Ako zariadiť detskú izbu, ktorú si vaše ratolesti zamilujú?

Pri zariaďovaní domácnosti sa väčšinou sústredíme na náš vkus, naše potreby, naše názory. Z tohto plánu by sme však mali trochu vyňať detskú izbu.

Ta si vyžaduje predsa len o dosť iné kritériá ako tie naše - dospelácke. Napokon, budú v nej bývať a tráviť čas naši najmenší, oni by sa tam mali cítiť dobre, ich vkus, temperament a záľuby by mal ich malý osobný raj odrážať.

Ako teda zariadiť detskú izbu tak, aby zapadla do celkovej koncepcie domácnosti a zároveň odrážala detské túžby?  Ak aj vy stojíte pred zaujímavou výzvou vytvoriť pre vaše ratolesti ideálnu detskú izbu a ste z nej trochu nervózni, nebojte sa. Vezmite to ako skvelú možnosť aj pre vás, ako vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a zabaviť sa s farbami, textúrami a vzorom.

Chcete, aby izby vašich detí boli dokonalými relaxačnými oázami, kde sa môžu hrať, uvoľniť, uniknúť do svojho sveta a vzdelávať? Inšpirujte sa v tomto článku.

12 tipov pri zariaďovaní detskej izby

1.   Účel a zóny

Prvým krokom k vytvoreniu dokonalého priestoru pre deti je definovať, na aké účely bude miestnosť slúžiť. Detí vo svojej izbe robia oveľa viac, než len spia. Hrajú sa, píšu domáce úlohy, zabávajú sa s kamarátmi. Skvelým nápadom je teda oddeliť priestory na hru, štúdium a spánok.

Do oblasti pre štúdium zabezpečte stôl, stoličku a dobré osvetlenie. Pre knihomoľa vytvorte čitateľský kútik. Ak má dieťa časté návštevy, zabezpečte dostatočný priestor na hranie a na sedenie – aj keď to budú len vankúše na zem alebo sedacie vaky.

Priestor môže byť jeden z limitujúcich faktorov, ktorým môžete čeliť pri navrhovaní izby pre vaše deti. Ak súrodenci zdieľajú izbu, poschodové postele predstavujú šikovný spôsob, ako ponechať deťom dostatok priestoru na hranie. Tiež sa môžete rozhodnúť pre multifunkčné predmety s úložnými možnosťami, aby miestnosť pôsobila priestrannejšie.

2.   Zdieľaná izba

Máte chlapca aj dievča? Ak áno, potom spoločná spálňa je skvelá na posilnenie ich puta. Avšak vzhľadom na to, že ich záujmy sa budú líšiť, môže byť dosť náročné zariadiť spoločnú izbu tak, aby vyhovovala potrebám oboch. Trik je zariadiť izbu čo najjednoduchšie a miestnosť súrodencom oddeliť farebne, jednoduchým nábytkom a dekoračnými kúskami.

3.   Nadčasový, ale veku primeraný nábytok

Keď ste sa rozhodli pre tému a účel, vyberte nábytok, ktorý s nimi bude dobre ladiť. Vždy je lepšie investovať do kvalitného detského nábytku, ktorý bude vyhovovať veku aj záujmom vašich detí. Myslite na budúcnosť a zvoľte klasické a nadčasové vybavenie.

Poschodové postele sú už dlho považované za detský sen a sú skvelým spôsobom, ako maximalizovať priestor. Vyberte kvalitné obliečky, vankúše a prikrývky z prírodných priedušných materiálov a navrstvite posteľ prehozom a ich obľúbenými plyšovými hračkami. Praktickým doplnkom je aj nočný stolík s priestorom na niekoľko kníh a budík.

4.   Farby

Nielen farba steny, ale aj nábytku a dekorácií môže ovplyvniť náladu a celkovú pohodu dieťaťa. Vo všeobecnosti sa odporúča zvoliť skôr základné, neutrálne a prirodzené tóny, ako sú zelená, hnedá, svetlošedá alebo jemne modrá. Existujú aj iné spôsoby, ako môžete začleniť farby do detskej izby.

