Dokedy deťom chystať oblečenie a kedy to už zvládnu samé?

Schopnosť obliekania je jedným zo základných prvkov sebaobsluhy, ktorý často býva tiež kritériom pre prijatie do materskej školy.

S oblečením sa však okrem samotného obliekania spájajú aj ďalšie činnosti - pranie, ukladanie do skríň, chystanie si oblečenia na druhý deň. Dokedy deťom pomáhať s obliekaním a starostlivosťou o oblečenie a kedy už všetky činnosti zvládnu samé? To všetko sa dozviete v tomto článku.

Prečo u detí podporovať sebaobsluhu?

Sebaobsluha je jednou zo základných zručností, ktoré bude vaše dieťa v živote potrebovať. Nestačí sa neustále vyhovárať na to, že je vaše dieťa príliš malé a potrebuje pomoc.

Nemôžete ho vodiť za ručičku do dospelosti. Podporovať u detí sebaobsluhu je vhodný spôsob, ako deťom pomáhať budovať ich sebavedomie.

No schválne, len skúste dieťaťu zveriť nákupný košík v obchode, zapojte ho do spoločného varenia alebo domácich prác a uvidíte tú radosť v očiach, že ste mu pridelili obrovský kus zodpovednosti.

Aké činnosti sebaobsluha zahŕňa? Ide o činnosti spojené s:

  • hygienou
  • stolovaním
  • obliekaním a obúvaním

Práve na obliekanie a obúvanie sa v tomto článku zameriame. Ako dieťa tieto činnosti naučiť a v koľkých rokoch je vhodné začať s tréningom?

Kedy začať so samostatným obliekaním detí?

Obliekanie väčšinou nebýva práve obľúbenou činnosťou, pre mnoho rodičov je také chystanie sa s deťmi ráno do mesta priam nočnou morou, pretože obliekanie zaberie príliš veľa času. V zime je to ešte horšie ako v lete, kedy je kúskov na obliekanie predsa len menej.

Čas výpravy z domu sa značne skráti vtedy, keď sa dieťa začne obliekať samé. Dieťa by sa správne malo vedieť obliecť samé už pred nástupom do materskej školy, teda asi v troch rokoch.

Nemôžete však počítať s tým, že od okamihu, kedy dieťa sfúkne tri sviečky na narodeninovej torte sa bude lusknutím prstu vedieť obliekať samé. Chce to tréning, s ktorým môžete začať už od dvoch rokov.

Mnohým rodičom pripadá dvojročné batoľa ešte príliš malé na to, aby sa naučilo samé obliekať. Opak je však pravdou - deti vo veku batoľaťa sú hravé, zvedavé a rady sa učia novým veciam.

Naopak, keď túto dobu premeškáte a necháte učenie na neskorší vek, už to taká prechádzka ružovou záhradou nebude. Prečo by sa vlastne deťom malo chcieť učiť zašnurovať si topánky, keď to môžu robiť rodičia? Prečo má prísť zmena?

Aby dieťa bolo schopné obliekať sa samé, je potrebné rozvíjať aj ďalšie jeho zručnosti:

  • rovnováhu dôležitú pre obliekanie a vyzliekanie nohavíc
  • koordinované pohyby rúk a nôh
  • jemnú motoriku prstov potrebnú pre zapínanie gombíkov, zipsov a zaväzovanie šnúrok
  • kognitívne schopnosti a logické uvažovanie potrebné pre správne rozhodnutie adekvátne sa obliecť v každom ročnom období

 

Tip: Poznáte psychológiu módy?

9 tipov, ako dieťa podporiť v samostatnom obliekaní

Dieťa treba v samostatnosti a samostatnom obliekaní podporovať. Ako na to?

1.Vyzbrojte sa trpezlivosťou

Prvá dobre mienená rada pre vás znie: neponáhľajte sa a obrňte sa trpezlivosťou. Budete ju potrebovať. Je jasné, že keď sa človek učí novej zručnosti, zo začiatku sa mu veľmi nedarí, a inak tomu nie je ani s obliekaním u detí. Tie majú naviac často tendenciu hnevať sa, vzdorovať, bojkotovať vaše snahy.

 

Pokiaľ dieťa práve spolupracovať nechce, nenúťte ho do obliekania nasilu a pomôžte mu. Nechcete mu predsa proces obliekania sprotiviť. Myslite na to, že dieťa sa nemusí naučiť obliekať sa za týždeň alebo dva. Máte času, koľko len budete potrebovať.

