Business Casual: Štýlovo a profesionálne v každodennom pracovnom živote

Oblečenie zohráva kľúčovú úlohu pri tom, ako vás vnímajú ostatní. V pracovnom prostredí, kde sa očakáva určitá úroveň profesionality, môže byť náročné nájsť rovnováhu medzi tým, čo sa považuje za vhodné, a tým, čo vás pohodlne prevedie celým dňom.

Tu prichádza na rad koncept business casual, ktorý spája eleganciu a pohodlie. Tento štýl oblečenia si obľúbili mnohí moderní profesionáli a firmy na celom svete. Čo však presne znamená business casual? A ako tento štýl správne nosiť? Pozrite si aké su najdôležitejšie štýly obliekania a dress code na každú príležitosť

Čo je to business casual dress code

Muž pracuje na počítačiBusiness casual je pojem, ktorý sa čoraz častejšie objavuje v príručkách o obliekaní rôznych firiem, na pozvánkach na konferencie alebo iné podnikateľské akcie. Čo však presne znamená business casual? Aký je rozdiel medzi business casual a tradičným biznis oblečením?

Definícia pojmu business casual

Business casual je dress code, ktorý kombinuje tradičný obchodný štýl s neformálnym oblečením. Jeho cieľom je vytvoriť pohodlnejší, ale stále profesionálny vzhľad. To, čo sa považuje za business casual, sa môže líšiť v závislosti od kultúry, krajiny a dokonca aj v rámci rôznych odvetví.

Základné pravidlá business casual oblečenia:

  • Oblečenie by malo byť čisté a upravené: Bez ohľadu na to, ako neformálne vaše oblečenie je, malo by byť vždy čisté, bez škvŕn a v dobrom stave.
  • Vyhnite sa príliš športovým kúskom: Športové tričká, šortky alebo športová obuv zvyčajne nepatria do biznis casual štýlu.
  • Džínsy opatrne: Zatiaľ čo niektoré spoločnosti môžu povoliť tmavé a upravené džínsy, iné môžu uprednostňovať nohavice vhodnejšie do kancelárie.

Náš tip: Viete, ako si zorganizovať domácu kanceláriu, vybavenie a oblečenie na home office, aby ste si doma udržali vysokú produktivitu a efektivitu?

Z čoho pozostáva biznis casual oblečenie?

Business casual je kategória oblečenia, ktorá ponúka určitú flexibilitu, ale stále sa snaží zachovať určitú úroveň profesionality. Hoci sa tento štýl dá interpretovať rôznymi spôsobmi, existuje niekoľko univerzálnych prvkov, ktoré zvyčajne charakterizujú tento dress code.

Základné prvky oblečenia business casual

Nohavice: Kvalitné nohavice, vrátane chinos nohavíc, bavlnených nohavíc alebo tmavých džínsov bez dier alebo výrazných znakov sa často považujú za základný kúsok.

Košele a blúzky: Košele s golierom, polokošele alebo kvalitné bavlnené tričko. V zime sa dajú kombinovať s vrstvou, ako je sveter alebo kardigán.

Obuv: Kvalitná, dobre udržiavaná obuv, či už loafers, mokasíny alebo elegantné topánky na nízkom podpätku.

Sako a vrchné oblečenie: Hoci sako nie je vždy nevyhnutné, môže slúžiť ako doplnkový prvok, ktorý dodá oblečeniu formálnosť. Skvelou voľbou môžu byť aj svetre, pulóvre alebo kardigany.

Doplnky: Vhodnými doplnkami môžu byť jednoduché šperky, elegantné hodinky a neutrálne kabelky alebo tašky.

Kombinovanie biznis casual oblečenia

Vrstvenie je kľúč: Vrstvenie je jedným z najlepších spôsobov, ako prispôsobiť svoj vzhľad aktuálnemu počasiu a udalosti. Napríklad košeľa pod svetrom alebo sako cez tričko.

Nebojte sa mixovať: Business casual je o kombinovaní formálnych a neformálnych prvkov. Tradičné biznis sako môžete kombinovať s kvalitným tričkom a džínsami.

Držte sa neutrálnej palety, ale nebojte sa pridať farby: Základné kúsky by mali byť často v neutrálnych farbách, ale doplnky alebo vrchné vrstvy môžu priniesť jasnejšie akcenty.

Kedy je vhodný biznis casual?

