Ako odstrániť hrdzu z oblečenia

Môže sa to stať každému - pred praním ste zabudli vyprázdniť vrecká a teraz máte na svojom obľúbenom oblečení veľkú oranžovú škvrnu od hrdzavého kovového predmetu. Prestaňte zúfať a oblečenie hneď nevešajte - máme pre vás niekoľko jednoduchých spôsobov, ako sa zbaviť škvŕn od hrdze.

Sila prírodných zložiek

Ak sa chcete vyhnúť chemickým odstraňovačom škvŕn, vystačíte si s tromi zložkami: soľou, citrónom a mydlom. Citrónovú šťavu naneste priamo na škvrnu. Potom škvrnu posypte kuchynskou soľou a nechajte ju niekoľko minút pôsobiť. Potom škvrnu namočte a napenujte obyčajným alebo kastílskym mydlom. Po odstránení zvyškov hrdze vyperte oblečenie pri najvyššej možnej teplote podľa materiálu oblečenia. Ak budete postupovať podľa týchto krokov, mali by ste byť schopní úspešne odstrániť škvrnu od hrdze z oblečenia pomocou prírodných prostriedkov.

V prípade starších škvŕn použite chemický prostriedok

So staršími alebo odolnejšími škvrnami si môžete poradiť pomocou bežných chemikálií, ktoré už pravdepodobne máte doma. Použite čistiaci prostriedok na toaletu alebo čistiaci prostriedok na kuchyňu, ktorý je špeciálne určený na odstraňovanie hrdze. Namočte škvrnu do prípravku a nechajte ho pôsobiť aspoň pol hodiny. Pri farebných kusoch si pre istotu vopred vyskúšajte stálosť farby na malom kúsku. Potom škvrnu opláchnite a oblečenie vyperte ako zvyčajne. Tieto chemikálie vám pomôžu odstrániť aj tie najodolnejšie škvrny od hrdze.

Na biele farby s väčšou silou

Na biele oblečenie zafarbené hrdzou vyskúšajte tento jednoduchý trik. Zahrejte bielidlo rozmiešané vo vode na najvyššiu možnú teplotu a jemne v ňom škvrnu namočte. Po odstránení hrdze perte tak, ako ste zvyknutí. Tento postup je vhodný pre odevy, ktoré sú odolné voči vysokým teplotám. Pokiaľ ide o biele plienky, môžete ich dokonca vyvariť, aby ste sa zbavili hrdze a zostali biele ako nové. Nezabudnite však, že tento postup by sa mal používať opatrne a s ohľadom na typ materiálu, aby nedošlo k poškodeniu oblečenia.

Tento článok je súčasťou nášho seriálu o odstraňovaní rôznych druhov smaltu. Dozviete sa tu aj to, ako  si poradiť so živicou na oblečení alebo ako si poradiť so škvrnami od vosku. Hoci tieto informácie ľahko nájdete na internete, chýba nám pekný a prehľadný zoznam na jednom mieste. Môžete sa tešiť aj na komplexnú infografiku na stiahnutie, ktorá obsahuje všetky spôsoby odstránenia najčastejších, ťažko umývateľných škvŕn, s ktorými sa na detskom oblečení stretnete.

Obľúbené značky second hand oblečenia

  • a ďalšie...
  • a ďalšie...