2.Využite vývojové obdobie „ja sám”

Okolo druhého roku veku u detí prichádza obdobie, kedy chcú deti všetko skúšať samé. Nie všetko im v tomto veku môžete dovoliť, je to však ideálna doba, ako túto ich chuť objavovať využiť pri obliekaní. Po období „ja sám” totiž príde obdobie negativizmu a bojkotovanie rodičovských snáh, v ktorom učiť deti obliekať sa bude chcieť naozaj značnú dávku trpezlivosti.

 

Tip: Obdobie negativizmu a vzdoru u batoliat je pre rodičov veľmi náročné. Pre deti má však veľký význam - skúšajú totiž, čo si môžu k rodičom aj druhým ľuďom dovoliť. Viete, ako určovať deťom hranice?

3.Zoznámte dieťa s oblečením

Ešte predtým, než sa dieťa začne samé obliekať, malo by mať jasno v jednotlivých kúskoch oblečenia a na aké časti tela patria. Venujte tomuto nácviku dostatočný čas.

 

Pomôcť vám môže nielen vaše vlastné oblečenie, ale napríklad aj šaty pre bábiky alebo obliekacie papierové bábiky, ktoré navyše podporujú rozvoj jemnej motoriky u detí. Dajte však pozor na to, aby ste vybrali oblečenie a bábiky vhodné pre deti a ich vek.

4.Obliekajte sa s básničkami

Pomôcť dieťaťu pri obliekaní môžu aj návodné básničky. Na internete ich nájdete mnoho. Uvádzame aspoň niektoré z nich:

 

 

Do tunela ide vláčik,

je to vláčik päťprstáčik.

Už je celý vláčik dnuka

a von vyjde – tvoja ruka.

Oblečiem si bundičku,

nasadím si rukavičku.

Obujem si topánočku,

vykračujem potichúčku.

Na hlavu si čiapku dám,

oviniem si dlhý šál,

keby silný vietor vial.

 

 

Chlapček si dá nohavice a dievčatko sukničku,

obliekanie nie je ťažké, už mám všetko v malíčku.

Topánky si zašnurujem, zaviažem aj mašličky.

V zime zasa veľmi rýchlo zazipsujem čižmičky.

Ešte sveter, teplú bundu a na hlavu čiapku dať.

Mami, mami, len sa pozri, ako sa viem obliekať!

 

5.Nechajte dieťa vybrať si oblečenie samé

Deti si rady vyberajú oblečenie samé. Pokiaľ si môžu skúšať obliecť to, čo sa im páči a to, čo chcú mať práve na sebe, je oveľa väčšia šanca, že si budú chcieť šaty obliecť. Naopak, pokiaľ im oblečenie vymeníte, môže to dieťa pri samostatnom obliekaní veľmi demotivovať.

Ak si dieťa zatiaľ nevie vyberať oblečenie adekvátne k počasiu alebo situáciám a napríklad na ihrisko by si váš potomok vybral najradšej šaty vhodné skôr na narodeninovú oslavu alebo inú významnejšiu udalosť, dávajte deťom na výber z užšieho okruhu možností.

Napríklad na ihrisko pripravte niekoľko variantov tričiek, krátkych nohavíc a šiltoviek a nechajte dieťa vybrať si medzi nimi. Až postupom času, keď dieťa začne chápať, že do chladného počasia si musí obliecť aj mikinu a bundu a šortky bude lepšie nechať doma, je vhodné dať mu k dispozícii na výber z celej skrine.

Bez obáv môžete nechať dieťa vybrať si pyžamo na spanie, karnevalový kostým alebo plavky do plaveckého bazénu.

 

Tip: Viete, kedy, ako a prečo sa pustiť do plávania s bábätkom?

 

Podobne je to aj pri výbere oblečenia v obchodoch - nie vždy sa vám bude páčiť to isté, ale občas môžete deťom dovoliť vybrať si jeden kúsok podľa ich vkusu. Ten si budú chcieť určite obliecť.

6.Začnite s tréningom obliekaním nenáročných kúskov

Nie všetky kúsky oblečenia sú na obliekanie rovnako náročné. Napríklad tričko sa oblieka pomerne zložito, pretože dieťa musí dávať pozor hneď na tri otvory - na ruky a hlavu. K tomu si musí postrážiť, aby tričko nebolo naruby alebo štítkom dopredu.

Začnite preto s tréningom jednoduchších kúskov z hľadiska náročnosti obliekania a rátajte s tým, že zo začiatku je dôležité byť deťom k dispozícii, keby im bolo treba pomôcť. Vo všeobecnosti je lepšie začať s kúskami, ako sú tepláky alebo legíny, až neskôr prejdite na tričká a nakonec si nechajte obliekanie mikín a búnd.