Kedy je vhodný business casual štýlČi už chcete vyzerať profesionálne, ale nie príliš formálne, alebo hľadáte pohodlnejšiu alternatívu k tradičnému biznis oblečeniu, biznis casual je vždy vhodný. Tu je niekoľko príležitostí, na ktoré je tento štýl vhodný:

Práca v kancelárii: Mnohé spoločnosti prechádzajú od striktného podnikateľského dress codu k voľnejšiemu štýlu business casual. Zamestnanci si tak môžu vytvoriť osobnejší a pohodlnejší vzhľad a zároveň pôsobiť profesionálne.

Pracovné schôdzky: Pri menej formálnych obchodných stretnutiach alebo brainstormingoch môže biznis casual ponúkať kompromis medzi formálnosťou a pohodlím.

Networkingové udalosti: Na networkingových akciách, ktorých cieľom je nadviazať kontakty v neformálnejšom prostredí, môže biznis casual pôsobiť prístupne, ale stále profesionálne.

Práca z kaviarní alebo v spolupracujúcich priestoroch: Ak pracujete na diaľku z kaviarne alebo zo zdieľaného pracovného priestoru, business casual vám umožní pohodlne pracovať a zároveň vyzerať pripravene na neplánované stretnutia alebo diskusie s kolegami.

Pohovor v menej formálnych odvetviach: V niektorých odvetviach, najmä v oblasti technológií, dizajnu alebo startupov, môže byť biznis casual prijateľným a dokonca preferovaným štýlom oblečenia na pohovory.

Nižšie sme vybrali niekoľko príležitostí, kedy je biznis casual dress code (ne)vhodný.

Svadba

Áno/nie: Závisí od povahy a miesta svadby.

Ako, kedy: Ak sa svadba koná v neformálnom prostredí, napríklad vonku, na pláži, alebo ak je na pozvánke výslovne uvedené neformálne oblečenie (casual), môže byť biznis casual prijateľný. Pri tradičných, náboženských alebo veľmi formálnych svadbách, by sa malo uprednostniť formálnejšie oblečenie. Je dôležité vždy rešpektovať želania svadobného páru a v prípade pochybností sa vopred opýtať.

Pozor: Dajte si pozor na poháre na víno, najmä s tým červeným. Stačí malá nepozornosť a vaša biela blúzka bude takmer nevyprateľná.

Oslava

Áno/Nie: Áno.

Ako, kedy: Business casual je často vhodný na rôzne druhy osláv – od narodenín až po výročia. V závislosti od miesta konania oslavy a očakávanej úrovne formálnosti sa môže biznis casual prispôsobiť konkrétnej udalosti.

Promócie

Áno/nie: Áno.

Ako, kedy: Ak ide o slávnostnú promóciu na univerzite alebo vysokej škole, tento dress code môže byť vhodnou voľbou, najmä ak neexistuje striktný dress code. Pre mužov môže zahŕňať nohavice a košeľu, zatiaľ čo pre ženy nohavice alebo sukňu s blúzkou. Vždy je však dobré zvážiť, nakoľko je podujatie formálne, a podľa toho sa prispôsobiť.

Práca

Áno/nie: Áno.

Ako, kedy: Ako bolo uvedené vyššie, mnohé spoločnosti prechádzajú na business casual dress code, pretože ponúka rovnováhu medzi pohodlím a profesionalitou. Business casual je ideálny na neformálne kancelárske dni, obchodné stretnutia alebo iné menej formálne obchodné udalosti. Je však dôležité vždy dodržiavať interné pravidlá spoločnosti a zohľadniť očakávania konkrétneho pracovného prostredia.

Ako používať a ovládať biznis casual dress code v každom ročnom období

Žena v business casualBusiness casual oblečenie je obľúbené pre svoju flexibilitu a všestrannosť, ale ako tento štýl prispôsobiť meniacim sa podmienkam ročných období?

Zima

Zimné obdobie si vyžaduje teplé a pohodlné oblečenie, ale stále môžete vyzerať profesionálne a elegantne.

  • Kľúčové je vrstvenie: V zime sa nebojte kombinovať košeľu s kvalitným svetrom alebo si na košeľu či blúzku oblečte hrubší sveter.
  • Teplé prvky: Na svetre, nohavice alebo šaty si vyberte teplejšie materiály, ako je vlna alebo kašmír.
  • Obuv: Uzavretá, nepremokavá obuv je v zime nevyhnutnosťou. Ideálne môžu byť elegantné kožené alebo semišové topánky s podšívkou.

