte s opotrebovaným tričkom? Vyhodíte? Recyklujete?

Zpracovanie textilného odpadu

Štatistiky a fakty o produkcii textilného odpadu

Aby sme pochopili, aký obrovský problém predstavuje textilný odpad, musíme sa najprv zamerať na jeho rozsah. Skúste si predstaviť, že každú sekundu sa na odpadových skládkach a spaľovniach po celom svete zahodí ekvivalent nákladného auta plného oblečenia. To je približne 2 000 000 ton oblečenia každý rok.

 

Kľúčovým faktorom je konzumná spoločnosť, v ktorej žijeme. Priemerný spotrebiteľ dnes nakupuje o 60 % viac kusov oblečenia ako pred dvadsiatimi rokmi. Ale nenecháva si ho dlho. Mnoho odevov sa vyhodí po menej ako roku nosenia.

 

V skutočnosti, asi 80 % všetkého vyrobeného textilu na svete končí na skládke alebo je spálený. Len malý podiel sa recykluje alebo je opätovne použitý.

Odpad na Slovensku

V roku 2021 Slovensko vyprodukovalo 2 766 927 ton komunálnych odpadov = 509 kg odpadov na obyvateľa.

 

Miera slovenského skládkovania v roku 2021 bola 40,1 % a miera triedenia 38,7 %. Čo je veľmi vzdialené od cieľov (do roku 2035) pre komunálne odpady, na ktorých sa dohodli členské štáty EÚ:

  • skládkovanie maximálne 10 %
  • recyklácia minimálne 65 %
 

Zrecyklovali sme 50,1 % komunálnych odpadov (Slovensko, rok 2021). Pre nasledujúce roky sú stanovené ciele na zvýšenie prípravy na opätovné použitie a recykláciu komunálneho odpadu:

  • do roku 2025 najmenej na 55 %
  • do roku 2030 najmenej na 60 %
  • do roku 2035 najmenej na 65 %
 

Čím je vzdialenejšia nádoba na triedený zber, tým nižšia je ochota ľudí triediť. Už pri vzdialenosti 100 metrov je len 41 % obyvatelov a obyvateliek ochotných triediť.

 

Podľa výsledkov fyzických analýz zmesového odpadu približne:

  • 45 až 55 % tvorí bioodpad
  • 8 až 10 % tvoria plasty
  • 5 % tvorí sklo
  • 5 % tvorí papier
  • 5 % tvorí textil
 

To je potenciál na vytriedenie:

  • 490 315 až 599 274 ton bioodpadu
  • 87 167 až 108 959 ton plastov
  • až do 54 475 ton skla, papiera a textilu (z každej zložky)

Dôsledky textilného odpadu na životné prostredie

Módny priemysel je zodpovedný za 8–10 % všetkých emisií uhlíka. Podľa Európskej enviromentálnej agentúry vzniklo spotrebou textilu v EÚ v roku 2020 približne 270 kg emisií CO2 na osobu = napríklad je to približne 1 114 km prejdených benzínovým osobným autom = v EÚ spotrebovaná textilná výroba vygenerovala 121 miliónov ton emisií skleníkových plynov. To je viac, ako medzinárodná letecká a námorná doprava dokopy.

 

 

A to nie je všetko. Výroba odevov je tiež druhým najväčším spotrebiteľom vody na svete. Na výrobu jedného páru džínsov je potrebných približne 7 500 litrov vody. To je rovnaké množstvo, ako spotrebuje priemerný človek za 7 rokov pitia.

 

Ale textilný priemysel nie je len o počte. Je to aj o kvalite. Väčšina dnešného oblečenia je vyrobená zo syntetických materiálov, ako je polyester. A tieto materiály sa nerozkladajú. Polyesteru môže trvať až 200 rokov, kým sa úplne rozloží. To znamená, že každý kúsok syntetického oblečenia, ktorý kedy bol vyrobený, stále existuje niekde na našej planéte.

Aktuálne stratégie a riešenia problému s textilným odpadom

Cieľom Európskej komisie je zabezpečiť väčšiu obehovosť pre prúd textilného odpadu. Členské štáty EÚ majú povinnosť zabezpečiť do začiatku roku 2025 triedený zber textilu.

