Inšpirácie, ako viesť deti k zdravému životnému štýlu

Rodičia chcú pre svoje deti to najlepšie, pre každého to však znamená niečo iné. Pre jedného bohatstvo, pre druhého vzdelanie. Niekomu úplne stačí, keď je jeho dieťa šťastné a zdravé.

 Ak je aj pre vás radostné a zdravé detstvo vašich ratolestí prvoradé, pozrite si naše tipy, ako ich viesť k zdravému pohybu, stravovaniu a správnym hygienickým návykom.

Základom je radosť a pohoda

V zdravom tele zdravý duch. A nie je to náhodou naopak? Psychická vyrovnanosť a pohoda je neoddeliteľnou súčasťou celkového zdravia detí a má priamy vplyv aj na ich fyzické zdravie. Predtým, než začnete viesť svoje deti k športu či zdravému stravovaniu, určite si za prioritu ich duševné zdravie. Ako na to?

Budujte zdravé vzťahy

Buďte rodičom, na ktorého sa môže dieťa vždy spoľahnúť, nebojí sa mu dôverovať a byť úprimné. Trávte s ním čo najviac času a investujte do spoločných zážitkov. Nezabúdajte však, že rodič nie je kamarát, ale ten, čo nastavuje láskyplné hranice.

Ukážte dieťaťu, že vaša láska je bezpodmienečná a nezávisí od toho, aké známky nosí zo školy alebo či podalo lepší výkon než jeho rovesníci. Ako povedal slovenský básnik a prozaik Daniel Hevier, „dôležitejšie ako známky zo školy sú známky z nášho života”.

Choďte dieťaťu príkladom ako pár. Lepšie je predsa raz vidieť, než stokrát počuť. Kde inde sa dieťa naučí budovať zdravé vzťahy, než na príklade rodičov, ktorí si pomáhajú, dôverujú a vážia jeden druhého?

Naučte deti starať sa o svoje duševné zdravie

Keď už medzi sebou vybudujete dôveru, ukážte dieťaťu, že je v poriadku rozprávať o svojich pocitoch, trápeniach aj radostiach. Naučte ho analyzovať svoje pocity a pristupovať vedome k prežívaniu emócií.

Nezabudnite, že aj deti si potrebujú dobíjať baterky, aj keď to tak možno nevyzerá. Dbajte na to, aby si robili prestávky pri učení či športe. Rozprávajte sa s nimi o tom, čo ich baví a teší. Niekomu možno dobíja baterky umenie, inému pobyt v prírode či obyčajné šantenie s kamarátmi. Vytvorte im priestor na maľovanie, kamarátov aj obyčajnú nudu s knižkou v ruke.

Dbajte na kvalitný spánok

Nič neovplyvňuje duševné a telesné zdravie tak významne ako spánok. Pri deťoch platí toto pravidlo dvojnásobne. Ako vplýva nedostatok spánku na kognitívne funkcie a zdravie? Čo robiť, ak chcete deťom dopriať kvalitný spánok?

Slovenský neurogenetik Tomáš Eichler pripisuje nedostatku spánku také neduhy akými sú duševné choroby, rôzne civilizačné ochorenia, cukrovka, obezita či srdcovo-cievne poruchy. Keďže sa rozprávame aj o školopovinných deťoch, nemôžeme opomenúť zníženú schopnosť sústredenia, zábudlivosť, zhoršenú komunikačnú schopnosť či dokonca agresivitu a hlad.

Keď sme nevyspatí, pociťujeme väčší hlad. Chuť máme najmä na sladké. Čím viac sladkého zjeme, tým viac na cukor máme chuť. Ako dodáva Eichler, „ak konzumujeme veľké množstvo sacharidov večer, potláča to tvorbu hormónov dôležitých pre spánok”. Vzniká teda začarovaný kruh, z ktorého je ťažké vystúpiť. Najmä pri deťoch, ktoré len ťažko odolávajú túžbe po sladkostiach.

Kvalitným spánkom teda môžete predchádzať cukrovke a ďalším civilizačným chorobám, ako aj duševnej nepohode.