Letné

Leto je obdobie roka, keď hľadáme svieže, priedušné materiály, ktoré nás ochránia pred teplom a zároveň dodajú nášmu vzhľadu profesionalitu.

  • Ľahké materiály: Bavlna, ľan a mäkké syntetické tkaniny môžu byť skvelou voľbou.
  • Krátke rukávy a strihy: Košele s krátkymi rukávmi, sukne strednej dĺžky alebo tenšie nohavice pomôžu zvládnuť vysoké teploty.
  • Farby: Zatiaľ čo v zime sa môžeme držať tmavších odtieňov, v lete môžeme namiesto toho pridať do svojho šatníka jasnejšie a živšie farby.

Jar

Jar je prechodným obdobím, keď môžeme zažiť premenlivé počasie. Kľúčom k úspechu je flexibilita.

  • Vrstvenie: Jarné počasie môže byť nepredvídateľné. Vrstvenie, napríklad ľahký sveter alebo kardigán, môže byť ideálne na ranné a večerné ochladenie.
  • Farby: Neutrálne farby a pastelové odtiene môžu byť skvelým doplnkom jarného šatníka.

Jeseň

Jeseň sa vyznačuje chladnejším počasím a krásnou paletou farieb.

  • Teplé prvky: Mäkké, teplé svetre, šály a dlhšie sukne môžu byť ideálnou voľbou.
  • Farby: Zemité tóny, ako je hnedá, olivová, klinčeková alebo zlatá, môžu oživiť jesenný outfit.
  • Vrstvenie: Jeseň je ideálny čas na to, aby ste opäť začali vrstviť. Blejzer alebo ľahká bunda dodajú oblečeniu profesionálny nádych a zároveň vás udržia v teple.

Business casual pre ženy

Obuv business casualZatiaľčo pre mužov je biznis casual často jasne definovaný, pre ženy existuje širšia škála možností a kombinácií. Pozrime sa teda bližšie na kľúčové prvky tohto štýlu pre ženy.

Oblečenie

Horná vrstva: Košele s golierom, elegantné blúzky a tuniky sú skvelým východiskovým bodom. Nebojte sa experimentovať s farbami, ale vyhnite sa príliš výrazným vzorom.

Nohavice a sukne: Ideálne sú klasické nohavice, cigaretové nohavice alebo sukne po kolená alebo tesne pod kolená. Zvoľte neutrálne farby, ako je čierna, sivá, béžová alebo modrá.

Šaty: Vyberte si jednoduché, elegantné strihy, ktoré sa končia okolo kolien. Vyhnite sa príliš hlbokým výstrihom.

Topánky

Čo áno: Elegantné lodičky, nízke alebo stredne vysoké podpätky a uzavreté topánky sú často ideálnou voľbou pre business casual. Dajú sa kombinovať s rôznymi outfitmi, od šiat až po nohavice.

Čo nie: Vysoké podpätky, ktoré nie sú pohodlné na dlhodobé nosenie, alebo príliš odhaľujúce sandále (napr. žabky).

Ako na to: Kombinujte podľa ročného obdobia a typu oblečenia. Lodičky môžu byť skvelým doplnkom k šatám alebo sukniam, zatiaľ čo uzavreté topánky môžu byť ideálne k nohaviciam. V niektorých prípadoch si môžete obuť aj elegantné tenisky pre väčšie pohodlie. Dávajte si však pozor, mali by byť vždy čisté a dobre udržiavané.

Doplnky

Čo áno: Kvalitné kabelky, decentné šperky, elegantné šatky alebo opasky môžu váš outfit vylepšiť a dodať mu jedinečný charakter.

Čo nie: Príliš výrazné alebo veľké doplnky môžu pôsobiť rušivo alebo odpútavať pozornosť.

Ako na to: Vyberte si doplnky, ktoré sú zladené s vaším oblečením a navzájom si nekonkurujú. Zvoľte si radšej jeden alebo dva kľúčové kúsky než veľa šperkov.

Líčenie

Čo robiť: Decentný a prirodzený make-up, ktorý zvýrazní vašu prirodzenú krásu.

Čo nie: Príliš výrazné líčenie, neónové farby alebo ťažké líčenie.

Ako na to: Základom je kvalitný podklad, neutrálne očné tiene a mierne zvýraznené pery. Môžete experimentovať s farbami, ale vždy s mierou.

Makeup tutorial pre biznis casual

Hoci sa biznis casual štýl považuje za uvoľnenejší, pokiaľ ide o oblečenie, stále je dôležité vyzerať profesionálne a elegantne, pokiaľ ide o líčenie. Business casual líčenie by malo byť decentné, ale zároveň môže byť aj moderné a svieže.

