Ako odstrániť z oblečenia mastnotu

Mastné škvrny sú častým problémom, najmä ak máte doma malé deti. Sú to jedny z najčastejších a zároveň najtvrdohlavejších škvŕn, s ktorými sa bežne zápasíte. Existuje hneď niekoľko účinných spôsobov, ako s nimi zatočiť. V našom článku sa dozviete, ako odstrániť mastné škvrny hneď niekoľkými spôsobmi a bonus navyše - všetky tieto ingrediencie už určite máte doma.

 

 

 

Saponát nielen na riad

 

 

Prostriedky na umývanie riadu obsahujú špeciálne činidlá, ktoré dokážu mastnotu rýchlo a efektívne absorbovať. Stačí len naniesť trochu prostriedku na škvrnu a dôkladne ju pretriet hubkou alebo v ruke. Ak sa škvrna dostala až na rubovú stranu oblečenia, naneste prostriedok aj z tejto strany a opäť pretrite. Nechajte chvíľu pôsobiť a potom miesto prepláchnite vodou. Ešte účinnejšia než obyčajná voda je zmes octa a vody v pomere jedna ku dvom. Túto zmes použite na prepláchnutie škvrny. Ak nemáte po ruke ocot, môžete použiť citrónovú vodu. Potom už len vyperete tak, ako ste zvyknutí.

 

 

Pre pomoc siahnite do kuchynskej skrinky

 

 

Kypriaci prášok alebo jedlá sóda má doma snáď každý. Tieto prášky stačí zmiešať s trochou vody tak, aby vznikla kašička, ktorú potom nanesiete na mastnú škvrnu. Po chvíli pôsobenia škvrnu jednoducho opláchnite pod tečúcou vodou a oblečenie vyperete ako obvykle. Ďalším kuchynským riešením môže byť tiež škrob. Stačí len posypať ním mastné miesto a nechať ho aspoň štvrť hodiny pôsobiť. Po uplynutí tejto doby jednoducho odrolte alebo odškrabte škrob a oblečenie vyperete bežným spôsobom.

 

 

 

 

Pudrom proti mastnote

 

 

Pomôcť s mastnými škvrnami vám môže aj detský púder. Začnite tým, že prebytočnú mastnotu odsaite papirovými utierkami. Potom naneste detský púder na škvrnu a nechajte chvíľu pôsobiť. Ak škvrna stále zostáva, skúste zapracovať malé množstvo saponátu na riad. Nakoniec vyperete v práčke alebo v ruke.

 

 

 

 

Žehlička si poradí s voskom aj mastnotou

 

 

Prežehlenie mastnej škvrny žehličkou je podobné ako u škvrny od vosku. Mastné miesto podložte papierovými utierkami alebo novinami. Uistite sa, že máte čistú žehličku a nechajte ju rozpáliť. Potom niekoľkokrát prejdite mastnou škvrnou žehličkou, kým škvrna nezmizne.

 

 

 

 

Tento článok je súčasťou nášho seriálu o odstraňovaní rôznych druhov škvŕn. Dozviete sa tu tiež to, ako zatočiť so živicou na oblečení alebo ako riešiť škvrny od vosku alebo ako odstrániť škvrny od hrdze. Tieto informácie sú síce na internete ľahko k nájdeniu, nám ale chýba pekný a prehľadný zoznam na jednom mieste. Tešiť sa môžete tiež na súhrnnú infografiku na stiahnutie, v ktorej nájdete všetky spôsoby ako odstrániť najčastejšie bežné a ťažko pratelné škvrny, s ktorými sa u detského oblečenia potýkate.

 

Obľúbené značky second hand oblečenia

  • a ďalšie...
  • a ďalšie...