Spánek je u děti extrémně důležitý

Koľko hodín by vlastne mali deti spať? To závisí od ich veku. U novorodenca až batoľaťa je to od 14 do 17 hodín. Deti v predškolskom veku by mali spávať 10 až 13 hodín, u školákov a adolescentov je to od 8 do 11 hodín.

Chcete, aby mali vaše deti dlhší a kvalitnejší spánok?

  • Deti nevystavujte modrému svetlu z obrazovky televízora, telefónu alebo tabletu aspoň 2 hodiny pred spánkom. Zabraňujete tak tvorbe spánkového hormónu melatonín. Radšej mu čítajte alebo sa zahrajte spoločenskú hru.
  • Zdroj svetla obmedzte aj v detskej izbe. Možno sa váš drobec bojí spať potme, jedného dňa ho však určite presvedčíte.
  • Nejedzte aspoň 2 hodiny pred spaním. Proces trávenia narušuje spánok.
  • Izba, v ktorej sa spí, by nemala byť prekúrená. Ideálna teplota je 18°C.
  • Ukladajte deti spať každý deň o tom istom čase. Organizmus si zvykne na režim a bude sa im zaspávať lepšie.
Vedeli ste, že…?

Spánok pomáha zregenerovať nielen náš mozog, ale je aj dobrým pomocníkom pri zdravom trávení. Nášmu mikrobiómu by sme mali dopriať aspoň 12 hodín bez jedla na to, aby nám to v žalúdku a črevách poriadne vyupratoval. Nastavte podľa toho (v rámci vašich možností) pravidelný čas večere a raňajok pre všetkých členov rodiny.

Doprajte deťom psíka

Ak netrpíte alergiami, nepovažujete psa za hračku a viete prevziať zodpovednosť za živé stvorenie, s ktorým treba chodiť niekoľkokrát denne na prechádzky, gratulujeme. Ste vhodným adeptom na majiteľa chlpatého kamaráta, ktorý daruje deťom aj vám nespočetné množstvo benefitov.

Nie nadarmo sa považuje canisterapia za nezameniteľnú formu terapie, ktorá pozitívne vplýva na fyzickú aj psychickú pohodu človeka. Pomáha pri liečbe depresií či takých psychologických problémov, pri ktorých sú iné metódy bezradné.

Okrem toho život so psíkom naučí vaše deti zodpovednosti, úcte k živým stvoreniam a nedovolí im len tak vyvaľovať sa na gauči. Existuje vari lepšia motivácia k pohybu než pes? A počuli ste už o tom, že pohyb uvoľňuje hormóny šťastia?

Pořiďte dětem psa

Vedeli ste, že…?

Žiť so psíkom v jednej domácnosti pomáha aj tráveniu. Podľa slov známeho slovenského gastroenterológa Ladislava Kuželu „veda ukázala, že majitelia psov majú zvýšenú mikrobiálnu diverzitu (...) Vďaka váľaniu sa v tráve, vyhrabávaniu nečistôt a hre s inými zvieratami vám váš maznáčik môže priniesť veľa dobrých baktérií navyše.”

Pohyb pre radosť

K zdravému životnému štýlu neodmysliteľne patrí pohyb. Možno patríte k rodičom, ktorí športujú celý život a viesť k nemu svoje deti je pre vás úplne prirodzené. Možno nie ste športovci a neviete, kde začať, ale uvedomujete si, že pohyb je pre zdravie vašich detí nevyhnutný.

Aké sú teda benefity športu?

  • Pomáha s nadváhou.
  • Posilňuje svaly aj srdce.
  • Podporuje trávenie, rozhýbe vám črevá.
  • Zlepšuje náladu, uvoľňuje stres a pomáha v boji proti depresii.
  • Má pozitívny vplyv na činnosť mozgu.
  • Zvyšuje obranyschopnosť organizmu.
  • Zlepšuje spánok. (Pozor si však dajte na šport tesne spaním! Pohyb uvoľňuje stresový hormón kortizol, ktorý vám nedovolí zaspať. Športovať by ste mali najneskôr 2 hodiny pred spánkom.)

