Ako odstrániť z oblečenia smolu: Kompletný sprievodca

Po skvelom dni v lese sa môže stať, že na vašom obľúbenom kúsku oblečenia objavíte nepríjemnú škvrnu od smoly. Či už ide o bundu, tepláky, tričko alebo dokonca topánky, smola si nevyberá. Ale nezúfajte! Existuje niekoľko osvedčených metód, ako sa smoly zbaviť.

 V nasledujúcom článku vám predstavíme niekoľko rôznych spôsobov, ako odstrániť smolu z oblečenia, ale tiež ako ju odstrániť z topnánok, ako odstrániť smolu z interiéru auta alebo ako odstrániť smolu z rúk či vlasov.

Základné informácie o smole

Smola v leseSmola alebo živica je lepkavá látka, ktorá sa často vyskytuje na stromoch, najmä na boroviciach. Má tendenciu sa lepiť na rôzne materiály vrátane textilu, čo z nej robí nepriateľa mnohých búnd, mikín i nohavíc.

Dôvodom, prečo smola priľne ku tkaninám je jej chemická štruktúra a viskózita. Molekuly smoly sú schopné prenikať do vlákien tkaniny, čo v kombinácii s jej lepkavosťou spôsobuje silné spojenie medzi smolou a látkou. Kvôli tejto interakcii je obtiažne živicu odstrániť z tkaniny, pretože jednoduché opláchnutie vodou často nestačí k rozloženiu a odstráneniu týchto molekulárnych väzieb.

Ako odstranit smolu

Ako odstrániť smolu z oblečenia - 4 stratégie pre boj:

Odlakovač na nechty: viac než kozmetický pomocník

Pri pátraní po tom, ako odstrániť smolu z oblečenia,  je odlakovač na nechty často prvou voľbou mnohých ľudí.

  • Aplikujte odlakovač na škvrnu od smoly.
  • Nechajte pôsobiť a následne pretrite medzi prsty.
  • Vyperte žlčovým mydlom.

Lieh a ďalšie silné čistiace prostriedky

Pokiaľ nemáte odlakovač, vyskúšajte lieh, terpentín alebo technický benzín. Je to skvelý spôsob, ako dostať smolu z oblečenia:

1. Aplikujte na škvrnu.

2. Nechajte pôsobiť a následne vyperte žlčovým mydlom.

Domáca mastnota proti živici

Ďalší spôsob, ktorým sa zbavíte otravnej smoly na oblečení je niečo mastné.

1. Zoberte maslo, masť alebo akýkoľvek olej z vašej špajze.

2. Pošúchajte škvrnu pomedzi prsty.

3. Vyperte v mydlovej vode.

Žehlička: horúca liečba na smolu

Horúca žehlička na smolu

Pokiaľ ste ešte nezanevreli na žehlenie a mikiny i tepláky len nepreženiete sušičkou, tak máte doma ďalšieho pomocníka proti živicovým nečistotám. Žehlička je skvelým pomocníkom, ako vyčistiť smolu z oblečenia:

1. Priložte na škvrnu niekoľko vrstiev obrúskov.

2. Niekoľkokrát prežehlite.

3. Smola sa teplom rozpustí a vsiakne do obrúskov

Prevencia znečistenia od smoly

Prevencia znecistenia od smolyPredtým, než sa vydáte na výlet do prírody, môžete podniknúť niekoľko krokov k minimalizácii rizika škvŕn od smoly:

  • Výber terénu: Pokiaľ plánujete úrechádzku v lesnej oblastis vysokým výskytom smolnatých stromov, ako sú borovice, plánujte svoju trasu starostlivo.
  • Oblečte si staršie oblečenie - Pokiaľ plánujete aktivitu, kde je väčšia pravdepodobnosť kontaktu so smolou, zvoľte staršie oblečenie, pri ktorom vás nebude mrzieť jeho prípadné zničenie. Skúste si vybrať napríklad v našich zľavách, kde nájdete kvalitné oblečenie za tie najnižšie ceny na trhu.

Čím odstrániť smolu z jednotlivých materiálov

Po dôkladnom preskúmaní rôznych metód, ako odstrániť smolu z oblečenia je teraz na čase sa pozrieť na to, ako tieto stratégie aplikovať na konkrétne materilály. Niektoré tkaniny vyžadujú jemnejší prístup, zatiaľčo iné vydržia agresívnejšie metódy čistenia.