7.Gombíky a zipsy nechajte na koniec

Najnáročnejšie kúsky na obliekanie sú tie, ktoré obsahujú gombíky a zipsy. S tými budete musieť deťom asi pomáhat dlhšie. Aj tu môžete začať trénovať najprv na oblečení pre bábiky - aj to môže obsahovať rôzne gombíky a zipsy.

Pomôcť vám môže napríklad aj Activity board, hračka, ktorá po vzore Montessori, trende vo výchove detí, pomáha deťom rozvíjať zručnosti, ako je jemná motorika, logické uvažovanie, pozornosť a kreativita už od útleho veku. Okrem zámkov, otočných koliesok, prezliekania či skladania môžu byť súčasťou Activity board tiež zipsy, gombíky alebo šnúrky.

8.Topánky najprv na zips alebo nazúvacie

Zaväzovanie šnúrok je pomerne náročnou disciplínou, ktorú deti často zvládnu až v školskom veku, kedy ich mozgové hemisféry už vedia dobre spolupracovať. Dovtedy  je ideálnym riešením zapínanie topánok na suchý zips.

Ďalšou možnosťou sú nazúvacie topánky, dnes sa v takom prevedení okrem papučiek vyrábajú aj klasické topánky na von. Ide o najjednoduchší variant obúvania, ktorý môžete vašim deťom ponúknuť. Ani tak však ešte nemáte vyhraté, deťom sa istý čas môže pliesť aj to, aká topánka patrí na akú nohu.

9.Veľa chváľte

Nezabúdajte dieťa veľa chváliť a povzbudzovať. Ak nebude počuť pochvalu a naopak, budete ho neustále upozorňovať len na chyby, stane se, že vaše dieťa stratí motiváciu a chuť ďalej skúšať samostatne sa obliekať.

Chystanie oblečenia deťom

V predchádzajúcich tipoch sme spomínali, že je treba nechať dieťa vybrať oblečenie samotné. To ho totiž môže dobre motivovať. Do určitej miery je však treba dieťa kontrolovať, aby jeho výber bol adekvátny.

Pomôcť s výberom vhodného oblečenia môže aj dobre zvolený šatník či komoda. V detskej izbe by mala byť skriňa a do šuplíkov, do ktorých dieťa dosiahne dajte oblečenie, ktoré si dokáže vybrať samé - napríklad domáce oblečenie, ponožky alebo tričká.

 

Inšpirácia: Viete, ako deťom vhodne zariadiť detskú izbu?

 

Deti sú schopné samostatne si vybrať oblečenie na celý deň až v mladšom školskom veku. Aj tak je však stále potrebná rodičovská kontrola.

Keď chystáte dieťaťu kôpku s oblečením, môžete sa riadiť niekoľkými jednoduchými radami, ktoré pomôžu dieťaťu ľahšie sa v oblečení orientovať a tiež si ho rýchlejšie obliecť:

  • Vyberajte oblečenie, ktoré sa ľahko oblieka. Zo začiatku vynechajte zipsy či gombíky a uprednostnite voľné oblečenie na gumu.
  • Skladajte na seba oblečenie v poradí, v ktorom si ho dieťa má obliekať, ušetríte mu tak čas.
  • Vyberajte deťom spodnú bielizeň s obrázkom vpredu, aby im to uľahčilo obliekanie. Podobný princíp môžete využiť aj pri tričkách a mikinách - potlač nie je len ozdobou, ale tiež pomôckou, ktorá deti navedie.

Ďalšia príprava oblečenia pre deti

Príprava oblečenia pre deti nespočíva len v tom, že ho vyberiete zo skrine. Príprava detského oblečenia spočíva aj v ďalších domácich prácach, ako je pranie, sušenie alebo skladanie. Aj tieto zručnosti chystania oblečenia môžete s deťmi precvičovať. V akom veku budú deti schopné chystať si oblečenie z tohto hľadiska?

Deti a pranie oblečenia

Pranie patrí k jednoduchším domácim prácam, a preto je možné zapájať doňho deti  už od útleho veku. Aj keď ku kompletnému praniu deti získajú kompetencie vzhľadom k ich rozumovým schopnostiam obvykle až okolo 11 roku veku, začať môžete už oveľa skôr.

Dvojročné až trojročné deti vám už môžu pomôcť triediť oblečenie podľa farieb alebo vyberaním šatstva z práčky.