Čarovné hormóny endorfín, dopamín a serotonín

Pohyb vplýva pozitívne nielen na naše fyzické zdravie, ale aj na činnosť nášho mozgu. Uvoľňuje hormóny endorfín, dopamín a serotonín, čiže hormón šťastia, motivácie a dobrej nálady. Tie spolu s prekrvením a okysličovaním zohrávajú dôležitú úlohu pri sústredení, bystrosti a pozornosti. Naplánujte svojim školákom namiesto vysedávania nad učebnicami o jednu prechádzku navyše.

Pohyb u dětí je základ

Ako motivovať deti k športu?

Človek nebol stvorený na to, aby sedel, ale aby sa hýbal. Svedčí o tom aj množstvo výhod, ktoré nám pohyb prináša. Možno to presvedčilo aj vás, a ak sa neviete sa sústrediť v práci alebo vám zle trávi, je najvyšší čas vstať z kancelárskej stoličky a zašportovať si spolu s deťmi. Ísť príkladom bude pre ne tou najlepšou motiváciou.

Začnite postupne

Ak so športom vy aj vaše deti len začínate, nikam sa neponáhľajte a nečakajte okamžité výsledky. Okrem toho, niektoré športy sú pre mnohé rodiny pridrahé. Nemusíte teda vašich potomkov prihlásiť hneď na hokej. Bude stačiť, keď začnete dlhými prechádzkami v prírode, postupne k tomu pridáte beh alebo si v lete pôjdete zaplávať na kúpalisko či jazero.

A možno práve tá rôznorodosť športových aktivít umožní dieťaťu vypestovať si pozitívny vzťah k plávaniu, jazde na bicykli alebo turistike.

Vaším spoločným cieľom by nemali byť ideálne športové výkony, ale radosť z pohybu, spoločne strávený čas a to, že ste niečo urobili pre svoje zdravie. Už len dobrý pocit z toho, že ste rozchodili ťažkú večeru alebo ponaťahovali kosti po celom dni strávenom v škole či kancelárii, by mal byť pre vás odmenou.

Urobte z pohybu hru

Ste rodičmi malých škôlkarov a rozhodli ste sa s nimi vydať na nenáročnú túru? Asi dobre poznáte ten pocit, keď vám dieťa začne štrajkovať v polovici cesty a hádzať sa o zem. Prvoradá je v tomto prípade trpezlivosť a chuť nevzdať sa. Aj z malého nezbedníka raz môže vyrásť urastený športovec.

Pri najmenších deťoch nezabudnite do športu zakomponovať čo najviac hry, aby si ani nevšimli, že vykonávajú vaše pokyny a na cvičenie sa tešili aj nabudúce. A čo sa týka tých prechádzok a turistiky, niet lepšieho pomocníka než psík, za ktorým pobežia jedna radosť.

Buďte pravou rukou trénera…

… a zároveň mu prenechajte voľnú ruku a nespochybňujte jeho autoritu. Či už ste sa rozhodli zapísať dieťa na futbal, do tenisového klubu či na kurz gymnastiky, rešpektujte metódy trénerov. Nechajte si od nich poradiť, pozorne počúvajte ich odporúčania a dodržujte plán cvičenia aj vo voľnom čase.

Nezabúdajte, že tréningom to nekončí. Hýbať by sme sa mali každý deň, nie len párkrát do týždňa. Motivujte však dieťa k pohybu vtedy, keď je na to vhodný čas a nie je unavené z množstva iných aktivít. Preťaženie by im mohlo šport znechutiť.

Neporovnávajte

Dieťa dávajte na šport pre to, aby bolo šťastné a zdravé, nie na to, aby vám domov nosilo zlaté medaily z atletiky alebo splnilo váš dávny sen o úspechoch v krasokorčuľovaní. Uistite ho, že je v poriadku mať radosť hry aj vtedy, keď prehráva alebo nie je také úspešné ako jeho rovesníci.

Vedeli ste, že…?

Nórske deti do 12 rokov nesúťažia na body? Cieľom nórskej športovej školy je, aby sa sústredili na radosť z hry a budovali tímového ducha. Žeby toto bolo tajomstvom úspechu nórskych športovcov? Okrem toho v športových oddieloch športuje 93 % detí a mládeže z celého Nórska, bez ohľadu na ich výkon, čo prispieva k dobrému zdravotnému stavu obyvateľov.