Príprava pleti

Začnite s čistou a hydratovanou pleťou. Na oživenie pleti použite ľahký hydratačný krém. Pre dlhotrvajúci efekt použite podkladovú bázu alebo primer. To zabezpečí, že váš make-up zostane na svojom mieste počas celého dňa.

Základ

Vyberte si ľahko až stredne krycí make-up. Cieľom je vyrovnať tón pleti a zároveň zanechať prirodzený vzhľad. Korektor použite na problematické miesta alebo na zakrytie kruhov pod očami.

Líca

Naneste jemný bronzer pre teplý odtieň a kontúrujte tvár. Použite svetlý odtieň, ktorý doplní prirodzený tón vašej pleti. Ružové odtiene sú často ideálne pre väčšinu tónov pleti.

Rozjasňovač by sa mal používať s mierou – stačí ľahký dotyk vo výške lícnych kostí a na špičke nosa.

Oči

Pri očných tieňoch sa držte neutrálnych odtieňov. Ideálne sú zemité tóny, ako napríklad béžová, hnedá alebo sivá.

Na viečko naneste stredne tmavý odtieň a jemne ho rozotrite smerom von. Svetlejší odtieň môžete naniesť do vnútorného kútika oka, aby ste dosiahli sviežejší vzhľad.

Ceruzka na oči, by mala byť decentná. Ak chcete dosiahnuť menej výrazný vzhľad, použite radšej hnedú ako čiernu farbu. Na riasy naneste jednu alebo dve vrstvy maskary, aby ste dodali očiam otvorenejší a svieži vzhľad.

Pery

Na pracovný vzhľad sú ideálne neutrálne rúže alebo lesky. Skvelou voľbou môžu byť nude, ružové alebo koralové odtiene.

Ak dávate prednosť klasickému vzhľadu, môžete siahnuť po červenom rúži, ale odporúča sa, aby ste sa inak líčili decentne.

Inšpirujte sa: Dôležitou súčasťou vzhľadu je aj váš úsmev. Nezabudnite na pravidelnú návštevu dentálnej hygieny a udržujte svoje zuby zdravé a krásne.

Aby vám líčenie vydržalo celý deň, nastriekajte si na tvár fixačný sprej. Nezabudnite, že aj pri biznis casual dress code je dôležité vyzerať profesionálne.

Líčenie by malo dopĺňať váš vzhľad, nie mu dominovať. S touto filozofiou na pamäti budete vyzerať sebaisto a elegantne v akomkoľvek pracovnom prostredí a dokonca aj v objektíve fotoaparátu.

Účes

Čo áno: Elegantné, čisté a úhľadné účesy, či už ide o rozpustené vlasy, chvosty, drdoly alebo vrkoče.

Čo nie: Vynechajte príliš extravagantné alebo neupravené účesy.

Ako na to: Ak máte dlhé vlasy, môžete ich nechať rozpustiť, zviazať do nízkeho chvosta alebo vytvoriť elegantný drdol. Pre kratšie vlasy môže byť ideálny jednoduchý bob alebo pixie strih.

Business casual pre mužov

Business casual pre mužovKošele

Farebná paleta: Neutrálne farby ako biela, modrá alebo sivá sú vždy bezpečnou voľbou. Vhodné však môžu byť aj pastelové farby alebo jemné vzory.

Materiál: Bavlnené košele sú priedušné. Budete sa v nich cítiť skvele po celý deň.

Strih: Ideálny môže byť klasický alebo úzky strih. Dôležité je, aby košeľa dobre sedela a nebola príliš voľná.

Oblek

Hoci biznis casual často nevyžaduje nosenie saka, ľahké sako môže okamžite vylepšiť outfit.

Farba: Tmavšie farby, ako napríklad námornícka modrá alebo sivá, sú univerzálne. V prípade svetlejšej varianty môže byť vhodná béžová alebo svetlosivá.

Materiál: V závislosti od ročného obdobia môže byť vhodný vlnený alebo bavlnený materiál.

Nohavice

Typ: Môžu sa hodiť nohavice chino, kordy alebo aj niektoré džínsy (v neutrálnych farbách a bez roztrhania).

Farba: Tmavšie odtiene, ako je námornícka modrá, sivá alebo čierna, sú vždy bezpečnou voľbou, ale vhodné môžu byť aj svetlejšie farby, najmä v teplejších mesiacoch.