Škvrny od smoly na bavlne

  • Metóda: Odlakovač na nechty
  • Prečo: Bavlna je pomerne odolný materiál, a preto sa s ňou môže zachádzať  trošku agresívnejšie. Odlakovač na nechty je skvelým riešením, pretože efektívne rozpustí smolu bez toho, aby poškodil bavlnenú tkaninu.

Ako sa zbaviť smoly na syntetických materiáloch

  • Metóda: Mastnota
  • Prečo: Syntetické tkaniny môžu byť citlivejšie na chemikálie, čo znamená, že je lepšie použiť menej agresívnu metódu. Oleje a mastnoty prirodezene rozpúšťajú smolu a sú bezpečné pre syntetické materiály.

Ako odstrániť smolu zo softshellu

  • Metóda: Lieh a technický benzín
  • Prečo: Softshell materiál často obsahuje vodeodolnú vrstvu, ktorá by mohla byť náchylná k poškodeniu olejom. Lieh a technický benzín sú skvelou voľbou , pretože efektívne rozpustia smolu a zároveň zachovajú vodeodolné vlstnosti softshellu.

Ako odstrániť smolu z vlny

  • Metóda: Mastnota
  • Prečo: Vlna je citlivý materiál, čo znamená, že je potrebné zachádzať s ňou opatrne. Oleje a mastnoty sú pre vlnu ideálne, pretože ju môžu efektívne čistiť bez rizika poškodenia.

Ako odstrániť smolu z kože

  • Metóda: Žehlička
  • Prečo: Koža je robustný a odolný materiál, čo z nej robí ideálneho kandidáta pre tepelnú liečbu. Teplo žehličky rozpustí smolu a obrúsky ju následne nasajú, čo zanechá kožu čistú a nepoškodenú.

Nech už sa rozhodtene pre akúkoľvek metódu, vždy odporúčame vyskúšať jej účinok na menej viditeľnom mieste. Týmto spôsobom si môžete byť istí, že váš odev zostane nepoškodený a bude vyzerať ako nový aj po odstránení smoly.

Odstránenie smoly z topánok : Krok za krokom

Odstránenie smoly z topánokTopánky nas často sprevádzajú po rôznych terénoch, od hlbokých lesov až po mestské ulice. Nie je teda prekvapením, že sa na nich často objavia škvrny od smoly, najmä, ak prechádzame borovicovými lesmi alebo inými oblastiami, kde sa smola nachádza vo väčšom množstve.

Pokiaľ ide o odstránenie smoly z topánok, odporúča sa nasledujúci postup:

  • Zvoľte vhodnú metódu: Pre topánky, najmä z kože je ideálne použiť domáce mastnoty, ako je olej alebo maslo. Pre gumenné a plastové topánky môže byť efektívnou metódou odlakovač na nechty alebo lieh.
  • Aplikácia: Pokiaľ používate mastnotu, apkujte ju prstami na škvrnu od smoly a nechajte pôsobiť niekoľko minút. V prípade odlakovača alebo liehu naneste látku na bavlnený tampón a opatrne otierajte o škvrnu.
  • Vyčištenie:  Po odstránení smoly očistite topánku vlhkou utierkou, aby ste odstránili zvyšky čistiaceho prostriedku. Pri kožených topánkach následne odporúčame použiť krém na topánky alebo balzam na kožu, aby ste obnovili jej vlastnosti a lesk.
  • Sušenie:  Topánky nechajte prirodzene uschnúť, nenechávajte ich na priamom slnečnom žiarení. To zamedzí poškodeniu a deformácii materiálu.

Odstránenie smoly z topánok môže vyžadovať trošku viac trpezlivosti, ale s týmito tipmi budú vaše topánky čoskoro vyzerať ako nové a vy budete môcť znovu chodiť na ďalšie dobrodružstvá.

Ako odstrániť smolu z interiéru auta

Smola v interieru autaHoci je smola často spájaná najmä s vonkajším prostredím, môže sa ľahko stať, že túto lepkavú látku nechtiac zanesieme do interiéru nášho vozidla. Než začnete s čistením, zistite, z akého materiálu sú vaše poťahy. Textilné poťahy môžu vyžadovať iný prístup, než tie kožené.