Liečivá sila prírody

Či už ste sa rozhodli pestovať s deťmi šport, alebo potrebujete dobiť baterky a pookriať na duchu, príroda je ideálnym miestom pre všetky typy aktivít. Pobyt v prírode má na deti blahodarné účinky. Ak platí, že aj z najlepšieho lieku sa pri nadmernom užívaní stane jed, prírodou sa môžete opájať, koľko len chcete. Aké aktivity sa dajú robiť s deťmi v prírode?

Zoberte deti na turistiku

Spojte príjemné s užitočným. Chôdza je pre človeka najprirodzenejší pohyb a lesy či hory máte u nás prakticky na skok z každej obce. Načo by ste vyhadzovali peniaze za hlučné atrakcie, keď v hore naučíte aj tých najaktívnejších drobcov na chvíľu zastaviť a započúvať sa do zvukov lesa?

Spoznávajte rastliny a zvieratá

Využite čas v prírode aj na vzdelávanie a výchovu. Vedia už vaše deti odlíšiť listy černice od maliny? Spoznajú stopy diviaka alebo srnky? Naučte ich to teraz a na hodinách prírodovedy zahviezdia. Nezabudnite si na každú prechádzku pribaliť vrece na odpad po nepodarených turistoch.

Berte děti do přírody
Vedeli ste, že…?

Deti, ktoré sa hrabú na záhrade v zemi, majú pestrejší črevný mikrobióm a lepšiu imunitu než tie, ktoré sa hrajú v mestských pieskoviskách? Nebojte sa ich preto vystaviť „špine” a v prírode im dovoľte hrať sa na zemi. Koniec koncov, práčky dnes už dokážu vyprať všetko.

Zoberte deti na stanovačku alebo kemping

Z prírody vyťažíte ešte viac, keď sa s deťmi vydáte na kemping v prírode. Prechádzky po lese sú fajn, ale len v noci sa začína naozajstné dobrodružstvo! Gitara, spev a rozprávanie príbehov pri táboráku urobia z vašich potomkov naozajstných indiánov či kovbojov. Po niekoľkých dňoch spánku v spacáku, bez sprchy a signálu aj zabudnú na hry v tablete.

Uvidíte, že akonáhle sa vydáte stanovať niekam do prírody, bude z toho vzrušujúci a nezabudnuteľný zážitok, ktorý deti spoja s prírodou.

Nezabudnite ale kempovať v miestach na to určených, s ohľadom na divokú prírodu a hlavne vaše bezpečie. Stanovačku s menšími deťmi si najlepšie vyskúšate na záhrade u babky.

Vedeli ste, že…?

Deti v škandinávskych krajinách spia vonku za každého počasia? Nehľadiac na to, či sa ešte zmestia do kočíka, alebo sú to už veľkí škôlkari. Ak teploty neklesnú pod -15°C, škandinávski rodičia aj vychovávatelia považujú poobedňajší spánok vonku za to najlepšie, čo môžu pre imunitu detí urobiť.

Kempovanie s detmi v prírodě

Zoberte deti k vode

O liečivých účinkoch morskej vody asi nemusíme hovoriť. Ak vám ale rodinný rozpočet nedovoľuje dovolenku pri mori, aj obyčajné plávanie v jazerách prináša deťom mnohé výhody.

Pokojne môžete začať plávať aj s bábätkami, čím podporíte ich psychomotorický vývin. Deti sa vo vode vedia perfektne uvoľniť a ak majú problém s nadváhou, práve plávanie je ideálnym druhom športu, ktorý im nezaťaží kĺby. Pravidelné plávanie pomáha deťom zvyknúť si na otužovanie, ktoré posilňuje imunitný systém.

Poklad na tanieri

Sú mamičky, ktoré nedajú dopustiť na klasickú kuchyňu starých materí. Iné si nevedia vynachváliť moderné trendy v oblasti vegetariánstva a vegánstva. Jedna by ani za svet nadala dieťaťu polotovar či cukor, druhá by vedela privrieť oko a potešiť svoju ratolesť sladkosťou z obchodu. Názorov na správne stravovanie je toľko, že sa v nich človek ľahko stratí. Sú však isté pravidlá, na ktorých by sme sa asi vedeli zhodnúť všetci.

