Sprievodca obliekaním s pomocou vhodného dress code: Naučte sa používať módnu etiketu a ako sa obliecť na každú príležitosť

Čaká vás firemný večierok a vy uvažujete nad tým, čo si obliecť? Rozhodovanie vám navyše sťažuje naoko nedôležitá poznámka o požadovanom dress code?

Dve anglické slová, ktoré sa používajú v módnej oblasti po celom svete. Čo je dress code? Čo je “White Tie” a čo rozumieť pod “Casual”?
Hoci sa v súčasnosti dress code vníma o niečo uvoľnenejšie, ako tomu bolo pred rokmi, oplatí sa vedieť plávať v týchto vodách. 
Tento praktický sprievodca vás prevedie najzákladnejšími štýlmi oblečenia. Nájdete v ňom aj niekoľko inšpirácií, ako sa obliecť na ples, svadbu alebo prvé rande.

Čo je dress code?

Dress code je neoddeliteľnou súčasťou imidžu spoločnosti. Dress code je súbor pravidiel, ktoré hovoria o tom, ako sa vhodne obliecť na určitú príležitosť. Pritom môže ísť o akúkoľvek formálnu aj menej formálnu spoločenskú udalosť, pracovné prostredie alebo voľnočasové aktivity, ak máte záujem vyzerať trendy a príťažlivo.

Aj keď sa dress code môže naoko javiť ako komplikovaný, opak je pravdou. Tieto všeobecné pravidlá vám uľahčia výber správneho oblečenia. Ak sa chystáte na event, kde je špecifikovaný dress code, nemusíte sa báť, že budete vytŕčať z radu.

Samozrejme za predpokladu, že dodržíte kódex obliekania.

Cieľom je zosúladiť odev medzi ľuďmi, ktorí navštevujú rovnaké prostredie a nájsť outfit, ktorý bude výpovedný, elegantný, a pohodlný zároveň. Je to tiež spôsob, ako zabrániť prílišnej neformálnosti či používaniu nevhodného oblečenia.

Aké sú štýly obliekania a čo na to dress code?

Pravidlá obliekania existujú azda tak dlho ako samotné oblečenie. Oblečenie dlho slúžilo ako symbol statusu a prostriedok na udržanie politickej autority. Dress code mal napríklad odlíšiť šľachticov od obyčajných ľudí. Dobrým príkladom je použitie purpurovej farby, ktorá bola v staroveku obmedzená na kráľov, cisárov a vyšších členov cirkvi.

Kódex obliekania sa vyvíjal v tandeme so sociálnymi a politickými myšlienkami, zvyčajne však odzrkadľoval moc a postavenie.

V dnešnej neformálnejšej kultúre naďalej určuje, čo si obliecť, ako a kedy. Aj keď neexistujú žiadne formálne normy, nepísané pravidlá obliekania stále ovplyvňujú sociálne začlenenie, spoločenské vnímanie a kariérne príležitosti.

Za najformálnejší sa považuje “White Tie”, za najuvoľnenejší “Casual”, za najmenej formálny špecifický štýl obliekania “Summer Chic”.

Dress code a najpoužívanejšie štýly obliekania:

1. White Tie

White tie dress code

White Tie je nesporným šampiónom formálnosti. Považuje sa za najformálnejšie zo všetkých pravidiel obliekania a je všeobecne považovaný za stelesnenie elegancie.

White Tie sa nosí na udalosti, ktoré prebiehajú vo večerných hodinách. Tento štýl oblečenia je známy aj ako plesový dress code, typický pre slávnostné večere, návštevu divadla alebo opery, kráľovské obrady, formálne svadby, plesy alebo iné formálne stretnutia.

Čo je preň charakteristické? Ak vidíte pánov v čiernych frakoch a s bielymi motýlikmi, sú oblečení podľa White Tie. Frak dopĺňajú čierne elegantné nohavice v rovnakej látke a farbe. Už na pohľad by malo byť vidieť, že sú ušité na mieru. Mali by mať grogrénový alebo saténový bočný prúžok na vonkajšom šve, lemovaní vreciek a v páse.

White Tie zahŕňa elegantné pánske košele v snehobielej farbe, ktoré ladia s vestou nízkeho strihu z rovnakej látky a v rovnakej farbe. Manžetové gombíky sú nutnosťou a mali by ladiť s tými na lége košeli. Preferuje sa striebro s bielym perleťovým kameňom, čierny ónyx alebo masívny šterling. Celý outfit dopĺňajú lakované čierne kožené topánky so šnúrkami.

Dámske šaty by mali byť dlhé až po zem. Čím formálnejšie, tým lepšie. Ideálne sú šaty z elegantnej látky, ako je satén, tyl alebo čipka. Látka by nemala byť priehľadná. Zvážte rozparky či hlboké výstrihy.

Róba môže byť doplnená štýlovou večernou kabelkou, ktorá bude ladiť so šatami. Niektoré eventy, akú sú štátne bankety, kráľovské svadby a korunovácie, viedenské plesy a pod. akceptujú aj tiaru - diadém do vlasov, biele rukavice po lakte alebo šály.

2. Black Tie

Black tie dress code

Black Tie je vyhradený pre formálne večerné udalosti. Vyžadujú sa šaty po zem a obleky alebo smokingy pre mužov, pretože ide o druhý najformálnejší dresscode.

Hoci sa preferujú tmavé a neutrálne odtiene šiat, ako sú čierna, sivá, krémová, hnedá, Black Tie má rád akýkoľvek odtieň, ak to nepreženiete s extravaganciou. Na niektoré udalosti si vystačíte s klasickými čiernymi koktailovými šatami. Tie potom doplňte lodičkami na vysokom podpätku. Vyhnite sa sandálom s otvorenou špičkou alebo topánkam na vysokej platforme.

Čo sa týka doplnkov, nemôžete urobiť chybu s trblietavými šperkami (náušnice, výrazný náhrdelník alebo krištáľový náramok) a zdobenou listovou kabelkou. Pridajte perfektný účes a mejkap.

Smoking – inak známy ako večerný oblek – je najtradičnejšou a pravdepodobne aj najlepšou možnosťou pre pánov. Sako má saténové chlopne. Nohavice by mali byť dobre ušité s vypasovanou siluetou a mali by ladiť so sakom. Vonkajší lem by mal zdobiť saténový pásik.

Páni budú Black Tie v bielej košeli s dvojitými manžetami a s čiernym motýlikom, v čiernych lakovaných topánkach. Odporúča sa tiež čierna vesta alebo cummerband, teda šerpa okolo pása.

3. Black Tie Optional

Black Tie Optional má základy v štýle Black Tie, je však o niečo voľnejší. Pre mužov to znamená, že si môžu vybrať smoking, ale v poriadku bude aj čierny, tmavomodrý a uhľovosivý oblek. Nesmie chýbať biela košeľa, motýlik však môžete vymeniť za čiernu konzervatívnu kravatu. Aj v tomto štýle najlepšie fungujú čierne elegantné lakované topánky s tmavými ponožkami.

Pre ženy Black Tie optional znamená hneď niekoľko možností. Tento štýl oblečenia netrvá priamo na dlhých šatách po zem, stále však ostávajú najelegantnejšou voľbou. Rovnako v poriadku sú však aj stredne dlhé šaty a efektné koktejlky. Ďalšou alternatívou je sofistikovaný nohavicový kostým.

Dotancovať by ste mali na lodičkách na vysokých podpätkoch, Black Tie Optional dáva palec hore aj sandálom s otvorenou špičkou, dokonca aj ozdobným topánkam na nízkom podpätku a balerínkam.