 

V marci 2022 predstavila Európska komisia v kontexte akčného plánu obehového hospodárstva novú stratégiu. Jej cieľom je posilniť odolnosť, opraviteľnosť, opätovné využitie a možnosť recyklovania textilu. Stratégia tiež rieši problematiku rýchlo sa meniacej módy a podporuje inovácie v tomto sektore.

 

Táto stratégia zavádza nové požiadavky na ekodizajn textilu, poskytuje jasnejšie informácie a zavádza digitálny pas produktu. Od spoločnosti sa tiež očakáva, že prevezme zodpovednosť a vykoná kroky na minimalizáciu uhlíkovej stopy a enviromentálnej záťaže.

 

Európsky parlament vo svojej správe požaduje, aby sa v textilnom priemysle dodržiavali ľudské, sociálne a pracovné práva, ako aj ochrana životného prostredia a dobré životné podmienky zvierat.

 

Stratégia komisie sa taktiež zaoberá problémom nebezpečných chemikálií v textile a vyzýva výrobcov, aby prebrali zodpovednosť za svoje produkty počas celého ich životného cyklu, a to až do momentu, keď sa výrobok stane odpadom. Cieľom je tiež podpora spotrebiteľov pri výbere udržateľných textilných výrobkov.

 

Európska únia má vlastnú ekologickú značku, ktorú môžu výrobcovia použiť na produkty, ktoré spĺňajú ekologické kritériá. Táto značka zároveň zaručuje obmedzenie použitia škodlivých látok a znižovanie znečistenia vody a ovzdušia.

Fairtrade

Oblečenie s certifkátom Fair TradeFairtrade je celosvetový systém, ktorý sa snaží poskytnúť rovnaké šance a podmienky pre všetky pracovné sily. Týka sa najmä pracovníkov v krajinách Ázie, Afriky a Latinskej Ameriky, ktorí sú vystavení nedôstojným a nespravodlivým pracovným podmienkam. Fairtrade je tu, aby nastavil pravidlá pre spravodlivú mzdu a pracovné podmienky za ich tvrdú prácu.

 

Keď kupujeme produkty so známkou FAIRTRADE, podporujeme túto myšlienku. Pomáhame tým, že platíme spravodlivú cenu za produkt, ktorý bol vyrobený v dôstojných pracovných podmienkach. Týmto spôsobom môžeme všetci prispieť k lepšiemu a spravodlivejšie svetu.

 

Ale to nie je všetko. Fairtrade tiež prináša pestovateľom a pracovníkom príplatok navyše, ktorý môžu investovať do komunít, z ktorých pochádzajú. Či už ide o školstvo, zdravotníctvo alebo iné sociálne projekty, fairtrade sa snaží pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú.

 

Takže pri najbližšom nákupe sa zastavte pri produkte so známkou FAIRTRADE. Pripomeňte si, čo všetko táto značka znamená a ako môže pomôcť zlepšiť svet. Je to oveľa viac, než len nákup. Je to krok k spravodlivejšiemu svetu. A to je niečo, čo môžeme všetci podporiť.

 

 

6. Recyklácia plastu (nielen) pre oblečenie

Recyklácia plastu je dôležitým krokom smerom k udržateľnej budúcnosti.

Cesta plastového odpadu

Na Slovensku a v Čechách sa plasty triedia do žltých kontajnerov alebo vriec. Ide o najrozšírenejší typ kontajnerov na triedený odpad. Do kontajnerov sa triedia prakticky všetky plasty, s ktorými sa môžete stretnúť. Je potrebné sa riadiť inštrukciami na nálepkách na kontajneroch.

 

Plastový odpad zo žltých kontajnerov je zvážaný autami vybavenými lisom. Toto zariadenie zmenšuje objem vyhodených plastov a do auta sa zmestí až 6x viac odpadu. Vďaka tomu vyvezú oveľa väčší obsah kontajnerov. Tieto potom putujú do dotrieďovacej linky.

 

Dotrieďovanie plastov podľa jednotlivých druhov materiálov prebieha ručne. Pri páse stojí niekoľko pracovníkov, ktorí vyberajú jednotlivé druhy plastov. Tie sa lisujú do balíkov a odvážajú sa na ďalšiu prípravu recyklácie.

