Je múdre začínať s cudzími jazykmi už od malička?

Ešte stále existujú ľudia, ktorí zbroja proti tomu, aby s cudzími jazykmi začínali deti už od mala.

Medzi ich argumenty patrí, že sa vraj deti nikdy nenaučia dokonale svoju materskú reč a že budú tak zmätené, že sa rozprávaniu budú radšej vyhýbať. Pripravili sme vám niekoľko dôvodov, prečo sa argumentmi vyššie vôbec nezaoberať.

Jasný dôkaz je vidieť v bilingválnych domácnostiach, kde deti hovoria plynule aj tromi jazykmi a nemajú problémy medzi nimi prepínať podľa toho, s ktorým členom rodiny hovoria.

,,Mnoho rodičov za mnou chodí a pýtajú sa ma, kedy najskôr začať s výučbou cudzích jazykov u detí. Je to preto, že vnímajú, že v súčasnosti a dovolím si tvrdiť, že aj v budúcnosti, sa jedinci bez znalosti cudzieho jazyka horšie uplatnia. Preto im odpovedám, že je najlepšie začať hneď po narodení‘‘, hovorí detská psychologička Hana Jordánová a pokračuje: "Predpokladom pre to, aby sme dieťa nemiatli je to, že by si v rodine mali všetci rozdeliť jazykové úlohy a tých sa držať dovtedy, než bude dieťa staršie. Neskôr pochopí, že ak na neho mamička hovorí česky a napríklad taliansky, potom ho chce niečo naučiť. Na začiatku by si malo byť isté, že napríklad s mamičkou hovorí len po slovensky a s oteckom len taliansky. Pomáha to hlavne jeho pocitu porozumenia. Bude si isté, že keď zvolí určitý jazyk v komunikácii s určitým členom rodiny, bude pochopené. "

Možno máte strach a premýšľate, ako dieťa začať učiť, keď jazyk sami veľmi neovládate. Verte, že na začiatku si vystačíte s niekoľkými slovami. Pokiaľ ale hovoríte skvele, potom striedajte oba jazyky, spievajte pesničky, rozprávajte básničky a nenechajte sa obmedzovať.

Neskôr vám veľa pomôžem Youtube. Áno, tento často zatracovaný kanál plný mladých YouTuberov, ktorí sa líčia a točia pri najrôznejších kúskoch. Youtube má ale v databáze aj krátke rozprávky pre tie úplne najmenšie deti. Výhodou je, že sa na ne ani nemusí pozerať ... stačí ich púšťať ako kulisu, zatiaľ čo sa hrajú alebo pozorujú svet v postieľke či kočíku. Jazyk a melódiu výslovnosti si takto napočúvajú a potom sa im bude ľahšie replikovať v praxi.

 

Tipy, ako deti učiť cudzí jazyk

1. Skúste to hravo

Škola hrou je známy termín a tu platí stopercentne. Komunikáciu v cudzom jazyku plynule zakomponujte do bežného programu dňa. Pomenovávajte veci okolo seba, učte sa básničky a riekanky, čítajte si rozprávky.

 

2. Príbehy a rozprávky v angličtine ako kulisa

Je vedecky dokázané, že dieťa, ktorému pravidelne rodičia púšťajú ako kulisu rozprávky a príbehy, sa oveľa rýchlejšie rozhovorí a tiež začne rýchlejšie vnímať. Ak teda nemáte toľko času na bábätko hovoriť, využite aplikáciu zvukových kníh alebo streamovanie rozprávok z internetu.

 

3. Odmeňujte, ale hlavne chváľte

Ak máte dieťa predškolského veku, s ktorým sa učíte, potom ho chváľte a dávajte pozor na to, aby ste v ňom nátlakom k učeniu nevyvolali k jazykom odpor. Ak viete, že má rado určitú postavičku, kúpte mu knižku alebo film v cudzom jazyku ... Bude mať väčšiu snahu sa naučiť a porozumieť deju.

 

4. Ak môžete a financie to dovolia, zariaďte aspoň raz týždenne návštevu anglicky hovoriaceho učiteľa.

 

5. Skvelé sú škôlky s rozšírenou výučbou jazyka alebo škôlky zamerané na jeden cudzí jazyk.

Dieťa čoskoro stráca zábrany a aj v cudzom jazyku, hoci s chybkami, komunikujú bez problémov.

 

6. Deti sa radi "opičia" a napodobňujú dospelých. Využite to aj v prípade výučby cudzieho jazyka.

 

Investícia do času a pomôcok pre vaše deti sa vám mnohonásobne vráti. Vedieť cudzí jazyk je v dnešnej dobe takmer nutnosť a nevyzerá to, že sa to v blízkej budúcnosti zmení.

 

Obľúbené značky second hand oblečenia

  • a ďalšie...
  • a ďalšie...