4. Black Tie Creative

V tomto dress code sú dovolené experimenty. Napríklad, ak máte farebný alebo vzorovaný blejzer alebo krikľavo-elegantné manžetové gombíky, teraz je čas vytiahnuť ich. To zahŕňa aj nezvyčajné farby obleku, ako sú napríklad tmavo zelená a bordová. Prípadne tmavý oblek môžete doplniť červenou vestou alebo výraznou šerpou okolo pása.

Odvážni muži môžu staviť na okázalosť inšpirovanú barokovým štýlom. Od ostatných vás určite odlíšia hodvábny či brokátový smoking, zlaté a strieborné výšivky, zamatové detaily a blýskavé doplnky, ako napríklad strieborné tenisky. Motýlik môžete pokojne vynechať a zapnúť košeľu až ku krku alebo použiť štýlovú šatku.

Ženy by aj v tomto prípade mali ostať verné večernej toalete. Ozvláštniť ju môžete výraznejšími farbami, potlačmi a vzormi, ale aj rafinovanými strihmi. Povolené sú tiež dlhé overaly alebo luxusné a dokonale padnúce kostýmy.

Kreativitu prejavte doplnkami. Nápadné náušnice alebo náhrdelník alebo listová kabelka v atypickom tvare majú príležitosť blysnúť sa. Čo sa vlasov týka, nebojte sa pridať výrazné ozdoby, efektné čelenky alebo trblietavé turbany.

5. Business Formal

Business Formal je najvyššia úroveň v pracovnom obliekaní. Zvyšuje váš profesionálny imidž a reprezentuje vašu značku. Tento štýl obliekania nájdete najmä vo veľkých korporáciách, právnických firmách a politike. Nie je veľmi vhodný do bežného pracovného prostredia a na rokovania. Siahnite po ňom môžete, aj ak sa chystáte na firemný večierok alebo na udeľovanie ocenení.

Obchodný formálny štýl oblečenia má veľa spoločného s Black Tie. Tvorí ho kompletný pánsky oblek, vrátane košele a kravaty. Čím tmavší oblek, tým formálnejší. Nesmie chýbať čistá dokonale vyžehlená biela košeľa s golierom doplnená konzervatívnou kravatou. neodporúčajú sa výrazné vzory ani svetlé farby.

Konzervatívne sú aj doplnky. Čím menej, tým lepšie. Obmedzte sa iba na kravatové spony alebo manžetové gombíky. Topánky by mali byť oxfordky s uzavretou špičkou v čiernej alebo tmavohnedej farbe. Celkový vzhľad uzatvárajú čierne ponožky, žiadne farby, žiadne vzory a rozhodne žiadna biela.

Predstavte si nekompromisné dámy-právničky. Toto je ukážkový Business Formal. Dámske kostýmy z kvalitných látok, na ktorých už na pohľad vidieť, že sú šité na mieru. Dodržať by sa mal konzervatívny strih a tmavé farby, a to tak pre kostým so sukňou, ako aj pre nohavicový kostým. Najvhodnejšia je biela košeľa alebo blúzka.

Doplnky sú striedme. Radšej žiadne, ako výrazné náušnice či honosné prívesky. V Business Formal sa oceňuje nosenie pančuchových nohavíc, ktoré by mali byť priehľadné v telovej farbe. A nakoniec topánky s uzavretou špičkou v tmavej farbe.

6. Business Professional

Business professional dress code

Stále formálny pracovný, no o niečo menej prísny. Tak by sme mohli charakterizovať Business Professional.

Okrem zladených nohavíc a saka by muži mali nosiť košeľu s golierom na gombíky kombinovanú s kravatou. Vyhnite sa noseniu výrazných a jasných farieb alebo vzorov. V poriadku je biela, béžová alebo svetlomodrá. Rozhodne vyberajte decentné kravaty. Krikľavé farby, výrazné vzory alebo dokonca obrázky nie sú vhodné.

Tento elegantný štýl obliekania si vyžaduje dokonalú súhru doplnkov. K jednofarebným hnedým alebo čiernym oxfordkám zlaďte opasok, hodinky, pracovnú tašku a peňaženku. Orlí zrak sa zameriava aj na kovové doplnky. Ak máte hodinky so striebornou sponou, rovnaká alebo podobná by mala byť aj na opasku a taške.

Sukňové kostýmy sú skvelou voľbou pre Business Formal dress code. Ak máte v kostýme vydržať celý deň, je dôležité, aby vám dokonale sedel, bol z príjemnej látky, a najmä, aby ste sa v ňom cítili pohodlne. To isté platí aj na biznis sukňu. Nezabúdajte, že sukňa by mala siahať iba pár centimetrov nad kolená. Dolaďte k nej jednofarebnú blúzku alebo košeľu s jemným vzorom.

Dámsky nohavicový kostým vyžaruje sebavedomie a sofistikovanosť. Nebojte sa kombinovať farby. Vyskúšajte rôzne odtiene v rámci rovnakej skupiny farieb pre svieži vzhľad. Outfit doplňte kvalitnými topánkami.

7. Business Casual

Posledný z Business štýlov je Business Casual, kde môžete nosiť výraznejšie outfity. Je pohodlnejší a povoľuje jasnejšie farby a vzory. Ešte stále nie ste na úrovni džínsov a tričiek, môžete však zahodiť oblek a konzervatívne dámske kostýmy.

Muži v khaki, bavlnených alebo gabardénových nohavicach nie sú raritou, v teplejších mesiacoch sú povolené khaki alebo chino šortky. K nohaviciam patrí košeľa s gombíkmi alebo polokošeľa. K tomu sa hodí sveter alebo vesta.

Business Casual je aj športové sako, ktoré vám pomôže docieliť športovo elegantný outfit. Výhodou je, že kravata nie je povinná. Či ju budete nosiť alebo nie, je len na vás. Oxfordky môžete striedať s elegantnými topánkami alebo teniskami.

Uvoľnenejšie je to aj v obliekaní žien. Sukne, šaty, nohavice, k tomu svetre, vesty, twinsety, polokošele, topy na gombíky, blúzky alebo blejzre.

Dĺžka šiat a sukne by mala siahať ku kolenám. Veľké výstrihy, krátke sukne a vyzývavé oblečenie nie sú vhodné.

Na nohy si môžete vziať balerínky, elegantné tenisky či čižmy. Sandále s otvorenou špičkou sú povolené iba v letných mesiacoch, aj to nie v každej spoločnosti.

8. Casual

Smart casual dress code

Odviažte sa. Ale iba s mierou. Casual dress code sa označuje aj ako neformálny štýl obliekania. Bežne ho nosíte do práce alebo na stretnutie s priateľmi. Ani tu by ste si nemali až tak veľmi uletieť.

Neformálny dress code znamená pohodlné, no uhladené.

Určite to neskúšajte s oblečením, ktoré vám vôbec nesedí, so špinavými či poškodenými šatami, ani s oblečením, ktoré je vhodnejšie na voľný čas.

Inšpirujte sa: Na odolné škvrny aj zafarbené oblečenie výborne fungujú čistiace a impregnačné prostriedky na textil.

Tričká, džínsy a tenisky: všetky sú povolené v rámci neformálneho oblečenia. Žabky, šortky alebo voľné oblečenie, ako sú tepláky alebo mikiny s kapucňou, nie sú úplne vítané.

Látky ako džínsovina, bavlna, flanel, ľan a polyester sú bežnými prvkami a možno ich kombinovať s elegantnejšími materiálmi, ako je hodváb a kašmír.

Ženy si môžu vybrať letné šaty, sukňu a košeľu alebo dlhé nohavice s topom. Dbajte na to, aby lem sukne nebol príliš nad kolená. Kardigány, svetre na gombíky alebo blejzre sú dobré možnosti.

