7 tipov, ako zabaviť deti v aute

Každý z nás má v hlave obrázok rozosmiatej rodiny v aute, ktorá ide za úžasným dobrodrzužstvom. Realita je ale trošku iná.

Pár minút po štarte sa deti začnú nudiť, alebo nažhavia najrôznejšie aplikácie v telefóne a začnú vypisovať kamarátom a farbisto líčiť, že ich čaká tá najhoršia dovolenka, ktorá začína trápnou nudou a dlhou cestou. Ako z toho vyviaznuť?

Najdôležitejší je cieľ. Pokiaľ už z praxe viete, že pre deti je najlepšie, ak pozerajú do tabletu na rozprávky alebo videá, vďaka tomu sú pokojné a spokojné, vy ste ušetrení od zbytočných otázok typu: „ Už tam budeme? A ako je to ešte ďaleko? Nemôžeme ísť rýchlejšie?“ a podobne, potom sa vám do spoločných aktivít zrejme zapájať nebudú.  Ale za skúšku nič nedáte a možno sa o pár rokov dozviete, že práve na to najradšej spomínajú.

Takže, ako tie potvorky zabaviť?

Slovný futbal

Možno si hovoríte, že ich to nezabaví, ale skúste napríklad Celebrity edition. To znamená - mená celebrít a známych osobností. Vďaka hre zistíte, koho vaše deti počúvajú a sledujú, predstavia vám svojich obľúbených youtuberov a instagramerov, a hoci budete chvíľu vyzerať hlúpo, u detí stúpnete na cene. Ony budú tí, ktorí vás pustia do svojho sveta. Uvidíte, že vám to neskôr pomôže.

 

Počúvanie audiorozprávok

Audioknihy sú skvelá vec, ktorú na ceste využijete. Prekrásne nahovorené rozprávky a príbehy, ktoré majú v priemere 7-10 minút sú super spestrením. Pokiaľ na to chcete ísť výchovne, púšťajte deťom príbehy v zjednodušenej angličtine. Zabijete dve muchy…

 

Príprava plánu

Pripravte si blok, farebné fixky a zapisujte všetko, čo by deti chceli na výlete alebo dovolenke robiť a vidieť. Nech vám povedia svoje priania. A vy podľa rozpočtu, času, alebo iných kritérií niektoré vyberte. Deti tak budú mať pocit, že aj ony trochu prispeli k plánovaniu a náplni voľných dní.

 

Hlavolamy

Ich výhodou je to, že sa nepostrácajú. Existuje ich veľa - ako pre menšie, tak samozrejme aj pre väčšie deti. Ak ich v aute sedí viac (či už sú vaše alebo ste so sebou vzali i deti kamarátov) skúste vymýšľať súťaže (časové alebo výkonnostné) s ocenením.

 

Na pamäť

Vezmite so sebou pár obrázkových knižiek a hrajte sa na sloniu pamäť. Ukážte deťom obrázok a stopnite čas, počas ktorého sa na neho budú pozorne pozerať. Potom knihu zatvorte a nechajte ich, aby všetko z obrázku vymenovali. Aj tu môžu vyhrávať malé ceny alebo nejaké prekvapenie, ktoré si vyberú na mieste určenia.

 

Nekonečný príbeh

Môžete si ho zapisovať alebo nemusíte, ale verte, že váš spoločne vytvorený príbeh bude stáť za to. Už na začiatku si môžete povedať jednoduchý dej, ku ktorému by ste sa mali v priebehu dostať a uvidíte sami, kam vás fantázia povedie. Každý z vás povie vždy jednu vetu, a tak si príbeh poskladáte. Ak vás to bude baviť a sťažíte si to nejakými pravidlami, potom máte na niekoľko hodín o zábavu postarané.

 

Pesnička, ktorá nemá zmysel

Tie majú deti najradšej. Vyberiete melódiu, ktorú každý z rodiny pozná. A potom sa začnete striedať v spievaní. Slová si bude každý vymýšľať buď podľa nejakej témy, alebo sa inšpiruje tým, čo vidí. A pre sťaženie sa ešte môžete pustiť do rýmov.

 

Okrem vyššie uvedených hier môžete deťom zaobstarať magnetické hračky, ktoré nepadajú, ale držia na mieste. Najrôznejšie vreckáre zavesené na zadnú stranu sedačky zase bezpečne ukryjú džúsy, desiate, knižky, malé dobroty alebo tablet, ktorý vás zachráni v prípade, že by vám chcela prasknúť hlava.

Obľúbené značky second hand oblečenia

  • a ďalšie...
  • a ďalšie...