Boty

Vhodné môžu byť tenisky, mokasíny alebo aj čisté a decentné tenisky, ideálne bez výrazných vzorov alebo farieb. Závisí to od konkrétneho pracoviska a jeho kultúry.

Doplnky

Kravata: V biznis casual sa často nevyžaduje, ale môže byť skvelým doplnkom.

Opasky: Mali by vždy ladiť s farbou topánok.

Hodinky: Hodinky by mali byť jednoduché, ale elegantné. Kožený remienok alebo kovový remienok sa hodí k väčšine oblečenia – mali by mať rovnakú farbu ako topánky a opasok. Ako doplnok môžete zvoliť aj štýlové príslušenstvo k mobilnému telefónu, slúchadlá alebo prívesok na kľúče od auta. Tie budú vždy pôsobiť ležérnym dojmom, aj keď možno máte rušný konferenčný hovor.

Účes

Hoci je business casual menej prísny ako tradičný biznis štýl, mali by ste mať upravené a čisté vlasy. Krátke až stredne dlhé vlasy sú zvyčajne vhodné a bez ohľadu na to, či sú vaše vlasy rovné alebo kučeravé, mali by ste ich udržiavať v dobrom stave.

Na čo si dať pozor

Je ľahké prekročiť hranicu medzi tým, čo sa ešte považuje za vhodné, a tým, čo začína pôsobiť príliš ležérne alebo nevhodne.

Prílišná voľnosť

Hoci je business casual voľnejší ako formálny dress code, stále je potrebné dodržiavať určitú mieru profesionality. Džínsy s množstvom dier, príliš výrazné tričká alebo oblečenie s kontroverznými motívmi či sloganmi by ste mali vynechať.

Nevhodná obuv

Hoci niektoré pracoviská môžu povoliť športovú obuv, je dôležité, aby bola čistá a v dobrom stave. Voľné sandále, najmä pre mužov, sa často môžu považovať za príliš ležérne.

Príliš veľa doplnkov

Hoci niektoré šperky alebo hodinky môžu vášmu oblečeniu dodať niečo navyše, je dôležité to s nimi nepreháňať. Veľké alebo príliš výrazné doplnky môžu odvádzať pozornosť a v konečnom dôsledku nemusia vytvárať lichotivý vzhľad.

Príliš krátke alebo príliš tesné

Či už ide o sukne, šaty alebo nohavice, mali by ste sa vyhýbať príliš krátkemu alebo príliš tesnému oblečeniu. Business casual by mal byť pohodlný, ale zároveň dodržiavať určitú etiketu.

Nedbalosť

Vždy sa uistite, že vaše oblečenie je čisté, vyžehlené a v dobrom stave. Malé diery, škvrny alebo roztrhnuté švy môžu znehodnotiť váš vzhľad a pôsobiť menej profesionálne.

Priveľa farieb alebo vzorov

Kombinácia príliš veľkého počtu vzorov alebo kontrastných farieb nemusí vyzerať pekne. Držte sa maximálne troch koordinovaných farieb a buďte opatrní pri kombinovaní viacerých vzorov.

Záver

Preskúmanie sveta business casual oblečenia, ktorého flexibilita a rozmanitosť vám umožní prispôsobiť sa mnohým rôznym situáciám, od obchodných stretnutí až po neformálne spoločenské udalosti, vám určite pomôže pri výbere oblečenia.

Biznis casual dress code nie je len o tom, čo nosíte, ale aj ako ho nosíte. Je o schopnosti vytvoriť harmóniu medzi formálnym a neformálnym, a to pre ženy, ako aj pre mužov.

Pri výbere vhodného oblečenia vždy zvážte udalosť, na ktorú sa chystáte, ročné obdobie a samozrejme svoje pohodlie a osobný štýl.

Takže či už ste na obchodnom stretnutí, svadbe, promócii alebo len tak v meste, váš outfit bude nielen pohodlný, ale bude vyjadrovať aj váš osobný štýl a profesionalitu.

 

Daniela Vaková, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov z PoctiveSEO: Pomôžeme vám s viditelnosťou webu, marketingom, PPC reklamou

 

Obrázky:

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/mesto-zena-ulice-bez-tvare-5999943/

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/moda-lide-nohy-sezeni-5336966/

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-notebook-sezeni-gauc-9050605/

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/mesto-slunecny-moda-zena-5999907/

Obľúbené značky second hand oblečenia

  • a ďalšie...
  • a ďalšie...