Môžete pokojne ostať pri formálnych topánkach, no povolené sú aj balerínky, mokasíny či tenisky. Podmienkou je, aby boli čisté a nepoškodené.

9. Smart Casual

Smart Casual je dress code, ktorý kombinuje dobre padnúce, uhladené biznis oblečenie s prvkami neformálneho oblečenia – napríklad blúzky, polokošele, elegantné nohavice, chino nohavice, tmavé džínsy a leštenú praktickú obuv.

Bežným spôsobom, ako dosiahnuť Smart Casual vzhľad, je spojiť kúsky mierne odlišných úrovní formálnosti, napríklad biznis sukňa so žiarivým svetrom alebo rafinované sako cez koketnú blúzku.

Oxfordky, balerínky a mokasíny sú vhodné pre elegantný outfit. Ak máte deň v štýle “lodičky na podpätku”, obujte si ich k dobre padnúcim džínsom, aby ste zachovali ležérnu rovnováhu.

Košele s gombíkmi sú skvelou voľbou pre Smart Casual, či už s krátkym alebo dlhým rukávom. Jasné farby noste striedmo. Pridajte blejzer alebo športový kabát a vytvorte športovo elegantný outfit. Chinos, spoločenské nohavice alebo tmavé džínsy sú vynikajúcou voľbou pre tento dress code.

10. Casual Chic

Ležérne a šik zároveň? Znie to neuveriteľne, ale naozaj je to tak. Základom je ležérny a uvoľnený outfit, no s elegantnými detailmi. Od smart casual sa odlišuje veľmi málo. Casual Chic dosiahnete, keď zmiešate sofistikované a streetwear kúsky na vytvorenie štýlového vzhľadu.

Držte sa neutrálnych farieb, ako je béžová, čierna, biela a námornícka modrá. Tieto farby vždy zostanú štýlové a dajú sa ľahko kombinovať.

Pre ženy môžu byť skvelým casual chic outfitom úzke džínsy v kombinácii s bielou blúzkou a sakom. Doplňte výrazným náhrdelníkom, slnečnými okuliarmi a pohodlnými balerínkami alebo topánkami na podpätkoch.

Pár chinos nohavíc, svieža biela košeľa a tmavomodrý blejzer môžu vytvoriť pre mužov skvelý ležérny elegantný vzhľad. Outfit doplňte mokasínami alebo teniskami a koženým opaskom.

11. Semi Formal

Semi Formal dresscode je elegantné oblečenie pre mužov aj ženy, ktoré je o úroveň vyššie ako to, čo by ste si obliekli do kancelárie, ale nie také elegantné ako formálne večerné šaty alebo smoking. Rozhoduje aj čas udalosti. Ak sa podujatie koná večer po 18. hodine, váš outfit by mal byť formálnejší.

Zvoľte si blejzre so zodpovedajúcimi nohavicami, dvojdielne obleky (s kravatou alebo bez), doplňte štýlovou vreckovkou do náprsného vrecka a hodinkami a idete správnym smerom.

Pri nočných udalostiach sú žiadané tmavšie farby, pri denných udalostiach môžete použiť svetlejšie. Tu je potrebné pochopiť, že máte na sebe oblek, ktorý chcete nosiť, na rozdiel od obleku, ktorý nosiť musíte.

Dámske semi-formálne oblečenie je široká kategória, ktorá zahŕňa midi šaty, maxi šaty, zavinovacie šaty, koktejlové šaty, nohavicové kostýmy a overaly. Povolené sú vysoké aj nízke podpätky, zdobené spoločenské topánky aj sandále.

12. Cocktail

Cocktail dress code

Koktejlové oblečenie má preklenúť hranicu medzi dňom a nocou. Ide o spojenie kratších párty šiat, ktoré určite poznáte pod označením koktejlky s látkou a zdobením spoločenských rób. Počas dňa voľte prirodzené farby a svieže štýly. Vo večerných hodinách pokojne použite tmavšie odtiene a ozdoby, ako sú flitre alebo pierka.

Šaty by mali siahať pod kolená, skvelé sú aj midi šaty. Vyhnite sa dlhým róbam a krátkym minisukniam. Ak nie ste práve “šatový typ”, určite zabodujete aj správne zvoleným nohavicovým kostýmom alebo overalom.

Najlepšou voľbou pre pánske koktejlové oblečenie je oblek a kravata. Svoj osobný štýl obliekania môžete ukázať motýlikom alebo kravatou a dodať mu extra nádych náprsnou vreckovkou, manžetovými gombíkmi alebo iným doplnkom.

Oblek môžete tiež vymeniť za elegantnú košeľu, spoločenské nohavice a blejzer alebo sako. Vo všeobecnosti sa odporúčajú tmavé topánky, ktoré sa hodia k vášmu opasku a tmavé ponožky.

13. Festive Attire

Relatívne nový pojem vám umožňuje zabaviť sa pri vytváraní svojho vzhľadu a predviesť svoj osobný štýl. Typický je najmä v období Vianoc a Silvestra, známy ako vianočný dress code, ale funguje v každom ročnom období, v ktorúkoľvek dennú dobu a na väčšine miest, čo v konečnom dôsledku uľahčuje obliekanie na akýkoľvek typ oslavy.

Festive Attire je koktejlové oblečenie, ale so zábavným farebným nádychom. Je jedinečné v tom, že silne zdôrazňuje použitie špecifických farieb, vzorov a textílií, aby sa dosiahla sviatočná atmosféra: flitre, zamat, kašmír, množstvo šperkov, tartan, menčester, tvíd, červená, zelená, zlatá.

Pre ženy sú výborné koktejlové šaty so zaujímavými detailmi. Niektoré overaly alebo nohavicové kostýmy môžu tiež fungovať, ak sú z luxusnej látky a pôsobia kreatívne a zaujímavo. Hodvábna blúzka v tónoch drahokamov alebo sviatočných farbách, lodičky na vysokom podpätku vo výrazných farbách od červenej až po extra trblietavé. Nezabudnite na vhodnú dámsku podprsenku, ktorá pozdvihne vašu ženskosť.

Pridajte zábavné náušnice, extravagantné náhrdelníky alebo lesklé kovové náramky. Vďaka trblietavej kabelke budete vyzerať extra elegantne a slávnostne.

Páni, vyberte si oblek v zaujímavej farbe alebo textílii alebo pridajte výrazné ozdoby, ako napríklad vzorovanú kravatu, aby ste na párty urobili dojem. Dobre fungujú aj zábavné, slávnostné topy ako farebný kašmírový sveter, košeľa so zamatovým sakom alebo tvídovým športovým kabátom. Outfit doplňte topánkami v zaujímavej farbe alebo s jedinečnými detailmi.

14. Cutaway

Cutaway je typický pre európske šľachtické rody. V podstate ide o svadobné oblečenie, ak sa svadba koná v dopoludňajších hodinách. Nosí sa aj na štátnych pohreboch, štátnych recepciách počas dňa alebo pri odovzdávaní cien. Môžeme povedať, že je to ekvivalent fraku, ktorý sa však nosí počas dňa.

Základom je trojdielny pánsky oblek. Charakteristickým znakom je predná časť kabáta, ktorá sa zapína na jeden gombík. Od pása je sako šikmo zrezané. Zadná časť je dlhšia ako predná, predĺžená do chvostov, ktoré siahajú ku kolenám. Sako sa tradične nosí s vestou a nohavicami, najlepšie pruhovanými a v sivej farbe.

Cutaway sa nosí s kravatou, nikdy nie s motýlikom. Vrcholným doplnkom je sivý cylinder. K celkovému outfitu chýbajú už len čierne leštené topánky.