Stolujte spolu

Dať drobcovi do ruky chrumky a vyplniť mu tak čas aj ústa je lákavá predstava pre každého unaveného rodiča. Pristupuje však k jedlu s väčšou láskou. Spravte si z raňajok, obedu aj večere zmysluplný čas, kedy sa stretnete pri jednom stole ako rodina. Nepozerajte do mobilov, sústreďte sa na chuť každého sústa. Nikam sa neponáhľajte a poseďte si pri rozhovore, aj keď už jedlo zmizlo z tanierov.

Vedeli ste, že…?

Mediteránska diéta už niekoľko rokov po sebe vyhrala titul najzdravšej stravy. Odborníci v oblasti dietológie, diabetológie či kardiológie sa zhodli na tom, že obyvatelia Grécka a Talianska sa dožívajú vysokého veku práve vďaka strave a životnému štýlu. Nie je to však len o čerstvej zelenine a ovocí, zdravých olejoch a rybách, či vďaka obmedzeniu polotovarov. Základom tohto životného štýlu je pravidelné stolovanie vo veľkom kruhu rodiny a priateľov.

Vyvarujte sa polotovarom

Hovorí sa im aj ultra-spracované potraviny, čiže také, ktoré prešli niekoľkými stupňami priemyselného spracovania a jedlom by sme ich nazvali len ťažko. Nezáleží na tom, či ste stúpencami klasickej kuchyne alebo vegetariánstva, jediné jedlo, pred ktorým by ste mali deti chrániť, je práve toto.

Mrazené kuracie nugetky, raňajkové cereálie, instantné polievky a mnoho ďalších. Tomuto všetkému sa prisudzuje zvýšené riziko rakoviny, obezita či problémy so srdcom. Ich pravidelná konzumácia má dokonca na svedomí aj také každodenné nepríjemnosti ako únavu, zlý spánok, podráždenosť či úzkosti.

Nebojte sa zeleniny a ovocia

Čím viac rastlinnej stravy, tým lepšie. Zeleninou a ovocím nikdy nič nepokazíte. Gastroenterológ Ladislav Kužela vyvracia dokonca mýty o tom, kedy by sme mali a nemali jesť ovocie. Ráno, večer, pred jedlom, po jedle, „ovocie je zdravé kedykoľvek počas dňa”. Pripravte vašim deťom farebnú paletu ovocia, zeleniny, orechov a semienok každý deň a spestrite ich črevný mikrobióm.

Protestujú vaši potomkovia proti čerstvej rastlinnej strave? Chce to len čas a trpezlivosť. Čo oko nevidí, srdce nebolí. Zbavte preto vašu domácnosť nezdravých pokušení a choďte deťom príkladom. Rozprávajte sa s nimi o priaznivých účinkoch rastlinnej stravy na zdravie. Vypracujte systém odmeňovania alebo sa dohodnite, že ku každej sladkosti či čipsom pridáte porciu ovocia a zeleniny. 

Náš tip: Vďaka zelenine a ovociu zabezpečíte vašim deťom veľa vitamínov. Viete však, ako sa postarať o dostatok vápnika?

Naučte deti vážiť si jedlo

Najmä mäso. Každý rodič má na vegetariánstvo a vegánstvo, jeho vplyv na telo a životné prostredie, vlastný názor. Asi však súhlasíte s tým, že naučiť deti jedlom neplytvať a vážiť si každé sústo, im bude na osoh.

A ako to je s tým vegetariánstvom a vegánstvom? Hlavne pri deťoch je dôležité neísť do extrémov a počúvať rady pediatrov. Určite je však lepšie, keď mäso vyvážite poriadnou porciou zeleniny, než keď budete odmietať živočíšnu stravu a nahradíte ju polotovarmi.

Pomôžte deťom pri sústredení

Vedci z Royal Society Open Science zistili, že čučoriedky, hrozno a iné bobuľové ovocie vďaka polyfenolom významne podporujú kognitívne schopnosti, akými sú napríklad pamäť alebo sústredenie.