Ak sa obávate, že by dieťa s výberom farby nebolo spokojné, nechajte ho, aby si z niektorých odtieňov vybralo samo.

5.   Pokojné a príjemné prostredie

Keďže je detský organizmus obzvlášť citlivý na stres a neprimeraný hluk, je dôležité, aby deti vyrastali v pokojnom prostredí plnom lásky. Hluk ovplyvňuje náladu, kognitívne schopnosti, ale aj kvalitu spánku. Riešením môže byť vhodná izolácia stien a dverí a úprava okien. A to nielen kvôli hluku, ale aj pre optimálnu vlhkosť a tepelnú pohodu. Optimálna izbová teplota by sa mala udržiavať medzi 20 a 22°C.

Či už máte jedno alebo dve deti, mali by rozhodne dýchať čistý vzduch. To môžete dosiahnuť vetraním a izbovými rastlinami, ktoré čistia vzduch a sú nenáročné a jednoduché na pestovanie. Dbajte na to, aby zeleň nebola nebezpečná a zdraviu škodlivá.

 

Môže vás zaujímať: Viete, ako zariadiť izbu pre blížiace sa bábätko?

 

6.   Dekorácie

Ak zvolíte neutrálny nábytok, príde vhod siahnuť po výrazných doplnkoch. Na dekoráciách je najlepšie to, že na rozdiel od nábytku ich môžete meniť pomerne ľahko a k obmenám tak môže dochádzať častejšie.

Deti milujú vystavovať svoje poklady a vychytávky, či už na nočnom stolíku alebo špeciálnej poličke. Pomáha im to rozvíjať sebavedomie a zosobniť si svoje kráľovstvo vystavovaním vecí, ktoré sú pre ne dôležité.

7.   Záujmy

Ak chcete, aby bola detská izba ich svätyňou, musia mať k tomuto priestoru pevný vzťah. Preto nechajte dieťa, aby vám s výberom témy a štýlu izby pomohlo. Začleniť do izby kreatívnym spôsobom jeho obľúbené hobby, športový tím alebo aktivitu môže byť jednoduché. Nálepky, tapety, posteľná bielizeň či umelecké diela môžu prezentovať’ záujmy dieťaťa a dajú sa ľahko vymeniť, keď vyrastie.

 

Inšpirácia: Pozrite si tipy na voľnočasové aktivity pre deti.

 

Detská izba by mala byť ich kráľovstvom a preto musí vyhovovať ich potrebám a požiadavkám. Zamyslite sa nad tým, aké majú vaše deti koníčky, čo ich zaujíma a čo milujú.

 

Ak rády maľujú, môžete im vytvoriť kreatívny priestor. Ak obľubujú zvieratká, namaľujte im ich na stenu, prípadne zaobstarajte tapetu so zvieracím motívom. Vytvorte im hrací kútik, v ktorom sa budú môcť realizovať, rozvíjať sa, objavovať nové veci a experimentovať.

8.   Podlaha

Deti milujú váľanie sa a hranie sa na podlahe, takže výber podláh, ktoré sú odolné, ale zároveň príjemné, je pre detskú izbu kľúčový. Koberec je teplý a pohodlný pod nohami a ideálny aj na sedenie. Odpruží pády a ochráni podlahu pred poškodením. Vlnené koberce poskytnú úžasný pocit útulnosti. Koberce sú  tiež prirodzený izolant a ako zvuková izolácia prináša do izieb pokoj a pohodu.

Ak však vaše dieťa trpí alergiami, bude lepšie zvoliť niektorú z podláh.