Pre dámy tento štýl obliekania nie je nijako špecifikovaný. Určite nič nepokazíte koktejlovými alebo midi šatami po kolená, elegantným nohavicovým kostýmom, ktorý skombinujete s vhodným sakom, klobúčikom, fascinátorom a rukavicami. Vezmite si so sebou aj štýlovú večernú kabelku.

15. Tenue De Ville

Tebue de ville dress code

Tenue De Ville doslova znamená oblečenie, ktoré nosíte do mesta. Nezamieňajte si to však s vyrazením si do obchodného centra alebo na prechádzku so psom. Tenue De Ville je elegantné oblečenie, ktoré si vezmete na vernisáž, svadbu, plážovú slávnosť alebo večierok pod holým nebom. Vyznačuje sa elegantným a konzervatívnym vzhľadom.

Vhodné sú elegantné šaty alebo sukňa s blúzkou alebo topom. Mali by siahať aspoň po kolená. A-line sukne sú obľúbenou voľbou. Ak je príležitosť menej formálna, potom sú prijateľné aj kratšie dĺžky. Veľmi krátke alebo úzke sukne však nie sú vhodné.

Muži môžu nosiť modrý alebo sivý oblek. Čierna nie je zakázaná, ale je menej častá. K obleku vždy nosíte košeľu svetlejšej farby ako je oblek. Kravata je nevyhnutná. S oblečením môžete kombinovať a experimentovať, no majte na pamäti, že kľúčová je jemnosť. Elegancia hovorí za všetko.

16. Summer Chic

Summer Chic – bežný dress code pre svadby a párty uprostred leta. Zvyčajne sa spája s formálnym a luxusným štýlom obliekania, no tento dress code predstavuje presný opak: letný look so šik a glamour šmrncom. Vyjadrite svoju kreativitu.

Povolené je takmer všetko od úžasných overalov až po rafinované letné šaty vo všetkých farbách. Vzdušné látky ako bavlna a ľan sú ideálne na nosenie uprostred leta. Na záver si vyberte šperky a doplnky, ktoré premenia obyčajnú ženu na letnú bohyňu.

Pre mužov odporúčame košeľu v letnej farbe s plátenným nohavicami alebo farebnými bavlnenými nohavicami. Dajú sa využiť aj krásne tmavé džínsy, keď ich skombinujete so šik košeľou.

17. Beach Party

Beach party dress code

Svadba na pláži alebo plážový večierok ponúkajú toľko voľnosti, koľko voľnosti sa od leta očakáva. Beach Party dress code si rozumie s midi šatami a maxi šatami na ramienka alebo s krátkymi rukávmi. Pre väčší glam vzhľad si voľte elegantné, ľahké látky, ako je čipka, organza alebo hodváb.

Svoj beach outfit môžete vylepšiť šperkami – výrazné náhrdelníky, visiace náušnice a náramok alebo dva. Vhodné sú elegantné sandále alebo espadrilky.

Muži môžu nosiť košeľu s krátkym rukávom bez saka, mala by byť v elegantnejšom vzhľade. Vhodné sú ľahké košele s golierom so zábavnou potlačou alebo jednoduché polotričko. Nie je potrebné nosiť formálne nohavice, namiesto toho sa rozhodnite pre chino alebo ľanové šortky.

Niektoré plážové párty a oslavy, najmä tie s priateľmi, od vás nemusia očakávať špecifický dress code. V tom prípade si môžete zvoliť aj športové oblečenie, v ktorom sa budete cítiť pohodlne.

Pri výbere to však s neformálnosťou nepreháňajte, voľte skôr štýlové a elegantné športové kúsky pred vyťahaným a vyšúchaným oblečením.

18. Costume Party

Tento špecifický štýl obliekania sa označuje aj ako fancy dress party. To, čo si na večierok oblečiete, si určite nevezmete do mesta či do práce. Costume Party dress code je perfektný spôsob, ako vyjadriť svoju osobnosť, kreativitu a zabaviť sa.

Keď sa chystáte na maškarnu párty, mali by ste sa držať témy, ktorú si hostiteľ zvolil. To vám poskytne dobrý východiskový bod pre rozhodnutie, čo si obliecť. Ak je téma niečo ako „Alica v krajine zázrakov“, zvážte šaty alebo kostýmy, ktoré sa hodia k postave z rozprávkovej knihy.

Ak je téma všeobecnejšia, napríklad „60. roky“, potom máte väčšiu voľnosť, pokiaľ ide o to, čo si obliecť. V tomto prípade by ste sa mohli rozhodnúť pre očarujúce večerné šaty alebo koktejlové šaty. Muži môžu staviť na károvaný oblek alebo jednofarebný blejzer k úzkym nohaviciam v žiarivej farbe.

Čokoľvek si vyberiete na seba, uistite sa, že je to vhodné, do istej miery slávnostné, a najmä zodpovedá to dress code večierku.

Inšpirujte sa: Móda 80 rokov a štýlové osemdesiatky: Ako sa módne trendy tej doby premietajú do súčasnosti.

Aký dress code sa hodí na rôzne príležitosti

Už poznáte základné štýly obliekania. Niektoré druhy oblečenia sa dajú použiť na rôzne príležitosti. A to je dôvod na parádny faux paus. Určite nechcete skončiť v nesprávnom oblečení na evente, kde budú ostatní vymódení podľa šablóny. Ako sa obliecť na svadbu a ako na rande?

1. Ako sa obliecť na pohreb?

Vo väčšine kultúr sa čierna farba spája so smútkom. Preto sa od tých, ktorí sa zúčastňujú na pohrebe, očakáva, že prídu v čiernych šatách a oblekoch. Ak vám však čierna v šatníku chýba, povolené sú aj iné tmavé odtiene. Cieľom pohrebu je najmä prejavenie úcty, a preto by ste mali zabudnúť na výrazné kúsky, ktoré upútajú pozornosť.

Aký je teda dress code na pohreb?

K obleku voľte bielu košeľu a tmavú kravatu. Od žien sa očakávajú sukne a šaty s dĺžkou po kolená. Najvhodnejšie sú topy s dlhými rukávmi. Keďže sa na pohreboch zväčša dlho stojí a chodí, vymeňte lodičky na vysokom podpätku za niečo pohodlnejšie.

Vhodnými doplnkami sú napríklad čierne opasky a čierne kabelky. Nad šperkami si zbytočne nelámte hlavu. Pokojne môžete ísť bez nich.

2. Ako sa obliecť do divadla?

Divadlo nie je kino. Svojím vzhľadom vzdávate hold umelcom, ich tvorbe a práci. V každom prípade by ste sa mali obliecť formálne. Rozdiel je potom v tom, či sa chystáte na premiéru predstavenia, operu, balet alebo činohru.

Na premiéru by dámy mali voliť šaty siahajúce minimálne po kolená, najlepšie s dlhším rukávom alebo elegantnú saténovú blúzku v kombinácii s dlhšou padavou sukňou. Páni by mali do divadla doraziť v obleku alebo v smokingu. Podobný outfit si vyžaduje balet alebo opera, no môžete od formálnosti trochu upustiť.

Činohra v Slovenskom národnom divadle si zaslúži formálnejšie oblečenie ako predstavenie v kine alebo v kultúrnom dome vo vašom meste. Môžete skombinovať napríklad štýlový svetrík s elegantnými nohavicami, páni zas elegantné sako s tmavými džínsami.

3. Ako sa obliecť na oslavu?

Nie je oslava ako oslava. Aj tu treba rozlišovať, o aký druh oslavy ide. Čo si obliecť vám napovie aj to, kto sa oslavy zúčastní. Ak sa chystáte na oslavu, kde bude “celá rodina”, je vhodné obliecť sa striedmo. Tam, kde sa stretnú rôzne vekové skupiny, sa očakáva formálne slávnostné oblečenie na oslavu.