 

Vedeli ste, že detské oblečenie si pri praní zaslúži náležitú starostlivosť? Dajte pozor pri výbere čistiacich prostriedkov, zvlášť pokiaľ majú vaše deti citlivú pokožku. Pri praní detských pyžám, lôžkovín a ďalších kúskov oblečenia zvážte, či sa neoplatí prať oblečenie oddelene.

Deti a sušenie a skladanie odevov

Sušiť šaty môžete v sušičke, ale tiež na šnúre vonku na čerstvom vzduchu - to je chvíľa, kedy sa opäť môžu zapojiť aj tí najmenší. Už malé batoľatá sú šťastné, keď ich zapojíte do každodenných prác a necháte ich napríklad podávať vám štipce na vešanie šatstva. Tie šikovnejšie sa už v tomto veku môžu pokúsiť niektoré kúsky odevov aj zavesiť.

Deti v predškolskom a mladšom školskom veku vám už môžu pomôcť aj so skladaním oblečenia. V tomto veku už sú schopné pochopiť, že je dôležité oblečenie zložiť, aby sa nepokrčilo. Ukážte deťom rôzne techniky skladania alebo im dajte do izby ramienka, na ktoré môžu svoje oblečenie zavesiť.

 

Tip pre úložné priestory pre deti: Vyskúšajte zábavný proces ukladania šatstva s truhlami na oblečenie.

Dbajte na bezpečnosť

Ak ste sa rozhodli zapájať dieťa aj do domácich prác spojených s oblečením, je treba myslieť na bezpečnosť. Už malým deťom musíte zdôrazňovať, že je dôležité rešpektovať pravidlá a dbať na svoju bezpečnosť.

Deti by v žiadnom prípade nemali:

  • liezť po spotrebičoch
  • manipulovať s čistiacimi prostriedkami

 

Pokiaľ je to len trochu možné, umiestnite všetky nebezpečné chemikálie a pracie prostriedky mimo dosah detí, ideálne na vysoké police, kam deti nedosiahnu alebo do uzamykateľných políc. Fľaše môžete označiť štítkami, ktoré dajú vašim deťom jasne najavo, že nie sú určené do ich rúk.

 

Tip: Na bezpečnosť je potrebné pri deťoch myslieť na každom kroku. Viete, ako vybrať autosedačku alebo podsedák pre deti do auta?

Záver

Naučiť dieťa samostatne sa obliekať je veľmi dôležitá zručnosť. Čím skôr dieťa začnete učiť obliekať sa samé, tým menej starostí budete mať s jeho rannou prípravou. A verte, že mať viac času na iné veci je rozhodne výhoda.

Začať deti učiť samostatne sa obliekať je ideálne už okolo druhého roku života - v tomto veku sú deti veľmi zvedavé a hlavne chcú všetky činnosti vyskúšať samé. Aj keď máte pocit, že dieťa samé túto zručnosť nezvládne, skúste to. Okolo tretieho roku veku by dieťa malo byť v obliekaní už oveľa viac samostatné, a tak by nemal byť v tomto ohľade ani problém s prijatím do materskej školy.

Aj keď obliekanie trojročného batoľaťa môže mať ešte občas nejaké chybičky, do štyroch rokov už bude dieťa svoje zručnosti len zdokonaľovať. Pokiaľ teda chcete, aby dieťa bolo schopné vypraviť sa do školy samé, je dobré naozaj začať už takto skoro, v dvoch rokoch.

 

Tip: Pohrajte sa s rozmiestnením rôznych reflexných prvkov a doplňte ich deťom na oblečenie pre lepšiu viditeľnosť.

 

Okrem samotného obliekania môžete s deťmi trénovať aj iné zručnosti - jemnú motoriku, hrubú motoriku, koordináciu pohybov, rovnováhu a logické uvažovanie.

Keď budete svojho dieťa určiť samostatnému obliekaniu, buďte trpezliví a veľa chváľte. Pri učení využívajte rôzne hry a riekanky, aby bolo učenie pre dieťa zábavou.

Čo sa týka oblečenia, detskej sebaobsluhy a starostlivosti o oblečenie, dieťa môžete zapojiť aj do ďalších domácich prác spojených s oblečením. Ešte viac tak rozviniete detskú samostatnosť. Aj tie najmenšie batoľatá sa už zvládnu podieľať na triedení oblečenia pred praním alebo vešaní šiat na sušiak. Staršie deti sa môžu zapájať aj do ďalších činností, ako je skladanie oblečenia alebo pranie. Dieťa okolo 11. roku je už schopné kompletne si oblečenie pripraviť, vyberať aj obliecť.

 

Alena Mrvíková, obsahový a SEO špecialista

Obľúbené značky second hand oblečenia

  • a ďalšie...
  • a ďalšie...