 

Pred samotnou recykláciou sa plasty melú, prepierajú a ďalej spracovávajú podľa konkrétnych požiadaviek jednotlivých spracovateľov. Do procesu výroby nových produktov vstupujú ako druhotná surovina.

Nové produkty z recyklovaných plastov

V posledných rokoch sme boli svedkami mnohých inovácií v oblasti recyklácie plastov, pričom mnohé z nich prekračujú rámec použitia recyklovaných plastov len pre oblečenie. Predstavte si, že sedíte na lavičke v parku, užívate si teplý letný deň a zrazu si uvedomíte, že sedíte na niečom, čo niekedy bolo plastovou fľašou. Áno, nie je to sen, ale realita. 

 

Jedna inovatívna spoločnosť vytvorila parkové lavičky, koše na smeti a stoly z recyklovaných plastov, ktoré dokážu vydržať rovnako dlho, ak nie dlhšie, ako tie konvenčné.

Recyklácia plastov na výrobu odevov

 

Čo takto plastové cestovné obaly na kozmetiku? Už sa nemusíte obávať, že si na letisko vezmete príliš veľký obal na šampón. Iná uvedomelá firma vytvorila recyklovateľné plastové cestovné obaly, ktoré sú nielen praktické, ale aj ekologické. Tieto obaly možno používať znova a znova, čím sa znižuje množstvo odpadu.

 

Výpočet vynaliezavých a ekologicky rozmýšľajúcich výrobcov nekončí. Možno si myslíte, že plastové fľaše sú iba na pitie, ale to si nemyslí spoločnosť, ktorá vytvorila recyklované plastové stoličky, ktoré sú nielen štýlové, ale aj pohodlné. Tieto stoličky sú vyrobené z recyklovaných plastových fliaš a sú ideálnym riešením pre tých, ktorí chcú svoje domovy alebo kancelárie zariadiť ekologicky.

 

A čo takto plastové šperky? Ak si myslíte, že plast a šperky nie sú dve slová, ktoré by mali ísť dohromady, možno vás prekvapíme, že existujú nádherné a jedinečné šperky z recyklovaných plastov. Tieto šperky nielen vyzerajú úžasne, ale sú aj symbolom toho, čo sa dá dosiahnuť, keď sa kreativita spojí s ekologickým myslením. 

 

Niektorí výrobcovia automobilov už začali používať recyklovaný plast na výrobu nových áut. Tento plast sa môže použiť na výrobu rôznych súčastí, od prístrojových dosiek až po kryty motora. Tento proces je však zložitejší, než sa na prvý pohľad zdá. Plast musí byť najprv odstránený z auta, potom musí byť rozdrvený na granulát, ktorý môže byť znovu použitý na výrobu nových súčastí.

Záver

Ekologické problémy sa zdajú byť príliš veľké a komplexné na to, aby sme ako jednotlivci mohli niečo zmeniť. Ale ako hovorí jedno staré príslovie “Cesta tisícich míľ začína jedným krokom”. A možno je ten jeden krok oveľa jednoduchší a prístupnejší, než by sme si mysleli. Hovoríme o druhej šanci pre oblečenie a separáciu odpadu.

 

Dajme druhú šancu nášmu oblečeniu aj odpadu ako takému. Nenechajme ich len tak zahynúť na skládke, keď môžu mať nový život. Či už je to nákup v second hande, upcyklácia a vytvorenie nového kúska odevu či doplnku alebo recyklácia a výroba celkom nového predmetu. Prispejeme tým k zníženiu spotreby nových materiálov a redukcii odpadu.

 

Množstvo odpadu, ktoré každý z nás produkuje, je ohromujúce. Ale aj tak môžeme urobiť zmenu. Separácia odpadu je jednoduchý krok, ktorý môže mať obrovský vplyv. Tým, že recyklujeme a kompostujeme, nie len že pomáhame znížiť množstvo odpadu na skládkach, ale prispievame aj k zachovaniu zdrojov našej planéty.

 

Záleží na nás. Na tom, aký svet chceme zanechať našim potomkom. A na tých malých krokoch, ktoré robíme každý deň. Ste pripravení urobiť ďalší krok?