Vašu dilemu vyriešia spoločenské šaty s dĺžkou po kolená, dámske kostýmy alebo kombinácia elegantných nohavíc a slávnostného topu.

Od typu oslavy závisí aj oblečenie pre pánov. Na oslavu výročia svadby starých rodičov sa určite hodí oblek, rovnako aj na krstiny či oslavu prvého svätého prijímania. Oblek môžete zameniť za elegantné nohavice, košeľu a štýlové sako.

Naopak, pri obliekaní sa na oslavu 5. narodenín vašej dcéry alebo vnučky, sa môžete trochu odviazať. Chino nohavice alebo džínsy, košeľa alebo polokošeľa. Ak sa oslava koná v lete, dovolené sú aj šortky.

Ak vás čaká oslava s priateľmi, dress code nie je taký prísny. Na čo by ste sa mali sústrediť, je téma oslavy. Chystáte sa na maškarný, na garden party či na rozlúčku so slobodou?

4. Ako sa obliecť na svadbu?

Ako svadobný hosť by ste mali vyzerať elegantne a slávnostne a dodržať dress code svadba. Čo si na svadbu oblečiete závisí vo veľkej miere od toho, kde sa svadba koná a o aký typ svadby ide.

Muži všeobecne oblekom nič nepokazia. Doplniť ho môžu kravatou alebo motýlikom. Nakoniec netreba zabúdať na vreckovku. Vreckovka ako taká môže byť vyslovene akejkoľvek farby, záleží len na vašich preferenciách. Je to tiež skvelý spôsob, ako sa zladiť s partnerkou.

Ženy by si mali dať pozor na to, aby príliš nevyčnievali z davu a neobliekali si príliš provokatívne alebo príliš výrazné oblečenie. Pamätajte, že biela je vyhradená jedine pre nevestu. Voľte preto pastelové farby, zelenú, modrú alebo fialovú, zahaliť sa môžete aj do krémovej. Čierna síce zoštíhľuje, no nie je veľmi vhodná na svadbu.

Dnes je už aj na Slovensku hitom organizovať svadby v určitom duchu. Nevesta a ženích často tú komplikovanú prípravu zveria svadobným agentúram, ktoré sa postarajú o všetko: miesto konania, hostinu, kvetinovú výzdobu, svadobné poháre, foto stenu, dekorácie, hudbu aj osvetlenie. Preto nebuďte prekvapení, ak si v schránke nájdete pozvánku, kde bude uvedený konkrétny dress code.

5. Ako sa obliecť do reštaurácie?

Ak ste pozvaní do malej reštaurácie, tá znesie aj menej formálne a elegantné oblečenie pre mužov aj ženy. Určite sa vyhnite večerným róbam a drahým šperkom. Tu nemusíte vyzerať veľkolepo.

Top voľbou sú klasické čierne koktejlky, elegantné čipkové šaty s dĺžkou po kolená, v poriadku je aj kostým, ktorý nosíte do práce. So šperkami to tiež nepreháňajte, dajte si skôr záležať na účese a mejkape. Silnejšie polovičky zabodujú tmavými džínsami alebo chino nohavicami, košeľou s elegantným svetrom alebo blejzerom.

Ak máte rezerváciu v drahej, módnej a prestížnej reštaurácii, potom si môžete pokojne vybrať večerné šaty s dĺžkou po zem. Povolené sú rôzne strihy, s razporkom alebo bez, podstatné je, aby boli decentné a nie príliš vyzývavé. Muži zapôsobia v dobre padnúcom obleku alebo smokingu.

6. Ako sa obliecť na večeru k budúcim svokrovcom?

Prvý dojem je najdôležitejší. Určite by ste sa na prvé stretnutie s nádejnými svokrovcami nemali obliecť vyzývavo. Ani len nepomyslite na minisukňu a top s hlbokým výstrihom. Šaty ani sukňa by nemali byť kratšie ako po kolená. Určite zabodujete kvetinovými šatami v Á-čkovom strihu, v ktorých budete vyzerať ženskejšie.

Vyberte si radšej zemité a svetlé farby. Vyvarujte sa príliš pestrým farbám a vzorom, môže to pôsobiť vulgárne. Džínsov sa tiež nemusíte báť, ak si k nim obujete elegantné alebo športovo-elegantné topánky a doplníte ich vhodnou kabelkou. Nepreplácajte to s mejkapom, radšej menej ako viac.

Nádejní zaťovia to majú s výberom oblečenia jednoduchšie. Tmavé džínsy, košeľa alebo polokošeľa je zaručená istota.

7. Ako sa obliecť na Vianoce?

Ako sa obliecť k Štedrovečernému stolu? Na oslavu najkrajších sviatkov roka určite voľte šaty. Máte na výber hneď dva vianočné dress code: buď si nájdete špeciálne šaty s vianočnou tématikou alebo vo vianočných farbách, alebo si oblečiete elegantné šaty, ktoré môžete vynosiť počas roka.

S farbami môžete experimentovať aj vtedy, ak sa rozhodnete pre dlhú plisovanú sukňu, priliehavý top, voľný sveter alebo kostým. Odrazte sa od dress kódu Festive Atirre a dodajte svojmu outfitu zlatý, strieborný či trblietavý lesk.

Vianočný dress code u pánov zahŕňa košeľu s dlhým rukávom, poprípade si rukávy môže vyhrnúť. Vyhrávajú jednofarebné košele, fajn je klasická biela, ale aj bordová či červená. Taktiež je možné zvoliť trojkombináciu zelená, červená, biela a k tomu jednoduché čierne alebo tmavomodré nohavice. Trendy sú aj roláky a svetre s vianočným motívom.

8. Ako sa obliecť na párty?

Existuje veľké množstvo akcií, na ktorých sa očakáva určitý štýl obliekania. Ak ste pozvaní na konkrétnu párty, pravdepodobne už viete, kde sa bude konať, o koľkej a kto bude zúčastnený. Potom vám stačí poznať základne štýly obliekania a nemôžete šliapnuť vedľa.

Ak vás čaká firemný večierok, treba zvážiť, aká úroveň formálnosti je žiadaná. Vychádzajte potom z pravidiel Black Tie dress code, Casual dress code alebo Semi Formal. Ak sa párty koná doobeda a podmienkou je formálne oblečenie na oslavy, kopírujte dress code Cutaway.

Párty pri bazéne, koktejlová párty, párty na pláži či narodeninový večierok vystihujú štýly ako Casual, Coktail, Summer Chic, Festive Atirre alebo Beach Party.

9. Ako sa obliecť na ples?

Plesy sú výnimočné tým, že sa na nich dodržiava prísna módna etiketa. Porušenie plesového dress code vás môže postaviť do stredu záujmu všetkých zúčastnených. Ak sa totiž oblečiete slávnostnejšie ako ostatní, vyjadrujete tým akúsi vnútornú nadradenosť. A naopak, ak si zvolíte nevhodné oblečenie, ktoré sa hodí skôr na záhradnú párty, v očiach ostatných sa stávate „outsiderom“.

V prvom rade odporúčame pozrieť sa na pozvánku. Ak je na nej uvedený dress code, riaďte sa ním. Ak na pozvánke nie je predpísaný dress code, rozhodujte sa podľa toho, o aký ples ide.

Pre formálne plesy, napríklad mestské plesy či plesy rôznych inštitúcií, bánk a pod., platia striktnejšie pravidlá obliekania než pre plesy neformálne. Tými môžu byť napríklad plesy hasičské, poľovnícke a ďalšie. Vo všetkých prípadoch by ste si mali zvoliť tmavý oblek s bielou košeľou, pretože ide o večernú spoločenskú udalosť. Dámy by sa mali obliecť v štýle Black Tie alebo Semi Formal.