  • Kvalitný vinyl je teplý, odolný, ľahko sa čistí a je k dispozícii v rôznych farbách
  • Aj kvalitná laminátová podlaha je skvelá alternatíva podlahy do detskej izby, odolá opotrebovaniu a ľahko sa udržiava
  • Prirodzené drevo je tiež obľúbenou voľbou do detských izieb. Podlahy z masívneho dreva môžu byť zbrúsené, takže vydržia mnoho rokov

 

9.   Úložný priestor

Deti s pribúdajúcim vekom zisťujú, že všetko má mať svoje vlastné miesto. Neuložené hračky, chaos a neporiadok dokáže detskú myseľ negatívne rozptyľovať. Aby si deti mohli udržiavať svoje veci v poriadku, poskytnite im dostatok úložného priestoru, ako sú koše, police, štýlové truhlice na oblečenie alebo hračky, komody a skrinky. Usporiadaná a zorganizovaná miestnosť pomôže deťom lepšie relaxovať a sústrediť sa.

 

Tip: Aj stena so vstavaným úložným priestorom môže byť rozumná dlhodobá investícia, pretože maximalizuje využitie priestoru, a ak je dobre navrhnutá, vydrží až do dospievania.

10.               Osvetlenie

Doprajte deťom čo najviac denného svetla, ktoré je veľmi dôležité pre ich rast a vývin. Pri nedostatku denného svetla sa deti môžu cítiť unavené a aj ich výkonnosť môže klesať.

Každý kút detskej izby by mal byť vhodne osvetlený a svetlo by malo zodpovedať činnosti, ktorú dieťa v danej časti izby bude vykonávať. Dbajte tiež na bezpečnosť pri nočných cestách na toaletu a zaobstarajte im aj kvalitné orientačné osvetlenie, to poskytne aj pocit bezpečia pred zlými strašidlami, ktoré sa môžu schovávať pod posteľou.

Ďalšou vecou, ktorú je potrebné zvážiť je aj výber závesov, roliet a žalúzií. Zvážte, ktorá úprava okien bude najlepšie fungovať, ako aj to, koľko svetla bude blokovať.

11.               Materiály

Kvalita materiálov má veľký vplyv na zdravie. Ak je to možné, na závesy, posteľnú bielizeň, deky, prehozy, ale aj koberce vyberajte ekologické materiály, ktoré poskytnú vašim ratolestiam každodennú pohodu. Posteľná bielizeň by mala byť priedušná, regulovať telesnú teplotu a absorbovať pot. Vyhnite sa umelým tkaninám, ktoré neumožňujú pokožke dýchať.

Matrac by mal mať antialergické a antibakteriálne vlastnosti a nemal by obsahovať žiadne chemické farbivá. Keďže matrac musí dieťaťu poskytnúť dostatočnú oporu, najlepšou voľbou je tvrdý alebo stredne tvrdý matrac.

Čo sa týka nábytku, aj ten by mal byť vyrobený z kvalitných a odolných materiálov. Do detskej izby nepatrí zariadenie, ktoré obsahuje škodlivé látky. Preto sa pri výbere nábytku do detskej izby vždy opýtajte predajcu, z čoho a ako bol nábytok vyrobený, aký náter sa použil a podobne.

Hračky sú neoddeliteľnou súčasťou detskej izby a aj pri nich si treba dávať pozor na to, čo im kupujete. Hračky by mali deti tešiť, vzdelávať, rozvíjať ich zmysly a podporovať kreativitu. Keďže najmä bábätká a malé deti si ich rady dávajú do úst, treba dávať pozor, aby neškodili zdraviu. Najlepšou voľbou sú hračky z prírodných materiálov.

12.               Bezpečnosť

Pri zariaďovaní detskej izby je dôležitá bezpečnosť. Preto by ste mali nábytok, hračky, farby a dekorácie pred použitím vždy preskúmať. Zvážte, z akých materiálov je nábytok a aký má tvar. Vyhýbajte sa ostrým rohom a hranám. Ak je to potrebné, môžete využiť chrániče na rohy.