Na druhej strane barikády sú polotovary, rafinovaný cukor či sladené nápoje, ktoré stimulujú pocit hladu, čo vedie k prejedaniu sa, obezite, úzkostiam, depresiám či zhoršenej schopnosti sústrediť sa.

Vedeli ste, že…?

Aj čokoláda je dobrá pre mozog a celkové zdravie? Nie však hocijaká, ale tá, ktorá má podiel kakaa minimálne 70 %. Ak majú vaše deti nekontrolovateľnú chuť na sladké, skúste ich prehovoriť na horkú čokoládu, ktorá už jednou tabuľkou utíši túžbu po sladkom.

Hygiena odmala

Napriek tomu, že hra v zemi a lístí je zdraviu prospešná, treba deťom vysvetliť, že aj malé potvorky menom baktérie treba raz za čas umyť. Ako deti viesť k samostatnosti v hygiene už odmala a čo robiť, keď váš drobec protestuje?

Urobte z hygieny hru

Umývanie rúk, zubov, strihanie nechtov či česanie vlasov, zo všetkého sa dá urobiť zábava. Nechajte si deti samy vybrať v obchode šerblík, ktorý sa im páči a pohľadajte spolu smiešnu kefku na zuby. Ukážte im, ako si zuby umýva ich obľúbený macík a zo začiatku nezabudnite veľa chváliť, odmeňovať a vyzbrojiť sa trpezlivosťou.

Koupání dětí

Majte všetko na dosah

Vám, dospelákom, sa môže zdať umývanie rúk ako banalita. Pre vaše ratolesti je to však zdolávanie Everestu. Ubezpečte sa, že majú všetko poruke. Kúpte bezpečný stabilný stolček, mydlo položte na dostupné miesto a háčik na uterák umiestnite na dosah. Uvidíte, že sa budú chodiť čľapkať do kúpeľne aj vtedy, keď nemusia.

Nevzdávajte to s vaňou ani sprchou

Možno ste už vďaka kačičkám, lodičkám a voňavej pene porazili strach z kúpania vo vani, čaká vás však ďalšia výzva. Sprcha. Ten, kto nepočul protestný krik zo sprchového kúta, nevie, čo sú to decibely. Aj v tomto prípade dokážete deti presvedčiť, že sprchovanie je zábava rovnocenná aquaparku. Hlavne nezabudnite na protišmykovú podložku, aby hra neskončila slzami.

Nezanedbajte fúkanie nosa

Keďže v „sopľoch” je najviac vírusov, asi existuje dôvod, prečo sa ich chce telo zbaviť. Pravidelným fúkaním nosa predídete mnohým chorobám aj upchatým dutinám. Ale ako na to, keď majú z toho deti hrôzu?

Namiesto rukáva by malo dieťa mať vždy po ruke vreckovku. Najlepšie látkovú, s ktorou ochránite životné prostredie aj citlivú pokožku pod nosom. Keď dieťa zistí, že mu spolužiaci takýto retro kúsok závidia, hneď sa z fúkania nosa stane frajerská záležitosť.

Pomôžte si vizuálnou predstavivosťou a povzbudzujte dieťa k tomu, aby fúkalo ako lev, prípadne iné obľúbené zvieratko. Pamätajte, že fúkame vždy z jednej nosnej dierky, zatiaľ čo druhá musí byť pritlačená.

Nezabúdajte na toaletu

Odplienkovanie a navykanie na záchod je kapitola sama o sebe. Aj väčším deťom však treba pripomínať, že po použití toalety musia vždy spláchnuť, umyť si ruky a správne sa utrieť.

Častejšie sledujte, či váš drobec nezadržiava potrebu. Či už preto, lebo je v zápale hry, alebo pre strach z návštevy záchoda. Tu môže pomôcť sedadlo na záchod s veselým obrázkom a časté odmeňovanie. Najmä pri zadržiavaní moču sa hromadia baktérie spôsobujúce infekcie močových ciest, preto by ste záchod nemali zanedbávať.

O zúbky sa starajte od malička

Veďte deti k správnej starostlivosti o zuby už odmala. Ako názorná pomôcka vám opäť pomôže obľúbený macko. Nestrašte ich zubným kazom, ale citlivo im vysvetlite, ako nepriaznivo na ich zúbky pôsobí cukor alebo to, keď sa im nechce umývať zuby pravidelne. A nezabudnite, že po konzumácii jabĺk či iných kyslých jedál by ste mali s čistením zubov hodinu počkať, aby ste predišli ich poškodeniu.