10. Ako sa obliecť na stužkovú?

Dress code na ples a stužkovou

Stužková je udalosť pre celú rodinu. Vyberá sa nielen oblečenie pre budúcu maturantku či maturanta, ale aj pre rodičov. Slečny si šaty zväčša vyberajú podľa vlastného vkusu. Je však potrebné prihliadať aj na to, či vysnívaný strih, farba a zdobenie bude lichotiť ich postavám.

Šaty by mali mať dĺžku po zem, uzatvárať by ich mali lodičky či sandále na podpätkoch. Dajte si záležať aj na líčení. V súčasnej dobe sú trendom tzv. „holé líčenia“, pri ktorých je žena nalíčená, ale zároveň vyzerá ako „natural woman“.

Mladí páni zas vyniknú v oblekoch tmavej farby, ku ktorému doladia košeľu, motýlika alebo kravatu. Mali by docieliť uhladený a elegantný outfit. V podobnom duchu by sa mali obliecť aj otcovia maturanta. Skvelým tipom pre otcov je vychádzať z outfitu, pre ktorý sa rozhodol ich syn, takto budú spolu perfektne ladiť.

Šaty pre matky by mali byť jednoduché s jemným nádychom šarmu a elegancie, také, aby ste nezatienili svoju dcéru alebo syna. Ideálne sú midi šaty bez výrazného zdobenia a flitrov. V poriadku sú aj dámske overaly a kombinácia elegantných nohavíc so slávnostným topom.

11. Ako sa obliecť na promócie?

Promócie patria medzi formálne slávnosti udalosti, ktoré si vyžadujú aj formálny dress code. Čo sa pánov týka, ich outfit by mal pozostávať z obleku, oblekových nohavíc, bielej košele s dlhým rukávom, elegantných šnurovacích topánok a jednofarebnej kravaty. To platí pre absolventov, aj pre hostí.

Vhodný je tmavomodrý, tmavosivý alebo čierny oblek. Ak budete mať promócie v lete, nemusíte sa báť ani svetlejších farieb, napríklad bledomodrej alebo bledosivej. Váš vzhľad príjemne oživí aj pololesklý oblek, ktorý ešte umocní túto slávnostnú situáciu.

Dámske šaty na promócie by mali byť po kolená, aby ste dodržali správny dress code. Keďže sa táto slávnostná udalosť koná počas dňa, môžete si zvoliť šaty v svetlých aj tmavých odtieňoch. Povolená je dokonca aj biela farba.

Ak budete mať šaty s odhalenými ramenami, môžete mať prehodenú štólu alebo sako. Pokojne môžete zvoliť aj sukne s elegantným topom, nohavicový kostým alebo dlhý elegantný overal. Tým budete rovnako pôsobiť vznešene a elegantne. Čo sa týka topánok, mali by jemne dopĺňať celý outfit.

12. Ako sa obliecť na pohovor?

Vhodný dress code na pracovný pohovor

Prvou vecou, ktorú by ste mali urobiť pri príprave na pohovor, je naštudovať si o spoločnosti čo najviac informácií. Takto zistíte, aká kultúra a atmosféra vo firme panuje. Iné oblečenie je vhodné do verejných inštitúcií, do banky alebo do IT spoločnosti. Tiež je rozdiel, či idete na pohovor na manažérsku alebo nemanažérsku pozíciu.

Dámy by sa mali vyhnúť vyzývavému oblečeniu, ako sú krátke sukne, hlboké výstrihy a príliš obtiahnuté veci. Zvoliť môžete sukňový alebo nohavicový kostým, prípadne elegantné nohavice alebo sukňu v minimálnej dĺžke po kolená, ku ktorým nakombinujete neutrálny top alebo blúzku. Vhodné sú aj jednoduché puzdrové šaty s dlhými alebo krátkymi rukávmi.

Čierna vyhráva aj v tomto prípade, lepšie je ju skombinovať s inými odtieňmi. Dobrou voľbou sú námornícka modrá alebo pastelové odtiene.

Muži by určite mali mať pripravený oblek, ak idú na pohovor na vedúcu pozíciu. Alternatívou je štýlové sako, elegantné nohavice a jednofarebná košeľa. Na pohovore na kreatívnejšie a IT pozície si vystačíte aj s polotričkom a športovým sakom.

13. Ako sa obliecť do kancelárie?

Ako sa obliecť do práce? Tak, ako hovoria všetky business kódexy obliekania. Štýly obliekania sú prezieravo rozdelené do troch úrovní, aby sa v nich našiel každý.

O business dress code sme už písali vyššie, v skratke si to zopakujme. Business Professional dress code je určený pre manažérov a vedúce pozície, tiež je nutnosťou v niektorých profesiách, ako sú banky, právnické firmy a pod. O úroveň vyššie je Business Formal dress code, ktorý je vyhradený na špeciálne udalosti, ako sú udeľovania ocenení, recepcie, firemné večierky či večere.

Ak pracujete na nižších pozíciách, alebo v spoločnosti, kde je nepísaný dress code, no chcete vyzerať profesionálne, inšpirujte sa štýlom obliekania Business Casual. Niektoré spoločnosti, napríklad kreatívne oblasti, sa kamarátia aj s neformálnym kódexom obliekania Casual dress code.

14. Ako sa obliecť do školy?

Pri výbere outfitov do školy sa fantázií medze nekladú. Je dôležité sa sústrediť na to, aby boli skutočne vhodné na akademickú pôdu. Vyzývavé oblečenie, hlboké výstrihy, krátke sukne, vysoké topánky na podpätku, naozaj chcete v tomto stráviť niekoľko hodín?

Pri výbere oblečenia do školy by ste mali myslieť najmä na pohodlnosť. Maximálnym pohodlím sa vyznačuje napríklad športové oblečenie, ktoré zahŕňa džínsy alebo športové nohavice, tričká rôznych farieb, mikiny, športové tenisky a doplnky ako šiltovky a športové tašky.

Ak nie ste práve športový typ, pokojne si môžete nakombinovať elegantný outfit. Tmavé džínsy môžete kombinovať s košeľou či obyčajným tričkom, oversize svetríkom, kardiganom alebo pohodlným sakom.

15. Ako sa obliecť na pláž?

Už ste mohli byť pri vode, no zamrzli ste pri skrini, pretože neviete, ako sa obliecť na pláž? Na pohľad sa to zdá jednoduché. Potrebujete predsa plavky, čo viac vám je treba? Na trhu je však množstvo druhov plaviek, môžete si vybrať jednodielne, dvojdielne, monokiny, tankiny a pod. Plavky by mali dokonale sedieť vašej postave, a zároveň by ste sa v nich mali cítiť bezpečne a sebavedome.

Ak bývate ďalej od pláže, oplatí sa pouvažovať aj nad tým, čo si oblečiete ako vrchný diel.

Určite by ste vo svojom šatníku mali mať letné plážové šaty. Tunika je všeobecne najpohodlnejšie a najpríjemnejšie oblečenie, ktoré navyše pekne vykreslí krivky vášho tela. Rovnaký výsledok dosiahnete aj štýlovým overalom. No a šortkami s tričkom alebo topom na ramienka určite nič nepokazíte.

Muži budú trendy v chino alebo športových šortkách, polokošeli, tričku alebo tričku bez rukávov. Ak chcete ukázať svoj osobný štýl, skúste to košeľou, ktorú zapnete len na niekoľko gombíkov, alebo bláznivým kúskom s havajským vzorom.