Ako deťom vytvoriť študijný kútik?

Prinútiť deti, aby si urobili domáce úlohy a motivovať dieťa, aby si vytváralo vzťah k matematike, slovenčine a ďalším predmetom, môže byť niekedy náročný boj. Ak im však poskytnite jasne definované miesto na štúdium a urobíte z neho príťažlivý priestor, budú v ňom chcieť tráviť svoj čas oveľa častejšie.

Tu je niekoľko tipov, ako na to:

  1. Začnite vymedzením oblasti správnou stoličkou, farebným kobercom a stolovou lampou. Dobrou voľbou je otočná stolička, pretože sa dá prispôsobiť výške vášho dieťaťa. Vyberte si takú, ktorá má dobrú oporu chrbta a mäkké sedenie, aby vaše dieťatko mohlo pohodlne sedieť aj počas dlhých časových úsekov.
     
  2. Ku stolu zvoľte nastaviteľnú stolnú lampu s dobrým osvetlením, aby ste znížili riziko únavy očí.
     
  3. Nakoniec zvoľte koberec, ktorý je dostatočne široký, aby pokryl všetky nohy stola aj stoličky.
     
  4. Starším deťom určite do oblasti na učenie zaobstarajte aj nabíjacie stanice pre notebooky a mobilné telefóny.

Trendy detskej izby

Deti si dávajú neuveriteľne záležať na tom, ako ich izby majú vyzerať, ich predstavy často vychádzajú z ich obľúbených filmov a rozprávok. Pozrite sa na niektoré z najnovších trendov a doprajte deťom izbu ich snov.

Africká džungľa

Zvieratká deti zaujímajú a chcú o nich veľa vedieť. Vneste do ich izby nádhernú divočinu s tematikou africkej džungle. Drevené skrinky, postele v tvare teepee či baldachýnu, trávnatý koberec a stena pomaľovaná výjavmi z džungle - to všetko v nich vyvolá pocit, že sú uprostred divočiny.

Šport

Ideálnou voľbou pre chlapcov je izba zariadená v športovom štýle. Aj v tomto prípade môžete na stenu nalepiť tapetu so športovou tematikou alebo vyzdobiť izbu plagátmi a obrázkami ich obľúbených futbalistov a hokejistov. Ak už dieťa vlastní nejaké trofeje, prečo ich hrdo nevystaviť na nástenné poličky?

Obľúbený šport môžu mať ale aj dievčatá. Často to býva tanec alebo akrobacia. Tanečné motívy a k tomu rovno mikrofón, aby si tieto malé slečny pripadali ako na pódiu, nenechajú žiadnu tanečnicu sedieť.

Vesmír

Ak je vaše dieťa skutočným fanúšikom astronómie - posadnutý všetkým, čo je vo vesmíre, potom mu vpustite kus slnečnej galaxie do izby. Na stenu im môžete nalepiť tapetu s vesmírnou tematikou a planetárnou sústavou, zo stropu nechajte visieť hviezdy a oblaky ako dekoratívne prvky. Bude sa im sladko zaspávať pri jemnom reflektore hviezd.

 

Tip: Chcete zariadiť detskú izbu v štýle Montessori? Pozrite si, ako na to.

Čo by nemalo v detskej izbe chýbať?

Ak začínate úplne od nuly, medzi základné veci v detskej izbe určite patrí kvalitná posteľ, matrac, obliečky, prikrývky, skriňa alebo komoda na oblečenie, úložný box alebo police na hračky, nočná lampa a koberec.

Poskytnúť deťom kúsok vlastného priestoru je spôsob, ako dať zbohom hračkám a detským potrebám všade po dome – teda aspoň čiastočne. Veríme, že pri dodržaní našich tipov a vytvorení tých najdôležitejších zón, budú vaše deti svoju izbu milovať.

 

Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista

Obľúbené značky second hand oblečenia

  • a ďalšie...
  • a ďalšie...