Radka Žiaková, Špecialista na optimalizáciu webov – Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe

Doplnkové zdroje:

https://www.minzp.sk/files/sekcia-enviromentalneho-hodnotenia-riadenia/odpady-a-obaly/registre-a-zoznamy/studia_textil_mzpsr2.pdf

https://www.plasticfreejuly.org/

http://www.priateliazeme.sk/spz/odpady

https://www.recyklujemetextil.cz/proc-recyklovat#prettyPhoto[gal3]/3/

https://www.projectcece.com/blog/533/is-second-hand-clothing-sustainable/

https://www.odpady-portal.sk/Dokument/106547/triedeny-zber-textilu-prinesie-nove-povinnosti-aj-prilezitosti-na-co-sa-musi-trh-pripravit.aspx

https://europske.noviny.sk/2023/07/07/obehove-hospodarstvo-pre-textil-znizenie-opatovne-pouzitie-a-recyklacia/

http://www.zerowasteslovakia.sk/textilny-odpad/

https://www.europarl.europa.eu/news/sk/headlines/society/20201208STO93327/vplyv-textilnej-vyroby-a-textilneho-odpadu-na-zivotne-prostredie-infografika

https://www.odpady-portal.sk/Dokument/107293/zber-textilneho-odpadu-studia-ako-to-moze-vyzerat.aspx

 

 

OBRÁZKY:

https://www.freepik.com/free-photo/stacked-colorful-fabrics-shelf_4753104.htm#page=2&query=textiln%C3%BD%20odpad&position=49&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/side-view-smiley-people-looking-clothes_29609219.htm#query=second%20hand&position=3&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/full-shot-woman-garage-sale_58396967.htm#query=second%20hand&position=5&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-vector/flat-design-sustainable-fashion-concept_12178789.htm#query=recykl%C3%A1cia%20oble%C4%8Denie&position=0&from_view=search&track=ais 

https://www.freepik.com/free-photo/top-view-plants-study-items_11520901.htm#page=2&query=recykl%C3%A1cia%20oble%C4%8Denie&position=18&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/close-up-woman-painting-jeans_11215151.htm#query=tradi%C4%8Dn%C3%A9%20techniky%20v%C3%BDroby%20textilu%20modrotla%C4%8D&position=1&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/vintage-woman-sewing-cloth-by-hand-with-embroidery-set-wooden-table-people-handmade-diy-housework-concept_5072143.htm#query=tradi%C4%8Dn%C3%A9%20techniky%20v%C3%BDroby%20textilu%20modrotla%C4%8D&position=2&from_view=search&track=ais 

https://www.freepik.com/free-photo/side-view-woman-practicing-facial-yoga_39572270.htm#query=negat%C3%ADvne%20energie&position=15&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/people-enjoying-yoga-retreat_26313327.htm#page=2&query=ayurveda%20ritual&position=26&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/hands-taking-laundry-out-washing-machine_6436906.htm#query=pranie&position=13&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/side-view-pigmented-cloths-held-by-pegs-assortment_10876684.htm#query=pranie&position=3&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/multiple-cubes-compressed-plastic-garbage-near-waste-recycling-factory-open-air_59151891.htm#page=5&query=probl%C3%A9m%20textiln%C3%BD%20odpad%20skladka&position=30&from_view=search&track=ais#position=30&page=5&query=probl%C3%A9m%20textiln%C3%BD%20odpad%20skladka

https://pixabay.com/sk/photos/odpadky-raj-slnko-lietadlo-4277613/

https://www.freepik.com/free-vector/hand-drawn-fair-trade-label-collection_28713857.htm#query=fairtrade&position=2&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-vector/flat-design-slow-fashion-badge-pack_12065178.htm#query=fairtrade&position=23&from_view=search&track=ais 

https://www.freepik.com/free-photo/top-view-minimal-recycling-concept_27606347.htm#query=recyklovan%C3%BD%20plast&position=42&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/used-plastic-bottles-recycling-bins-earth-day-campaign_15665870.htm#page=2&query=recyklovan%C3%BD%20plast&position=13&from_view=search&track=ais#position=13&page=2&query=recyklovan%C3%BD%20plast 

 

Obľúbené značky second hand oblečenia

  • a ďalšie...
  • a ďalšie...