Čištění zubů dětí

Kedy by ste mali zahájiť prvú návštevu zubára? Mnohí rodičia čakajú pridlho a často sa stáva, že dieťa k zubárovi prinesú až s prvým zubným kazom. Preto by ste ho mali preventívne navštevovať od momentu, keď sa vášmu dojčaťu zalesknú prvé zúbky v úsmeve.

Vedeli ste, že…?

Dýchanie ústami výrazne zhoršuje zdravie zubov? Mnohí ľudia dýchajú ústami bez toho, aby si to uvedomili. Spôsobuje to však množenie baktérií v slinách, vznik zubných kazov a deformáciu čeľuste. Dbajte na to, aby malo vaše dieťa vždy voľné dutiny a dýchalo nosom.

Pri strihaní nechtov sa vyzbrojte železnými nervami

Každý rodič vie, že ostrihať nechty malému dieťaťu je heroický výkon, ktorý stojí človeka veľa potu a nervov. Niektorí pri tejto činnost vyzerajú ako bojovníci v ringu, iní sa spoliehajú na čelovku, ktorú si nasadia hneď, ako ich dieťa tvrdo zaspí a riešia túto malú nepríjemnosť potme. Asi neexistuje spoľahlivý tip na strihanie nechtov bez sĺz. Chce to len veľa odmeňovania, času a trpezlivosti.

Záver

Nie je ľahké vyznať sa v radách výživových poradcov, športových či životných koučov. V rodičovstve však niekedy úplne postačí načúvať potrebám vlastného dieťaťa a riadiť sa zdravým rozumom. Keď budete tráviť čas s deťmi plnohodnotne, pristupovať k výchove láskavo, riadiť sa základnými princípmi prírody a zároveň budete mať chuť neustále sa učiť, nemusíte sa báť, že by ste neurobili pre deti všetko, čo bolo vo vašich silách.

 

Ema Bazhaykin, Specialista na optimalizáciu webov – Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe

OBRÁZKY:

https://unsplash.com/photos/Fw8byh9ygAc

https://unsplash.com/photos/QWZQ6STtPkc

https://unsplash.com/photos/aaLtE4ADSp0

https://unsplash.com/photos/fkug53crYHc

https://unsplash.com/photos/R_BLOGXpsOg

https://unsplash.com/photos/86KXmkRWAMA

https://unsplash.com/photos/VMNmf0aARuQ

https://unsplash.com/photos/pvzPPsl3Xak

https://unsplash.com/photos/3O5GPcS3juY

https://unsplash.com/photos/_Uj4p6-v3FQ

 

ZDROJE:

https://eduworld.sk/cd/kornelia-durikova/7440/dusevne-zdravie-deti-priorita

https://eduworld.sk/cd/kornelia-durikova/7440/dusevne-zdravie-deti-priorita

https://dusevnezdravie.sk/

https://www.tomaseichler.com/

https://www.tribune.sk/medicina/neurogenetik-tomas-eichler-ked-malo-spime-mozog-sa-nam-moze-zacat-scvrkavat/#

https://www.kuzela.sk/?fbclid=IwAR3_1uIB4KmMa5G4xmDKydjGqvIbjPwvu_10c8AO0Eb_zhCabXAELPh1k40

https://najmama.aktuality.sk/clanok/307473/nechajte-deti-chodit-von-kazdy-den-potrebuju-aj-slnko-aj-zimu-aj-celorocne-prirodnu-spinu/

https://eduworld.sk/cd/zuzana-granska/6655/s-babatkom-do-mraziveho-pocasia-severania-nechavaju-spat-deti-vonku-aj-v-minusovych-teplotach

https://www.kuzela.sk/post/mediter%C3%A1nska-di%C3%A9ta

https://www.bbc.com/reel/video/p0df5vpt/what-food-and-drink-is-good-for-your-memory-

 

Obľúbené značky second hand oblečenia

  • a ďalšie...
  • a ďalšie...