Ak ste pozvaní na párty na pláži, určite sa riaďte kódexom obliekania Summer Chic, ak ide o formálnu udalosť, alebo Beach Party, ak vás čaká večierok pod holým nebom.

16. Ako sa obliecť na svadobnú noc?

Túto otázku si azda položí každá nevesta. Na výber je niekoľko možností. Svadobné podprsenky, korzety a spodná bielizeň, saténové župany, košieľky a pyžamá. Obľúbené sú súpravy podprsenky a nohavičiek, ako aj jemné hodvábne šaty, ktoré sú krátke a podobné nočným košieľkam.

Správnu atmosféru dokáže navodiť aj farba. Ak chcete pôsobiť nevinne, zvoľte bielu a jemné pastelové odtiene. Čierna vám pomôže dosiahnuť dramatický efekt, budete v nej tajomná a odvážna súčasne. Najviac sexi farbou je červená.

Muži si môžu kúpiť luxusné nové boxerky alebo slipy, možno niečo, čo ich partnerka predtým nevidela. Je možné si tiež vytvoriť personalizovanú spodnú bielizeň, ktorá má špeciálnu grafiku alebo špeciálny nápis.

Tipy ako sa obliekať žensky a príťažlivo

●      Spoznajte typ vašej postavy.

●      Pri výbere oblečenia buďte verné svojmu osobnému štýlu.

●      Investujte do kvalitnej a dobre padnúcej spodnej bielizne.

●      Zahrňte do svojho šatníka klasické kúsky, ako sú klasické čierne šaty, dobre padnúce nohavice, ľahký blejzer a pod.

●      Majte vo svojom šatníku niečo zo saténu, hodvábu alebo šifónu.

●      Využite svoje prednosti (plný dekolt, úzky pás, dlhé nohy a pod.).

●      Zahalené aj odhalené - vytvorte priestor pre predstavivosť.

●      Zahoďte neforemné voľné a oversize oblečenie.

●      Farby vyberajte podľa tónu svojej pleti.

●      Pridajte nejaké volániky a kvetinový vzor.

●      Zakomponujte do svojho šatníka čipku.

●      Chce to lodičky. Vďaka podpätkom budete vyzerať sexi, príťažlivo a elegantne.

●      Noste jemné šperky zo zlatého alebo strieborného kovu.

●      Podporte svoju sofistikovanosť a eleganciu kvalitnou štruktúrovanou kabelkou.

●      Vymeňte neforemné domáce oblečenie za šik kúsky.

●      Nájdite si čas na pravidelnú rutinu starostlivosti o pleť.

●      Dostatok spánku pre lepšiu náladu a krásnu pleť.

●      Doprajte si odbornú manikúru.

●      Venujte pozornosť svojim vlasom. Dajte si poradiť, aký účes sa vám hodí, a ako sa o vlasy starať.

●      Stavte na jemné líčenie, ktoré podporí vašu prirodzenú ženskosť.

●      Pekne voňať je rovnako dôležité ako sa pekne obliekať.

●      Všímajte si drobné detaily, ktoré by mohli váš dokonalý outfit pokaziť (pokrčená blúzka, zaprášené topánky, zafarbená spodná bielizeň a pod.).

●      Sebadôvera začína zvnútra. Prijmite svoju ženskosť a formujte ju.

●      Noste oblečenie, ktoré skutočne odráža to, kým ste, a v ktorom sa budete cítiť sebavedome.

Tipy ako sa obliekať mužne, elegantne, príťažlivo

●      Buďte verní svojmu štýlu.

●      Noste pohodlné oblečenie, v ktorom sa budete cítiť sebaisto.

●      Nasledujte najnovšie trendy, pričom si zachovávajte sofistikovanosť.

●      Vylepšite svoj vzhľad kvalitným prispôsobeným oblečením.

●      Doplňte svoj outfit nosením kľúčových doplnkov, ako sú hodinky, kožené opasky alebo slnečné okuliare.

●      Vylepšite svoj štýl elegantnými dlhými kabátmi, košeľami a polokošelami.

●      Zaobstarajte si dobre padnúce obleky do chladného a teplého počasia.

●      Zaodejte sa do čiernej, aby ste vyzerali tajomne a sebavedome.

●      Kombinujte bežné kúsky s tými originálnejšími.

●      Udržujte svoje topánky čisté a v dobrom stave.

●      Kvalitný strih vlasov a čisté a upravené nechty sú tiež dôležité.

●      Dobrá vôňa posilní vaše sebavedomie.

●      Naučte sa správne držanie a reč tela.

●      Pri komunikácii s ľuďmi udržiavajte primeranú úroveň očného kontaktu.

●      Jedzte zdravo.

●      Pravidelne cvičte.

●      Doprajte si dostatok spánku.

●      Zamerajte sa ústnu hygienu. Žiarivý úsmev získate aj pomocou odbornej dentálnej hygieny.

●      Vyhýbajte sa fajčeniu a alkoholu.

●      Buďte pozitívni.

Tipy, ako si vybrať erotické prádlo

●      Začnite tým, že pochopíte, v čom vyzeráte najlepšie

●      Čím pohodlnejšie sa budete cítiť, tým lepšie budete vyzerať.

●      Zamyslite sa nad príležitosťou, na ktorú si chcete bielizeň obliecť.

●      Nebojte sa vyjsť zo svojej komfortnej zóny.

●      Naučte sa akceptovať a milovať svoje telo.

●      Investujte do kvality.

●      Vyberajte kúsky, ktoré zodpovedajú vašim predstavám, preferenciám a náladám.

●      Ak máte postavu tvaru presýpacie hodiny, podväzkové pásy, teddy a korzety urobia zázrak.

●      Trojuholníkovej postave svedčí čipkované negližé s podprsenkou balconette, volánové podprsenky a podprsenky bez ramienok, aj bikiny.

●      Obrátený trojuholník si žiada podprsenku s viazaním okolo krku, braletku s čipkovanými nohavičkami alebo tangami. Ak máte plochejší zadok, skúste teddy.

●      Krivky obdĺžnikovej postavy vykreslí napríklad korzet, podväzkový pás, teddy a push-up podprsenka.

●      Jablko si žiada negližé, košieľku alebo teddy.

Kedy sa hodí formálne oblečenie a kedy neformálne oblečenie

Neformálny dress code

Formálne vs. neformálne. Formálny definuje oficiálny štýl. Znamená to byť v súlade so stanovenými normami, konvenciami alebo pravidlami. Z neformálneho cítiť slobodu a kreativitu, je to spôsob, ako vyjadriť svoj osobný štýl.

Formálne oblečenie sa vzťahuje na šaty, ktoré sa považujú za vhodné na udalosti, ako je svadba, plesy, návšteva divadla alebo opery, atď. Pre mužov sú formálne šaty vo všeobecnosti obchodným oblekom.

Formálne šaty sú zväčša v tmavých odtieňoch, ako je námornícka modrá, čierna a uhľovošedá a zahŕňa frak, smoking, dobre ušitý oblek, košeľu, spoločenské topánky, kravatu alebo motýlik. Dámy sa môžu blysnúť v nádherných večerných róbach. Za formálne sa považujú aj dámske sukňové a nohavicové kostýmy a spojenie elegantných nohavíc a sukne so slávnostným topom.

Neformálne šaty sú vhodné na nosenie v každodenných záležitostiach. Ide o ležérny štýl oblečenia. Ideálny na neformálne príležitosti ako nákupy, výlety, stretnutia s priateľmi, dokonca aj niektoré firmy a spoločnosti umožňujú neformálne pracovné oblečenie.

Do tejto kategórie patria napríklad džínsy, chino nohavice, khaki nohavice, šortky, tričká, svetre, mikiny s kapucňou a bundy. K elegantným topánkam môžete pridať aj tenisky, mokasíny, lodičky alebo akékoľvek sandále v závislosti od príležitosti a osobných preferencií.