Textile poťahy:

  • Metóda: Mastnota
  • Postup: Na škvrnu od smoly naneste trošku oleja, maslo alebo masť. Nechajte pôsobiť a jemne škvrnu poutierajte utierkou. Potom oblasť vyčistite mydlovou vodou a nechajte uschnúť.

Kožené poťahy:

  • Metóda: Odlakovač na nechty
  • Postup: Odlakovač opatrne aplikujte na bavlnený tampón a jemne škvrnu utierajte. Po odtránení smoly očistite kožu vlažnou vodou. Pre zachovanie kvality kože odporúčame použiť balzam alebo kondicionér na kožu.

Dokonalé sušenie

Nech už máte akýkoľvek typ poťahu, vždy je dôležité nechať povrch poriadne uschnúť, ideálne prirodzene. Priame slnečné svetlo môže spôsobiť vyblednutie, preto počas sušenia odporúčame parkovať auto v tieni alebo v garáži. Vezmite taktiež na vedomie, že odtránenie smoly z interiéru auta môže vyžadovať viac pokusov, najmä, ak je smola zaschnutá.

Ako odstrániť smolu z rúk: Nepriateľ na dosah ruky

Ako odstránit smolu z rúkKeď sa snažíme odstrániť smolu z rôznych povrchov, často zabúdame na jedno miesto, kde sa táto lepkavá látka veľmi ľahko prichytí - naše ruky. Či už po práci v záhrade,po turistike v lese alebo po náhodnom kontakte so živicovými stromami, niekedy potrebujeme rýchly a účinný  spôsob, ako sa smoly zbaviť. Nasledujte tieto kroky:

  • Metóda: Mastnota
  • Postup: Vezmite trošku rastlinného oleja alebo masla a vmasírujte do rúk, najmä na miesta s nalepenou smolou. Olej pomáha rozpustiť smolu a uľahčiť jej odstránenie.
  • Dôkladné umytie: Po aplikácii oleja si poriadne umyte ruky teplou vodou a mydlom. Tým odstránite zvyšky oleja a smoly.
  • Hydratácia: Po odstránení smoly použite hydratačný krém na ruky, aby zostali hebké a vyživené.

Ako odstrániť smolu z vlasov: Rýchly spôsob ako sa zbaviť lepkavých nepríjemností

Ako odstrániť smolu z vlasovSmola vo vlasoch môže byť naozaj veľkým problémom, najmä, ak máte dlhšie vlasy. Lepkavá textúra smoly môže spôsobiť, že sa vlasy zlepia k sebe, čo vedie k nepríjemným uzlom. Tu je postup, ako smolu ľahko a hlavne bezbolestne odstrániť.

  • Metóda: Mastnota
  • Postup: Olej (napr. olivový, kokosový alebo slnečnicový) je skvelým riešením. Nanesete ho na oblasť vlasov, ktorú postihla smola a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Vplyvom oleja sa smola zmäkčí a bude oveľa ľahšie ju odstrániť.
  • Jemné vyčesanie: Po aplikácii oleja vlasy jemne vyčešte. Začnite od končekov smerom ku korienkom. Pokračujte, až kým neodstránite všetku smolu.
  • Dôkladné umytie: Po vyčesaní si vlasy dôkladne umyte šampónom, aby sa odstránili zvyšky oleja a smoly. Pre lepší výsledok môžete postup opakovať.

Zhrnutie

Smola môže byť nepriateľom mnohých kúskov oblečenia, od búnd až po tričká. S týmito tipmi a trikmi ľahko obnovíte svoje oblečenie do pôvodného stavu. Teraz, keď už viete, ako odstrániť smolu z textilu, nabudúce sa nemusíte báť výletu do lesa. Užite si čas v prírode!

Tento článok je súčasťou nášho seriálu o odstraňovaní rôznych druhov škvŕn. Dozviete sa tu tiež to, ako zatočiť s hrdzou na oblečení alebo ako poriešiť škvrny od vosku. Tieto informácie sú síce ľaho dostupné na internete, nám ale chýba pekný a prehľadný zoznam na jednom mieste. Máme pre vás taktiež súhrnú infografiku na stiahnutie, v ktorej nájdete všetky spôsoby ako odstrániť najčastejšie bežné a ťažko prateľné škrvny, s ktorými sa pri detskom oblečení stretnete.

Obľúbené značky second hand oblečenia

  • a ďalšie...
  • a ďalšie...