Hello Kitty – značka, ktorá hýbe svetom

Ak máte doma dievčatko, potom poznáte túto značku veľmi dobre. Mačka s ružovou mašľou je skrátka všade, v hračkárstve, na detskom oblečení, obuvi, sponkách do vlasov a na rôznych doplnkoch. Prečo je táto značka taká obľúbená, a to nie len medzi deťmi?

Kde sa vzala?

Hello Kitty nie je žiadna novinka, táto značka bola založená už v roku 1974. Za jej vznikom stojí  Yuko Shimizu, dizajnérka spoločnosti  Sanrio. A pretože ide o japonskú značku, mačka s mašľou symbolizuje charakter roztomilosti, ktorý je bežný v japonskej kultúre. Biela japonská mačka s červenou mašľou je nie len znakom tejto značky, ale doslova hlavnou hrdinkou, ktorá sa objavuje na všetkých výrobkoch, ktoré pochádzajú z dielne spoločnosti Sanrio.

Vôbec prvýkrát sa Hello Kitty objavila na obyčajnej peňaženke na drobné, už vtedy sa tešila veľkej obľube a iba o dva roky neskôr sa dostala aj do USA. Postupne prenikla do celého sveta, ktorý doslova zaplavila a Česká republika ako aj Slovensko nie sú rozhodne výnimkou. 

Fenomén, ktorý zaplavil svet

Iste si hovoríte, že značka Hello Kitty je určená iba deťom, ale nie je to tak. Samozrejme najčastejšie sa s ňou stretávame práve na detskom oblečení, doplnkoch, hračkách, kozmetických výrobkoch, ale to zďaleka nie je všetko. Možno Vás prekvapí, že Hello Kitty sa  objavila dokonca aj na toaletnom papieri alebo na hračkách pre dospelých. Táto malá biela mačka s červenou mašľou predstavuje doslova zlatú baňu. Ročne zarába cez jednu miliardu dolárov, čo je neuveriteľná čiastka.

Japonci postavili svoju značku na emóciách, ktoré mačka nepochybne vyvoláva tým, ako vyzerá. Deti si ju zamilujú na prvý pohľad a každé malé dievčatko si praje mať svoju Hello Kitty. Z celkom obyčajnej bielej mačky sa tak stal fenomén, ktorý nemá obdobu. Hello Kitty pozná takmer každý bez ohľadu na vek a pohlavie, avšak to, že pochádza práve z Japonska, vie iba málo kto. Niektorí ľudia sa pýtajú, prečo kresba mačky nemá ústa. Aj tu je ľahká odpoveď. Keby mala ústa, vyjadrovala by radosť alebo smútok, skrátka ďalšie emócie. Takto si každý zákazník môže do svojej Hello Kitty premietnuť svoje vlastné pocity a nálady.

Hello Kitty je v podstate veľmi jednoduchá kresba mačky, ktorú zvládne nakresliť aj malé dieťa. A práve v tom je ten trik. Čím jednoduchšie veci vyzerajú, tým sú obľúbenejšie. Oblečenie Hello Kitty je určené predovšetkým ženskému pohlaviu od narodenia až po tínedžerov a dospelé ženy. V Japonsku ho nosia ženy vo veku babičiek, s tým sa u nás obvykle nestretávame.  

Spojenie značiek

Hello Kitty sa často objavuje aj na výrobkoch iných značiek, napríklad obuvi Vans či Dr. Martens. Výsledkom sú skutočne originálne topánky, ktoré pôsobia trochu detinsky, ale na druhej strane sú zaujímavé a hlavne roztomilé. Spoločnosť  Sanrio, ktorá Hello Kitty vlastní, sa nebráni spolupracovať s mnohými rôznymi značkami, vďaka čomu sa stáva ešte populárnejšou.

Obľúbené značky second hand oblečenia

  • a ďalšie...
  • a ďalšie...