Tip: Poznáte luxusnú taliansku obuv pre ženy?

Čo je faux pas: význam a na čo si dať pozor

Módne faux pas je jedným z najväčších prehreškov, ktorého sa pri obliekaní môžete dopustiť. Stačí maličkosť, aby to celkom pokazilo váš outfit.

Čo sa teda považuje za faux pas?

●      Nerešpektovanie stanového kódexu obliekania.

●      Neformálny odev na formálnu udalosť.

●      Nosenie príliš neformálneho a odhaľujúceho oblečenia.

●      Nevhodná, špinavá či poškodená obuv.

●      Štítok na podrážkach topánok.

●      Topánky s veľmi vysokým podpätkom, v ktorých neviete chodiť.

●      Šľapky a žabky k formálnemu oblečeniu.

●      Ponožky do sandálov.

●      Chýbajúce pančuchové nohavice na formálne príležitosti.

●      Pančuchové nohavice v otvorených topánkach.

●      Legíny nie sú nohavice.

●      Nenoste nohavice s pútkami na opasok bez opasku.

●      Príliš priesvitné textílie.

●      Viditeľné línie spodnej bielizne alebo presvitajúca farba.

●      Nosenie príliš tesných alebo príliš voľných podprseniek.

●      Pokrčené a špinavé šaty.

●      Príliš krátke alebo príliš dlhé oblečenie.

●      Príliš tesné alebo príliš voľné oblečenie.

●      Neforemné šaty alebo priveľa volánov.

●      Urážlivé slogany alebo grafika.

●      Neodstránená visačka.

●      Šaty s trčiacimi niťami, žmolkami alebo dierami.

●      Neupravené vlasy.

●      Vyzývavé líčenie a piercing na tvári.

●      Výrazné šperky a ozdoby vo vlasoch na obchodné stretnutia.

●      Slnečné okuliare v noci.

●      Príliš veľa parfumu alebo kolínskej alebo príliš silná vôňa.

●      Biela na svadobné oslavy, ak nie ste nevesta.

●      Príliš lesklé oblečenie je vhodné iba na niektoré príležitosti.

●      Zaodení v jednom farebnom odtieni od hlavy po päty.

●      Krikľavé a výrazné farby na formálne príležitosti.

Na záver

Dress code je všeobecne uznávaná norma v oblasti módy. Sú príležitosti a situácie, keď od kódexu obliekania môžete upustiť a dovoliť si aj športové oblečenie. Na druhej strane sú udalosti a eventy, ktoré priamo špecifikujú požadovaný dress code a jeho nedodržanie by mohlo viesť k spoločenskej potupe.

Každá udalosť si vyžaduje niečo iné. Kráľovské obrady, štátne ceremónie, udeľovanie cien a podobné spoločensky významné udalosti si vyžadujú White Tie. Oslavy, svadby, večierky, návšteva divadla a opery sú v znamení kódexu Black Tie. Business dress code patrí do obchodného a pracovného sveta. Menej komplikované sú ostatné neformálnejšie štýly obliekania, ktoré vám dávajú určitú slobodu.

Byť vhodne oblečení a upravení nesúvisí len s tým, čo máte na sebe. Dôležité je aj to, ako to nosíte, ako sa v tom cítite a či ste nezanedbali naoko nepodstatné detaily. Stačí maličkosť, ktorá môže byť vnímaná ako módne faux pas.

Spoznajte svoje telo, typ svojej postavy, popracujte na správnom držaní tela a na kultivovanom vystupovaní. Nech sa ocitnete v akejkoľvek situácii, dôležité je zostať sám sebou.

Eva Dedinská, Špecialista na optimalizáciu webov – Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe

 

ZDROJE:

https://jaxsonmaximus.com/blog/white-tie-dress-code/

https://closetcachete.com/dress/occasion/white-tie

https://www.houseoffraser.co.uk/guides/dress-codes-explained

https://www.gq-magazine.co.uk/article/black-tie-guide

https://theplunge.com/tuxedos-formal-wear/7-wedding-dress-codes-a-formal-wear-guide-for-men/

https://www.sumissura.com/en/blog/business-formal-women

https://cpd.degroote.mcmaster.ca/student-services/mba-dress-code/business-formal-attire/

https://advice.hosco.com/en/the-4-levels-of-business-attire/

https://www.masterclass.com/articles/smart-casual-dress-code-and-attire-guide

https://antracite.com/en/blogs/news/wat-betekent-casual-chic-nu-eigenlijk-zomerse-dresscodes-uitgelegd

https://parade.com/living/cocktail-attire

https://www.masterclass.com/articles/festive-attire-dress-code

https://www.wilvorst.de/en/translate-to-english-hochzeitsanzug/translate-to-english-cut-klassischer-hochzeitsanzug

https://www.dresscode.co.uk/dresscodes/tenue-de-ville/

https://www.nordstrom.com/browse/content/blog/beach-wedding-attire

https://www.lorane.sk/blog/ako-sa-obliect-do-divadla/#predstavenie-baletu-alebo-opery

https://akoo.sk/ako-sa-obliect-na-stuzkovu/

https://www.krasaastyl.sk/ako-sa-obliect-na-pohovor-outfity-pre-zenu-i-muza-ktore-vytvoria-pozitivny-dojem/

https://sewguide.com/fashion-faux-pas/

OBRÁZKY:

https://www.freepik.com/free-photo/solid-brunette-groom-black-suit-indoor-sunlight_10629325.htm#page=3&query=biely%20mot%C3%BDlik%20%C4%8Dierny%20oblek&position=7&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/man-fixes-buttons-his-white-shirt_3987025.htm#page=2&query=blach%20tie&position=2&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/cropped-portrait-successful-businessman-buttoning-his-elegant-suit-isolated-dark-background_25130289.htm#query=dress%20code%20business&position=11&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/happy-successful-female-business-group-standing-together-near-office-building-posing-looking-camera-smiling-full-length-front-view-businesswomen-group-portrait-concept_9649880.htm#query=dress%20code%20business%20formal%20women&position=30&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/vamp-lady-with-red-lips-posing-with-glass-cocktail-restaurant-elegant-rich-lady-black-dress-posing-with-her-hand-hip-wealth-concept_22396274.htm#page=2&query=dress%20code%20coctail&position=7&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/full-length-portrait-fashionable-female-model-confident-pose-standing-friends_10787392.htm#query=dress%20code%20Tenue%20De%20Ville&position=7&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/handsome-man_7135942.htm#page=4&query=dress%20code%20smart%20casual&position=8&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/attractive-smiling-man-woman-talking-sitting-stairs-urban-city-center-making-notes_17247876.htm#page=4&query=dress%20code%20smart%20casual&position=16&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/seasonal-feast-beach-resort_20466213.htm#query=dress%20code%20beach%20party&position=27&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/group-young-people-celebrating-new-year-friends-drinks-champagne_11758240.htm#query=dress%20code%20na%20oslavu&position=0&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/ladies-evening-dress-elegant-women-long-gown_14670758.htm#page=2&query=dress%20code%20ples&position=40&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/beautiful-fashion-woman-her-handsome-boyfriend-suit-sexy-smiling-brunette-model-black-evening-dress-fashionable-couple-posing-street-sunset-brutal-man-his-female-outdoors_25087448.htm#query=elegantn%C3%BD%20p%C3%A1r&position=26&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/start-up-discussion_5399370.htm#query=pracovn%C3%BD%20pohovor&position=31&from_view=search&track=ais

Obľúbené značky second hand oblečenia

  • a ďalšie...
  • a ďalšie...